vasárnap, február 14, 2010

Megfagyott tálibok (meg ami igaz belőle) és műveletek Baghlanban

Mi a szösz gondoltam magamban? A Független Hírügynokség híre szerint:
Húsz megfagyott tálib fegyveres holttestére bukkant az afgán rendőrség az ország északi részén fekvő Baglán tartomány hegyvidéki területein, közölték a hatóságok pénteken. A halálra fagyott embereket még kedden találták meg két barlangban, mélyen a hó alatt, mondta Lal Mohammad Ahmadzai, a tartományi rendőrség szóvivője.

"A fegyveresek egy nappal azelőtt menekültek a hegyek közé, hogy az afgán és a NATO biztonsági erők megkezdték Baglán középső részén a hadműveletet" - mondta a szóvivő az AFP-nek, hozzátéve, hogy az áldozatok között volt a tálibok bagláni "árnyékkormányzója" is. A holttesteket felfedező rendőrök számos fegyvert és robbanóanyagokat is találtak a barlangokban.


OK. Nem a tálib árnyékkormányzó fagyott (hanem a helyettese) meg és Ahmadzai nem a tartományi rendőrségi szóvivő (hanem az északi régióé). Nem a hukkál voltak hó alatt, hanem a barlang volt hófödte. A FH fordítója csak ennyire kretén.

Mit kínál még a net extra információt ehhez a hírhez?
A helyszín egy kicsit pontosabban a Bysakal area near where three provinces -- Baghlan, Kunduz and Takhar -- converge

A helyettes árnyékormányzó neve, aki a másik 2x tálibbal együtt halt Mullah Naim.

Nos rákérdezve kinti forrásoknál, hárman is azt mondták, hogy nem sikerült megerősíteni a hírt. Nem fagyott meg sem a kormányzó, sem a kormányzóhelyettes, sőt az is lehet, hogy senki sem fagyott meg egyáltalán. A hír nem is a tartományi, hanem az északi régió szóvivőjétől, illetve patang tábornoktól a rendőrség északi régióparancsnokától ered. A feltételezés ugye, hogy a helyi rendőrök talán jobban tisztában vannak a helyi viszonyokkal.

A fentiek után már csak az kérdés, hogy akkor igaz-e hogy: az afgán és a NATO biztonsági erők megkezdték Baglán középső részén a hadműveletet. Na ez az ami nem derült ki. Lehet ez OEF művelet és akkor nincsenek benne magyarok, és lehet ISAF művelelet és akkor benne van az OMLT, sőt akár a PRT is.

Viszont az kiderült, hogy itt az elmúlt hónapokban bőven voltak akciók, katonai műveletek. Ez pl. február elején volt: Provincial police said Wednesday that 11 insurgents, including two senior commanders, were killed in a joint air and ground assault targeting a Taliban compound west of Pul-e-Khumri, the capital of Baghlan province.

Joint forces called in air support after coming under fire from a large number of insurgents armed with rocket-propelled grenades, NATO said in a statement issued Thursday. It said attack aircraft "bombed and strafed insurgents in a treeline," killing 12 to 20 of them.


Ez meg január 20 körül lehetett, lehet ugyanaz mint a fenti, elhúzódott addig:
In another incident, eight Taliban militants were killed in ongoing operations that began on Friday night in the northern provinces of Baghlan and Kunduz, Lal Mohammad Ahmadzai, a spokesman for police forces in the region said.

He said one police officer was also killed in the clash in Baghlan province, while six militants were detained during the operations.


Mi a summa summárum? Szakítva a hagyományokkal, miszerint télen nyugalom és pihenés van mindkét oldalon, az ISAF vagy az OEF itt most télen is folyamatosan hajtja az ellenállókat. Ebbe néha propagandával is besegítenenek, de tény, hogy csak a nyilvános hírek alapján decemberben, januárban és februárban is vannak, voltak harcok Észak-Baghlanban (és gondolom Kunduzban is). Hogy azért történik ez, mert nagyon megerősödtek az ellenállók, vagy mert nagyon készü már az ISAF a tavaszra, nem tudom. Az északi utánpótlási útvonal Közép-Ázsiai felől még nem idnult be teljes erővel, novemberben nem volt különegesen erős a forgalom. Persze az is elégséges magyarázat lenne, ha egyszerűen csak visszakarják szorítani az ellenállókat és ezzel nem várnak tavaszig. A táliboknak Baghlanban is van árnyékormányzójuk, ami annyira nem nagy újdonság mert várható volt, de most már tudjuk a helyettese nevét is Mulla Naim személyében.

##köszönöm a linkeket és az infokat mindenkinek##

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

22-en fagytak meg baghlani jadidban, kunduz cahar dara kerületéhez közel a hegyekben

Névtelen írta...

Mindegyik hír mást mondott. A belinkeltek között van 20 és 23 fő is

Névtelen írta...

Komoly katonai/rendőri nyomás kellett ahhoz,hogy a "tálibok" a hegyek között maradjanak,és vidáman megfagyjanak.

Számomra kissé hihetetlen a hír,mivel a hideg beköszöntével eddig az ellenállók eltűntek a Kandahari-öv-ben vagy Shari Khona ,Bay Sagal környékén,amit lehetetlen ellenőrizni.Ezeken a területeken a lakosság erősen szimpatizál a tálib/mujaheddin/ellenálló -ahogy tetszik- harcosokkal..

Volt valami komoly akció,ami miatt a hegyekbe kellett menekülniük??

Üdv!

K:T: