péntek, április 16, 2010

Német áldozatok a magyar tábor közelében

Korábban emlegettem, hogy elindult Kunduzban és Baghlanban az új művelet. Hát a helyzet parázslik erősen. Tegnap Pul-i KHumriban ért támadás egy német járőrt és négy katona halt meg. RPG lehetett (az MTI rakétát ír), a német lapok biztos részletesebbek lesznek. A szitu ott történt a magyar tábor közelében, elég gáz.

Mondjuk ami piszkosul bosszantó a MTI hírben, hogy háromszor kellett elolvasnom, hogy megtaláljam benne a magyar említést. És egyébként semmit sem mond arról a tényről, hogy a halálok a magyar PRT területén történtek, és hogy ez azért mégis mi?

Most ötödszörre is elolvastam és úgy tánik ez nem egy bekapott rakéta, hanem valami rajtaütés lehetett, mert azt írja: "súlyos összecsapásban négy katona életét vesztette, öt pedig megsebesült." Akkor a németek visszalőttek és a tűzharc tőrt ki? Állítólag súlyos afgán áldozatok is voltak a városban, de erről semmi hír nincs egyelőre.

A Spiegel különbőző számai (mondjuk ez) a következőket írják nagy művelet volt belga, német svéd OMLT-k (magyart nem említenek) és 1000 afgán katona (elvileg akkor a 3 zászlóalj lenne, az meg több), délután fél három, harock épp csendesednek, tálibok elűzve, Pul-i Khumritól délre, a Holland hídnál vannak, amikor egy német Eagle IV járművet BM-1-es rakéta találat ér. Így néz ki egy Mowag Eagle IV-es, (Hmmwv alapjaiból fejlődött)


forrás: Wikipedia
A rakéta BM-1-es de valószínűleg nem kilőtték, hanem lerakták IED-nak. A támadás után mgé órákig meg a harc. Négy halott, öt sérült (ketten súlyosan). Biztos nem ebben az egy Eagle-ben ültek. A jármű elrepült, zuhantában is megölt állítólag egy katonát.

A művelet Tauohid II, vagy Tauhid/Tawhid (egyistenhit, arab eredetű) nevet viseli. Amerikai helikopterek érkeznek Kunduzból (álljunk meg egy pillanatra, vannak már amerikai helikopterek északon???) és MEDEVAC-olják a sérülteket.

Az FTD azt írja mintegy 400 ellenállóval volt összecaspás és három afgán rendőr is meghalt az akciókban.

Azt írtam pár napja, Karzai államfő és McChrystal tábornok Kunduzba mentek. Én hülye. A Spiegel is csak találgatott, hogy talán egy nagyobb művelet indulását jelenti látogatásuk? Igen. A két ember különösen McChrystal kicsit bealázta a németeket, és németek (és a magyarok is) ki vannak, hogy az amerikaiak nem közlik velük, hogy mihez készülődik 5000 amerikai katona a környéken, mihez kell 70!!! helikopter (a németeknek van 6 a régióban). A Spigel cikke találó: Karzai, McChrystal Declare German Deployment Area a Crisis Zone.

Kész, puff, amerikaiak elunták és bejöttek, valamit csinálni fognak, Berlinben meg majd csapkodják az asztalt, amikor az ISAF parancsnoka odalátogat jövő héten, megbeszélni a dolgokat.

Zu Gutengberg épp előtte látogatta meg Kunduzban a német erőket, hazafelé tartott, Üzbegisztánból fordult vissza. Kint jelentette meg, hogy vesznek sürgősen 60 db Mowag Eagle IV-t, kiküldenek két PzH-2000 önjáró löveget(a cikk szerint ezek 40 km-es távolságra tudnak lőni 20-30 méteres pontossággal, ez a csúcstechnológia). Küldenek ki további Mardereket és TOW anti-tank rakétákat. Azokat minek?

A német képviselő múltkor felvetette, hoyg Leopard 2ket is kellene küldeni, mert a hollandok is vittek ki, egyelőre lehurrogták. A katonák a felszerelésükre egyébként épp annyit panaszkodnak mint maygarok, pedig égés föld a különbség.

A négy elvesztett német katonával, az áldozatok száma 43 katonát veszítettek, 20-t harockban. Ebből három katona halt meg két hete és tegnap négy.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Pzh 2000 nagyon-nagyon jó. De nem érem, miért kell a harckocsi. Akkora biztonságot tudtommal az MRAP szerűségekkel is meg lehet oldani, sőt nagyobbat is. A harckocsik harckocsik ellen teljesítenek jól, egy EFP simán elkapja. Ráadásul katona is alig fér bele. Mondjuk nagyobbat lő, meg elé elrettentő hatású. Mondjuk ők csak jobban tudják, bár az tény hogy túl sok harckocsi nem grasszál arra, és azok is inkább parkíroznak. Amúgy a hollandoknak is van kint pár Pzh 2000-ese.

Üdv,
B Ádám

Ennek is köze lehet a történésekhez:
http://www.hm.gov.hu/honvedseg/missziok/afganisztan_prt/reszvetel_medevac_alkalmazasaban

Névtelen írta...

