szerda, július 07, 2010

Megérkezett Petraeus tábornok

Szerintem már ez is egy hete történt és csak két okból emelem ki. Az amerikai nagykövet fogadta a tábornokot Kabulban és nyújtotta át neki a belépőjét a követségre. Az üzenet egyértelmű, a hadsereg és a külügy között ezentúl jó lesz a kapcsolat. Azzal Eikenberry is tisztában lehet most már, hogy ha nem lesz így, ő lesz a következő akit leváltanak.

Pertaeus ott is azt hangsúlyozta amit máshol, hogy a dolgoknak csak akkor van esélye működni, ha a két oldal összefügg: Petraeus called for troops and civilian staff employees to work together, saying: "In this important endeavor, cooperation is not optional."

A másik hír, amit az érkezése kapcsán olvastam, hogy jönnek vele azok a tábornokok, akik szintén kulcsszerepet játszottak az iraki COIN működésében, akik pontosan értik, hogy miről van szó. Ennek kapcsán találtam egy nagyon jó cikket 2008 májusából, ami arról szólt, hogy hogyan történik az tábornokká kinevezés az USA-ban. Az apropó természetesen az volt, hogy amikor erre 2008-ban ismét sor került Petraeus volt a bizottság elnöke és odafigyelt egykori ezredeseire, hogy azok lehetőleg megkapják az első tábornoki csillagjaikat.

Érdekes módon a cikkből az derül ki, hogy Petraeus bizottsági elnöklése nem valami automatizmus volt beosztásából adódóan (ebben az időben asszem a hadsereg "kiképzési parancsnokságának",a TRADOC-nak volt a vezetője), hanem erre a hadseregért felelős államtitkár kérte fel.

OK a lényeg, hogy az amerikai tábornoki kar egy része utálja a másik részét, és főleg azokat az ezredeseket, akik a COIN, a felkelés-elleni stratégia kidolgozása és alkalmazása kapcsán most népszerűek, forog a nevük. Petraesu tett azért, hogy ez az intézményi utálat nem álljon, ne kerüljön az előremenetelükbe, sőt.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

COINistas vs COINtras.

Néha úgy tűnik, hogy az amerikai hadsereg is eljutott a nyugat-római hadsereg vagy egy középkori feudális állam szintjére, amikor nem a szakmaiság, hanem a kapcsolatok és a közismertség dönt az előléptetésről.

Balint

Névtelen írta...

Szerintem Napóleon-t és a Wehrmachtot leszámítva ez mindig, mindenhol így volt. Lásd az I.vh-s katasztrófális brit vezérkart.

Névtelen írta...

Inkább nézzétek meg annak a pár embernek a nevét, akik Petraeussal mennek, akiket maga mellé választott, és akinek lehetett már hallani a nevét. Gian Gentile, H. R: McMaster. Hihetetlen, hogy itt mindenki egyből károg, anélkül, hogy minimális információkat tudna. Az USA pont az a hely, ahol a kapcs és az ismertség számít egy feladat betöltésénél, nem? Azért tart ott ahol.

Vagy azt vizionáljátok, hogy 20 év múlva ők is a magyar színvonalon lesznek?
z

Névtelen írta...

Gian Gentile (ha ő az P vel a neve közepén, akkor ő az egyik fő COINtra), aki állandóan attól parázik hogy a sok COIN miatt a GI-ok elefelejtik fő feladatukat.

Nem mintha sok minden maradna egy HIC-ben a légierő és a tüzérség után amit a gyalogságnak kell ellátni.

Ami meg a politikai pálya felé kacsingató tábornokokat illeti guglizzátok ki Wesley Clarkot.

z
Attól mert nem értesz velem egyet nem biztos hogy nem értek a témához hm?

Balint