hétfő, február 22, 2010

Marjah-i offenzíva

A ISAF nekifogott idei első jelentősebb hadműveletéhez, és bár nem akartam róla írni külön, végül kaptam egy google map linket, amit viszont kár lenne veszni hagyni.
A 15000 fős ameriai, afgán, brit,(és még valakik) hadművelet célja Helmand tartományban az utolsó nagyobb tálibok által ellenőrzött lakossági centrum és kábítószer termesztő terület felszámolása.

A haidterv lényege abban állt, hogy helikopterekkel amerikai tengerészgyalogos és afgán egységeket dobtak le a város közelében, hogy így igyekezzenek megkímélni a csapatokat a rájuk váró IED-ktől, ha járművekkel szállították volna oda őket. Amerikai újságírók hada dolgozik embeddedként az amerikaiak mellett és valóban jó néhány érdekes, klasszikus haditudósítás született a témában idáig.

Az állapotokról itt van mindjárt egy remek tudósítás In Marja, it's war the old-fashioned way, ebből kiderül, hogy a bizonytalan utánpótlás miatta a katonák csak élelmiszert, meg lőszert vittek magukkal és a nem várt hideg időjárás miatt bizony a legtöbb áldozatot a hipotermia, a kihűlés okozta (persze nem olyan áldozat ez, mert nem haltak bele, csak MEDEVAC kellett). Ami külön hangulatot ad a cikknek, a tengerészgyalogosok hozzáállására utaló apró félmondatok.
"This is better than 'Call of Duty,' " said Lance Cpl. Paul Stephens, 20, of Corona, Calif., referring to a series of shoot-'em-up video games.
"This is what it's all about," Cpl. Mina Mechreki added. "We didn't join the Corps to sit around. This is what we came out here to do."


Keresgélek még egy cikket, de nem találom. Arról volt benne szó, hogy milyen is együtt harcolni az amerikaiaknak az afgán katonákkal. Hááát, a kép vegyes, az amerikai katonák láttak jót és rosszat is az afgánoknál. Az egyik amire emlékszem, hogy a tisztek abszolút nem érzik sajátjuknak az egységben szolgáló katonákat. Az egyik amerikai szakasz minden további nélkül felvette az extramálhát és elvitte az ledobott vizet és élelmiszert annak a szakasznak, amely a kijelölt front szakasz másik oldalán volt, az afgán tiszt csak hosszas rábeszélésre volt hajlandó.
Az egyik afgán katonával cseréltek az amerikaiak egy jelvényért (ami úgy feltapad, valaki?) egy Red Bullt adtak. A biznisz után odament az afgán parancsnoka, elvette a Redbullt, jókorát belehúzott, majd a félig üres dobozt visszaadta a katonának. Ilyeneket biztos tudna mesélni az OMLT is, igaz?
A harcok mindenesetre nagyon intenzívek, sőt ahogy kiveszem intenzívebbek, mint ahogy előre számítottak rá. A Tálibok itt feladták a gerilla harcmodort és a területük megtartására törekedtek (van ilyen szó, hogy terület harcászat?)

Itt releváns a térkép, ha kíváncsi valaki, hogy hol mennek a harcok.


Marjah nagyobb térképen való megjelenítése

Hogy mi lesz a marjah-i műveletek után, már van néhány utalás. Kandahár. A tartomány és a város környéke. Jelenleg egész Dél-Afganisztán legnagyobb populációüs centrumát mintegy 1000 kanadai katona próbálja megtartani. Vannak területek ahol sikeresen, vannak területek ahol nem. Ide fog érkezni tavaszig, további 6000 katona, és gondolom a tisztogató műveletekhez még további ezrek fognak csatlakozni. Kandahár város jelentősége nem csak a méretében van (800.000- 1 milló fő), hanem abban is, hogy ez a tálibok "szülővárosa", (persze csak képletesen) ez volt a központjuk fővárosuk, és természetesen nagyon erősek.
Unlike Marjah, which was almost entirely in the hands of the Taliban , the situation in Kandahar is much more contested, with both government and insurgents present. Kandahar city is ostensibly in government hands, but the Taliban run a campaign of assassination and intimidation there and periodically stage attacks.