Péter!

A Xinhua nem Pol-e-Khomrit említ!
he attack occurred at about 2:30 p.m. local time as a joint patrol of German, Belgian and Afghan soldiers was moving from the city of Kunduz to Baghlan, when an amored vehicle was hit by rocket-propelled grenades or anti-tank missiles near a bridge about six kilometers north of Baghlan, German media and defence ministry said.

ÜDv,

B Ádám

Névtelen írta...

Az egyik hír azt említette, de aztán ebből a hídból kiderült, hogy ez nem tábor közelében volt. Az MTI hír mondta a tábore mellé. Harckocsi nem kell, csak valami képviselő felvetette
wp

Névtelen írta...

A TOW rakétákat gyakran használják városi hadviselések során, mivel nagyon pontosak,
Az amerikaiaknál is minden gépesített egység rendelkezik vele. A könnyű gyalogság szintén rendelkezik TOW rakétákkal ellátott Hummerekkel.
Az új változatokon egy ITAS nevű hőérzékelő segítségével, a kezelő akár a 10 km-re lévő járműveket is képes meglátni ( sík terepen vagy ott ahol kevés a növényzet) Minél közelebb van a jármű, annál pontosabb képet ad róla, Kb. 5 km-es távolságból már a jármű típusa is kivehető. Irakban nagyon szerették mert ez a hőképalkotó városi területeken is hasznosítható, mert már 5 km-es távolságból képes észlelni személyeket is. ( a test hője alapján )
Mivel a rakéta irányított jól lehet használni barlangokban vagy más, fedezékben lévő célok ellen.
Nem olcsó de megéri.

Üdv Flashbang.

david írta...

a posthoz nem kapcsolodik de belebotlottam par kepbe az amerikaiak afganisztani reklamjairol:
http://addict.blog.hu/2010/04/14/amerikaiak_reklammal_pacifikaljak_afganisztant

nem tudom mennyire mukodhetnek ezek

Névtelen írta...

Az első óriásplakátokon az Alokozai teát reklámozták. Addig nem is hallott róla senki . Két hónappal később mindenütt csak azzal kínálgattak.
Aztán megjelentek az ANA ANP óriás plakátok, a tolmácsok röhögtek rajta, ellenben a toborzó irodáknál hatalmasra duzzadt az addig sem ki tömeg.
Majd jöttek a mobil telefon cégek reklámjai.A Salang hágótól Baghlanig a hegyoldalakban óriás logókat raktak ki kőből és földből, azon a környéken jóformán csak annak a cégnek a telefonjait lehetett megvenni.


Flashbang
Szóval nem tudom. Lehet ezeken a példákon felbuzdulva találták ki a PR tisztek, hogy ezt kellene csinálni.

Névtelen írta...

Ádámnak igaza van: A PzH2000 egy igen korszerű eszköz. Gondolom, a hiányos német CAS-képességet akarják velük kiváltani. Elvégre az összecsapásaik zöme KDZ 20 km-es körzetén belül található. A pct. rakéták általában beton- és föld- bunkerek ellen is jók. Az afgán vályogfalakat sem könnyű megbontani, pedig némelyik már úgy néz ki, mint egy középkori várfal - tele szűk lőrésekkel. Oda is elkell a PzH2000v lövedéke, vagy egy TOW.

Névtelen írta...

Igen, vannak már amerikai helikopterek északon és lesz még több is. Elég lassan jutott el a tudatukig, amit az oroszok már rég megmondtak a saját kárukon okulva: effektív tisztogató műveletket nem lehet végrehajtani légi szállítású csapatok és CAS nélkül! Úgy hogy nagy valószínűség szerint hamarosan légvédelmi fegyverek - köztük vállról indítható rakéták - is meg fognak jelenni az ellenállók oldalán.

Névtelen írta...

A német adókon folyamatosan foglalkoznak a 15-i események következményeivel, amelyekről sok részlet a www.bundeswehr.de -n is olvasható!

Névtelen írta...

Ebből a két cikkből nagyon sok részletre fény derül hivatalos verzióban:

http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443cTYFSYGYxgEh-pEwsaCUVH1fj_zcVH1v_QD9gtyIckdHRUUAk8MRmQ!!/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfQ180QzU!?yw_contentURL=%2FC1256EF4002AED30%2FW284K9SF208INFODE%2Fcontent.jsp

http://www.bundeswehr.de/portal/a/bwde/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLd443cTYFSYGYxgEh-pEwsaCUVH1fj_zcVH1v_QD9gtyIckdHRUUAk8MRmQ!!/delta/base64xml/L2dJQSEvUUt3QS80SVVFLzZfQ180QzU!?yw_contentURL=%2FC1256EF4002AED30%2FW284KKWT961INFODE%2Fcontent.jsp

Zig Zag írta...

Germany and Afghanistan
What is this thing called war?
Slowly and painfully Germany’s leaders and voters are coming to terms with being at war in Afghanistan

A német helyzetről nagy cikk az Economist-ban:

http://www.economist.com/world/europe/displayStory.cfm?story_id=15954464