csütörtök, február 04, 2010

ANSO Report 2009-ről

Az ANSO az a szervezet, amely a NGO biztonságát igyekszik segíteni tanácsokkal, adatgyűjtéssel, koordinációval. Príma kis táblázatokat csinálnak negyedévente. Most elkészült az előző évet értékelő jelentésük.

Bár az NGO- fenyegetettsége más jellegű mint a fegyveres szervezeteké, azért az itt levő statisztikák indikatívak az ország biztonsági helyzetét tekintve. Persze érdekesebb ennél, hogy 2009-ben kevesebb halált szenvedtek az NGO-l munkatársai mint 2008-ban, ami ugye a civilek, vagy az ellenállók, vagy a nemzetközi erők adatait figyelve (mindenhol növekedés) elég érdekes.

A írásnak is az a véleménye és én is egyetértek vele, hogy Afganisztánban a NGO-k-nak még mindig megvan az elismertségük az ellenállók között, akik respektálják általában a civil szervezetek semlegességét. Ennek Magyarország számára is vannak tanulságai. Ahelyett, hogy csökkentenénk a civileknek adott pénzeket, ahelyett inkább erősíteni, növelni kellene az általuk végrehajtott projekteket. És olyan kellene projekteket csinálni, ahol az ellenség van jelen.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

pl. baghlani jadidban is van civil projekt ha jól tudom

wape írta...

Jól tudod. De mennyi? És kik járnak oda? Tudtommal csak a civileknek van ott projektjük.
wp

Névtelen írta...

valami nagyobb építkezés