csütörtök, június 24, 2010

MChrystal oda, Petraeus ide

Az ISAF erők főparancsnokának mennie kellett. Azt hittem valami hetekig húzódó dolog lesz ebből, de sokkal egyszerűbben megoldódott. És szokatlanul.

MChrystalt hazarendelték, érdemei elismerése mellett leváltották. Helyette pedig, nekem ez a meglepő, kinevezték Petraeus tábornokot, aki az ISAF műveleteket is felügyelő (?) Centcom parancsnoka volt idáig. Petraeus tábornokról, életéről, karrierjéről már sokan írtak (többek között én is), az iraki eseményekben, a COIN újra feltalálásában és alkalmazásában kulcsszerepet játszott.

Nekem mindezek OK, amit nem értek, hogy hogy van ez, hogy valaki lemegy egy szintet. Ilyet lehet? Vagy ez pusztán szokatlan. Petraeusnak négy csillaga van, MChrystal-nak meg három. Gondolom az új CENTCOM parancsnoknak is négy lesz. Nem ebből feszkó?

Jó, belátom lesznek nagyobb problémák is, megoldandó gondok. Ott mindjárt Afganisztán. Ha Petraeusnak valamit sikerül elérni ott netán (igen, kevés az esélye), akkor tuti amerikai elnöknek választják még egyszer.

2 megjegyzés:

smalladam írta...

most kalapálok össze egy cikket az ügyből.

szerintem "stan" is négycsillagos, a nundzsakujára is négy csillag van felgravírozva:D
http://www.rollingstone.com/politics/photos/25224/119706/2

egyébként, bár nem vagyok különösebben ismerős a tábornoki karban, de nekem petraeus kinevezése volt a tippem kristály leváltása után.

smalladam írta...

tavaly még három csillagos volt, de az idei képeken már négy csillag van