péntek, február 12, 2010

Charlie Wilson és az északi létszámemelés

Mivel is kezdjem? Persze, meghalt Charlie Wilson, akiről nagysikerű film is készült Tom Hanks főszereplésével. A film egy könyv alapján készült, amely egy kicsit túlértékelte Wilson egyébként fontos szerepét.

Wilson,mint egy egyszerű képviselő (nem szenátor) mindenféle bizottsági tagságain keresztül a motorja volt a mudzshedeknek küldött titkos amerikai segélyek tekintetében. R.I.P.

Ennél aggasztóbb hír (a mi szempontunkból) hogy Németország is extra 850 katonát küld Észak-Afganisztánba (na vajon hova?) és úgy tűnik az USA is extra csapatokat küld. Hát a második cikkből csak annyi derül, ki hogy a német erősítés 500+350 fő lesz, de nem beszél semmit arról, hogy a németek által korábban megszellőztetett 2500 amerikai erősítés Kunduzba igaz-e, illetve, hogy ezen felül gondolkodnak-e az amerikaiak csapaterősítésen.

Több forrás szerint is (lehet írtam már) egyébként ebből a kontingensből Baghlanba is jön, kb egy századnyi erő a 10. Mountain Divisionből.

A helyzet fokozódik, a nyomás nőni fog és valószínű a PRT sem fogja megúszni.

P.s. Érdemes végigolvasni az előző poszt kommentjeit, egész sok minden kiderül az RPG-kről és azok alkalmazásáról

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Halálra fagytak a menekülő tálibok

* Független Hírügynökség

2010. február 12., péntek 12:23 | Frissítve: 6 perce

Húsz megfagyott tálib fegyveres holttestére bukkant az afgán rendőrség az ország északi részén fekvő Baglán tartomány hegyvidéki területein, közölték a hatóságok pénteken. A halálra fagyott embereket még kedden találták meg két barlangban, mélyen a hó alatt, mondta Lal Mohammad Ahmadzai, a tartományi rendőrség szóvivője.

"A fegyveresek egy nappal azelőtt menekültek a hegyek közé, hogy az afgán és a NATO biztonsági erők megkezdték Baglán középső részén a hadműveletet" - mondta a szóvivő az AFP-nek, hozzátéve, hogy az áldozatok között volt a tálibok bagláni "árnyékkormányzója" is. A holttesteket felfedező rendőrök számos fegyvert és robbanóanyagokat is találtak a barlangokban.

Az hogy nincsen túl jó idő a több mint 150 áldozatot szedő lavina is jelzi

Mindenesetre érzékeny veszteségek ezek a táliboknak

Az eredeti hír:
http://news.xinhuanet.com/english2010/world/2010-02/11/c_13172180.htm

Névtelen írta...

"A fegyveresek egy nappal azelőtt menekültek a hegyek közé, hogy az afgán és a NATO biztonsági erők megkezdték Baglán középső részén a hadműveletet"

Kik,,és milyen hadműveletet indítottak??Lehet erről tudni valamit??