kedd, december 01, 2009

Felkészül a PRT-8

A holnap Obama bejelentéshez keresgettem anyagokat, amikor belefutottam a honvedelem.hu -n egy tartalmas anyagba a PRT-8 felkészítéséről. Igazából egy mondat ütötte meg a fülemet, amely azt mondta, hogy rendkívül élethűen folyt a kiképzés, minden olyan bepróbáltak, ami a korábban előfordult a PRT-val: a tábor közelébe érkező, feldühödött tömeggel, a segélyosztás közben felmerülő problémákkal, vagy éppen egy, a katonákat ért támadással...

Milyen alkalomból érkeztek feldühödött emberek a táborhoz?

A másik érdekessége a hírnek, amit így leírva nem láttam még, az a montengerói kontingensre vonatkozik. 29-en jönnek, 25 fő lesz maga a szakasz, egy fő logisztikus, 3 fő pedig az EÜ-részlegben lesz. Valahogy logikus a történet, mert a montengrin katona jóléte szempontjából talán ez a kettő, a biztos utánpótlás és a jó orvos (mármint akive a saját nyelvén beszélhet) a legfontosabb.

Szó esik még a cikkben az összesen öt főnyi horvát kontinegensről viszont eltüntek a bolgárok és a szlovákok (bár utóbbiakra nem emlékszem biztosan)

Szívem szerint azt mondanám nehéz dolga lesz a következő váltásnak, mert a romló biztonsági helyzet közepette a tavaszi ébredéskor fognak kiérkezni, azaz a kipihent, erősebb ellenállók fognak rájuk (is készülni). De nem csak ezért lesz nehéz. Az amerikaiak szerintem ezt az új COIN dolgot nem csak maguktól fogják elvárni, hanem a többi ISAF tagtól is.

A mi lehetőségeink egyenlőek a nullával, hiszen nem ez a PRT rendeltetése, ezt viszont nehezen fogják megérteni az amerikaik. Mindegy, szerintem egy idő után majd maguk veszik kezükbe a dolgokat az ameriaiak északon is, de addigra a PRT-10 lesz kint.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Emlekezetem szerint az 1 fo szlovak es a 4 fo bolgar tiszt mar eleg regen nincs ott a magyar PRT-ban. Arra meg nagyon kivancsi vagyok, hogy amikor a Monte Negronak felajanlottuk a lehetoseget, akkor gondolt-e valaki arra, hogy ok es a horvatok nem feltetlenul "kedvelik" egymast!?
Lehet, hogy en ertelmezem felre az COIN-strategiat, de szerintem az uj felfogas szerint a nem katonai eszkozoknek kene a jovoben dominalniuk, amihez a PRT-koncepcio jobban passzol, mint akarmilyen harcolo alakulat.

Névtelen írta...

Ja, igen! Allitolag 2006-ban (meg a hollandok idejen!) volt egy eleg kemeny tuntetes a jelenlegi tabor kornyeken. (karikatura-felhaborodas!) Sajnos a hiba lehetosege folyamatosan fennall (Eleg egy eltevedt lovedek!) , amely barmikor kivalthat kisebb-nagyobb felhaborodott tomeget!

Névtelen írta...

Hát érdemes lenne mindenkinek végigi olvasni McChrystal tábornok két anyagát ALAPOSAN, aki megszólal ebben a kérdésben. Én mér harmadszorra olvasom újra és még mindig találok benne új dolgokat.

Az elkvöetkező 18 hónapra szóló tervekben a PRT-knak kevés szerep jut. Egyrészt kökeményen kell majd harcolni a tálbiok ellen - ez nem PRT feladat (legalábbis a magyarok esetében, de máshol sem)

Másrészt a fejlesztésre kell koncentrálni azokon a területeken ahol az ellenfél a nyerő (ez így benne van a 60 napos assesementben) - amit a mi PRT-nk nem fog csinálni. De szerintem mások sem, ott ahola PRT mellett nincs egy harcoló egység.

Harmadrészt a afgán közigazgatás fejlesztése a cél, amihez meg a PRT katoái végképp nem értenek. Ide gyakorlott adminisztártorok, bürökraták, akik kulturális érzékenységgel megáldva hajlandóak afgán kollégáik mellett ülni és segíteni nekik költségvetés készítésében, projektek kivitelezésében stb. Nekem ezzel kapcsoaltban vannak súlyos kétségeim
wp

Névtelen írta...

1. Igen gondoltak. Semmi gond nem lesz a Horvátokkal sem a Montenegróiakkal.
2. A COIN csak egy felismerés semmi más. Nem békét tartunk fel, hanem ellenállókkal harcolunk, ki ki a maga szintjén és módján. Épp ideje volt, hogy ezt valaki kimondja. Ettől még nem lesznek alapvetően mások a műveletek. A fejlesztés és újjáépítés is COIN a maga módján nem csak harcra kell gondolni.
3. Mások akciói miatt is büntethetik a helyiek a Magyarokat, nem kell feltétlenül a PRT-ban keresni a hibát, ha a tábor elleni tüntetésről hallunk.
4. A közigazgatás helyreállítása nem NATO feladat, ezen a területen legfeljebb enabler-ek vagyunk.

Névtelen írta...

Az első névtelen hozzászóláshoz: A montenegróiak meg a horvátok vígan ellesznek egymással. Meg aztán szót is fognak érteni. Ami hivatalosan gáz volt, hogy a crnagorácok tüzérséggel lőtték Dubrovnikot, meg lejöttek egy kicsit a hegyről és meglovasították a naslovnicai repülőtér berendezéseit. Azóta már jól megegyeztek, hogy písz, és montenegró kártérítést is fizet ezért. A horvátok pedig jó katolikusok révén gyakorolták a felebaráti begbocsájtást. Azért a vizet nyáron néha elzárják. :)

Névtelen írta...

Ja, az aláírás nekemis lemaradt, tehátí: ZZ