vasárnap, november 29, 2009

MANCS cikk Afganisztánról és Baghlanról II.

Az utolsó afganisztáni utamról írott Magyar Narancs cikk második részlete az OMLT-ről, ismét néhány képpel.


Fegyverrel a kézben
"Jószág az úton, jószág az úton" - szól bele a Hadműveleti Tanácsadó és Mentor Csoport (OMLT) gépjárműoszlopának járműparancsnoka a mikrofonba. Kinézek az egység egyik páncélozott Humwee-jának vagy öt centi vastag ablakán: valóban néhány szarvasmarha baktat át Pul-i Khumri főutcáján. Pedig azt hittem, valami gyanús alakra lettek figyelmesek, és ennek volt a kódja a "jószág" - jegyzem meg az előttem ülő katonának. De nem: a honvédség terepjáróiban titkosítással kommunikáló eszközök vannak, amelyek feleslegessé teszik a madárnyelvet. Ami nem is csoda. Hiszen az OMLT nem valami taxivállalat, amely kóbor riporterek szállítására szakosodott, hanem Magyarország másik, a PRT-nál jóval veszélyesebb katonai művelete.

Egy OMLT-s Humvee a magyar táborban

Az afgán hadsereg (ANA) képességeinek növelése érdekében már évek óta nemzetközi egységek működnek egyes afgán zászlóaljak, dandárok mellett. Az ANA úgy növekszik, ahogy romlik a biztonsági helyzet. A pár évvel ezelőtti nyolcvanezres létszámot az idén 134 000-re emelték, de sokan már kétszázezres állományt vizionálnak. Az OMLT-ket a hadsereg gyorsabb fejlesztése érdekében hozták létre; ezek az egységek együtt élnek és együtt harcolnak afgán partnereikkel.
Magyarország 2009 eleje óta az Ohiói Nemzeti Gárda katonáival közösen működtet egy 50fős mentoráló csoportot. A tábor a PRT-tól félórányi autóútra, egy Kilagaj nevű helyen fekszik, távol minden településtől.

Látkép a táborról Kilagajban

Az amerikai pénzből épült új támaszpont helyén annak idején a szovjet csapatok legnagyobb logisztikai bázisa volt. Példás rend és tisztaság mindenütt - a magyar és az amerikai katonák a tábor két sarkában közösen laknak. Az önkiszolgáló étkezdében bolognai spagetti a menü, a hiányzó parmezánért muffinhegyek kárpótolnak. A PRT bázisához képest a körülmények spártaiak, az egység magyar parancsnokának a lakószobája egyben a parancsnoki központ is. Az udvaron egymás mellett sorakoznak a magyarok homokszínű Humwee terepjárói és az amerikaiak emeletnyi magas, az iraki hadszíntérre kifejlesztett robusztus, pokolgépbiztos járművei.

Az amerikai OMLT-rész MRAP-jei az OMLT táborában

Az afgán zászlóalj együtt érkezett az OMLT-vel, és hamarosan a harcok sűrűjében találta magát. Az elnökválasztás közeledtével a tartomány északi részén élő pastun lakosság körében megerősödtek a különböző kormányellenes csoportok: a tálibok, egy korábbi mudzsahid párt, a Hizb-i Iszlámi újjászerveződő katonái, a Pakisztánból érkező öngyilkos merénylők; sőt, egyes sajtóhírek szerint néhány száz üzbég iszlamista is elfészkelt a környéken. Mivel a rendőrség mind létszámában, mind felszerelésében gyenge az ellenállókkal szembeni harchoz, a PRT-nak pedig nem feladata a támadó hadműveletek végrehajtása, az afgán hadseregre és az OMLT-re marad a munka dandárja.
Az augusztus 20-i választás előtt felforrósodott a helyzet. Hol felkelők vetettek lest a járőröző katonáknak, máskor a hadsereg kezdett tisztogató hadműveletekbe. A II. világháború óta talán ez volt az első alkalom, hogy a Magyar Honvédség tagjai valódi támadó hadműveletekben vettek részt. Bár a szabály szerint az OMLT tagjai csak önvédelemből nyithatnak tüzet, erre bőven volt alkalmuk: nemritkán 50-70 tálib fegyveressel kellett felvenniük a harcot a zászlóalj alegységeinek.

Ez a kilátás egy MRAP-ből, rálátás a OMLT tábor kis udvarra

A nemzetköziek és az afgán erők együttműködése nem problémamentes: nemrég egy afgán rendőr saját mentoraira nyitott tüzet, és megölt öt brit kiképzőt. Félelmek a magyar-amerikai OMLT katonáiban is vannak, de evvel elboldogulnak. Nagyobb baj, hogy az afgánok katonaruhában is inkább gerillaként működnek. Mindig szívesen indulnak harcba, de nem erősségük sem az alakiasság, sem a fegyelem, sem a papírmunka. Általános probléma az engedély nélküli távolmaradás - becslések szerint az afgán hadsereg 20-30 százaléka csak papíron létezik. Egy későn érkező fizetés, egy nagyképű, erőszakos parancsnok, és már meg is indul a lemorzsolódás. Ám jelentkezőkből sincs hiány. A nyári harcokban leolvadt baghláni zászlóalj 200-220 fős hiányát már az ősz elejére sikerült pótolni.
Hangulatfotó egy Humwee-ból egy átalakított Kalasnyikovval

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megint csak jo kis beszamolo. Sok, eddig nem tul ismert reszletrol is ismereteket kapunk. A kepeket erdemes elemezni tobb szempontbol is. Szakerto szemeknek sok minden kiderul belole!

Névtelen írta...

Például?
wp

Daniel írta...

ajaj; a hm nem fog orulni az atalakitott kalasnyikovos szovegnek:) a ketharmad cikkemet atalakitottak (volna) az ilyenek miatt:)

Névtelen írta...

Daniel mar mondott is egyet! :) Mikozben a kozponti AK-projekt leallt, addig a katonak nem cicoznak es ha kell, akkor sajat penzukon novelik fegyvereik harcerteket.

Névtelen írta...

Hát szerintem hagy tuningolják csak a fegyvereiket, ha már ők azok, akik az eszközzel vásárra viszik a bőrüket. Az első HUMMERes képen a gumik mögött nem golyónyomokat látok?

Meg ha jól látom, egy másik magyar HUMMER-en a DshkM-et lecserélték amcsi 50-esre. És van ott nem kevés lőszer is a tornyon.

Valamelyik cikkben láttam olyan lövészetes képeket, ahol magyar(nak tűnő) katonák M4-esekkel lőttek. Erről tud valaki valamit? Afganisztánban.

Üdv,
B. Ádám

Névtelen írta...

Afganisztánban két csapat használhatott M4-est a Bercsényisek vagy az afgán választásokat biztosító egység.

Névtelen írta...

lovely jubbly fantastic thanks so much

My web site; cash loans