"We're not going to see a Marjah-style operation in Kandahar because it's much more ambiguous. Kandahar city in particular is complex. I get the sense that (ISAF) commanders aren't really sure what they should do there," said Carl Forsberg , an analyst at the Washington -based Institute for the Study of War who specializes in Kandahar ...

In districts around the city, a particularly violent group of young Taliban commanders terrorize locals, including the 23-year shadow district governor of Zhari, Mullah Esmat, also known as Mullah Zerghai, and the 22-year-old-year shadow district police chief of Zhari, Mullah Gul Mohammad.

"The younger generation (of Taliban ) are very ruthless people," said Hajji Mohammad Khan, a tribal elder from Zhari district. "The Americans don't recognize them. They just stand there when the Americans pass."

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönjük a post-ot!

A "jelvény, ami tapad", az valószínűleg egy felvarró/alakulatjelzés, aminek tépőzár van a hátulján. Általánosan elterjedt a NATO államokban. Ez a megoldás egyszerűbb, mint felvarrni őket és nem utolsó sorában le lehet venni mosás előtt.

A cikkben gondolom arra utaltak, hogy a tálibok több harcosa rekedt a településen és komolyabb összecsapásokra is sor került. Többen azért nem tudtak elvonulni, mert a légideszant elvágta őket. Ma már jelentek meg olyan hírek (ha igaz), hogy az ellenálló gócok némelyike kezd kifogyni a lőszerből.

A "Call of Duty"-s nyilatkozat nagyon vicces. Az afgán szövetség biztosan érdekes, elég sok kritika érte őket. A résztvevők között egyenként 20 dollár értékben osztottak szét afgán bankjegyeket a kormányzó megbízásából. Olcsón megúszták.

D.

Névtelen írta...

igen igen felvarró, ez nem jutott eszembe. köszönöm
wp

zsukov írta...

felmerül az obligát kérdés, van-e esélye a táliboknak hagyományos háborúban a koalíciós erők ellen...

Névtelen írta...

Nem, de valamiért mégis bevállalják? Lehet hogy ot ragadtak, lehe , hoyg időt húznak valami más érdekében, lehet, hoyg az helyi parancsnok extra okosnak hiszi magát. De az is lehet, hoyg elfelejtették az előző éveket :(
Z

Névtelen írta...

Nem hiszem, hogy elfelejtették. A "hivatalos" taktika még mindig úgy kezdődik, hogy a katonai műveletek elől vissza kell vonulni. Ráérnek. A koalíció meg olyan helyzetben van, mint egy csapat gyerek a szórakozóhelyen. Éjfél előtt haza kell érniük.

D.

Névtelen írta...

Szervusz Péter!

A New York Times-ban olvastam pár helyszínről küldött jelentést, lehet, hogy te is ott olvastad az afgán hadseregre vonatkozó részeket. A tudósítójuk neve C. J. Chivers ( http://news.google.com/news/search?pz=1&cf=all&ned=us&hl=en&q=author%3A%22Cj+Chivers%22&scoring=n ), legutóbb több mint száz lefoglalt gépágyú lőszer kapcsán azon lamentált, hogy hogyan köthetnek ki a Pentagon által az afgán rendfenntartó erőknek átadott lőszerek a tálibok kezében...

P.

Névtelen írta...

Meg a magyar Kalasnyikovok? Hát igen, nem olyan nagy dolog ez már sajnos.
wp
a linket köszi, megnézem

Névtelen írta...

Szia!

A hollandokról még nem írtál pedig ránk is komoly hatása lehet a dolognak.

http://www.nytimes.com/2010/02/22/world/europe/22dutch.html

Névtelen írta...

Being embedded in Marjah, CNN:

http://www.cnn.com/video/#/video/international/2010/02/25/bs.abawi.rogers.afghan.marjah.cnn?hpt=C2