hétfő, december 07, 2009

1 insurgent killed, 2 police injured in clash in Afghanistan

Még múlt héten kaptam ezt a hírt, egyik barátom találta a neten.

1 insurgent killed, 2 police injured in clash in Afghanistan
KABUL, Dec. 2 (Xinhua) -- One Taliban insurgent was killed and another injured as they came in contact with police in Baghlan province north of Afghanistan, police spokesman Ahmad Jawed Basharat said Wednesday.

"Taliban rebels attacked a police patrol in Dushi district Tuesday night and police returned fire killing an insurgent and injuring another," Basharat told Xinhua.

Two police constables sustained injuries in the firefight, he added.

Taliban chief Mullah Mohammad Omar in a message last Wednesday called on his loyalists to speed up attacks against government interests and NATO-led troops based in Afghanistan.

Hát Dushi körzet nem az a hely, ahol idáig olyan nagyon aktívak lettek volna a tálibok (a híradások szerint) úgyhogy ennek kapcsán nem bocsátkoznék további okoskodásba. Valamit/ valaki találtak a rendőrök Dushiban, ami vagy tényleg tálib volt, vagy nem, de biztos ami biztos, rámondták.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az elmúlt hét egyetlen komolyabb megmozdulása ebben a nagyon "veszélyes" területen ha jól értem. Ez elég soványan támasztja alá a gyorselemzésedben vízionált szörnyű helyzetet.

Névtelen írta...

Hello

Nagyon pikirt hangulatban vagy. De nem baj.
1. Ez az egyetlen, ami megjelent a sajtóban. Készülnek mindenfele nem hivatalos jelentések, Felsorolások az ISAF, az NGO-k, a UNAMA részére. Azokban több minden van.
2.Ha valami az ellenség kezén van, és oda nem mész be, akkor az is nyugalom, nem? Látszani így minden szépnek és békésnek látszik, de attól a helyzet a mi/ISAF/afgná kormány szempontjából még romlott nem?
hajrá
wp
p.s.: nem találtam semmit a gyorselemzésben, amit szörnyű helyezt vizionálásnak lehetne aposztrofálni. Azt írtam romlik a helyzet és mi nem reagálunk rá. Azt nem hiszed, hogy romlik a helyzet?

Névtelen írta...

"2009.12.07 14:54
Mák helyett gabona Baghlan tartományban

Kiemelkedő eseményre került sor Baghlan tartomány kormányzói hivatalában, amelyre Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka is hivatalos volt. Egy új mezőgazdasági projekt megnyitó ünnepégét rendezték meg, amely várhatóan nagy lökést fog adni a tartomány fejlődésének a mezőgazdaság területén. Az ünnepségen jelen volt a tartomány teljes vezetése és az afgán Kábítószer Elleni Tevékenységek Minisztériumának vezetője is.

Baghlan tartomány komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt években a máktermelés visszaszorítására. Szerencsére a tartományban sosem volt jellemző a mák nagy mennyiségű jelenléte, de tény, hogy 2006-ban még 2700 hektáron folyt a kábítószerek alapanyagául szolgáló növény termesztése. Mára viszont sikerült elérni, hogy a tartomány mákmentessé váljon. A USAID (United States Agency for International Development) amerikai szervezet ennek az eredménynek elismeréseként finanszírozza 600 ezer dollár értékben a tartomány mezőgazdaságának gépesítését. Az eseményen Alyson McFarland, a USAID helyi képviselője mondott beszédet, aki egyébként hétköznapjait Camp Pannóniában tölti és kiváló együttműködésben dolgozik a magyar újjáépítési csoporttal. A program keretében – a 600 ezer dollár felhasználásával – 15 afgán mezőgazdasági társulás kap gépeket. Az afgán termelő közösségek a termőföldek megműveléséhez, illetve a betakarításhoz és a termés feldolgozásához traktorokat, pótkocsikat, cséplőgépeket, valamint a különböző földmunkákhoz szükséges eszközöket kapnak. A gépek 2400 afgán farmer munkáját fogják segíteni közvetlenül és közvetve 14 400 családtagjuk megélhetésében fog nagyobb biztonságot jelenteni a hatékonyabb termelés révén. Jövőre várhatóan – a program sikere esetén – újabb egymillió dollárral fog hozzájárulni az amerikai szervezet a tartomány mezőgazdaságának fejlesztéséhez. Mindez az MH PRT munkáját is segíti, mert a mezőgazdaság fejlődésével, munkalehetőségek teremtésével és a megélhetés biztosításával meggátolható a máktermesztés esetleges újabb térnyerése, és ez által a tartomány biztonsági helyzete is tovább javulhat."

Palotás Levente MH PRT-7

Névtelen írta...

nov végén pl. megöltek négy rendőrt. nemzetközi és afgán katonák reagáltak, megölve 6 tb-ot és sebesítve 8-at. B jadidban egyre gyakoribbak az ilyenek...

Névtelen írta...

Nem tudom, ezt a hírt személyesen Levente tolta-e be, de ha igen külön köszönöm a figyelmet.

Köszi a második hírt is.
wp

Névtelen írta...

Nem, sajnos nem Levente, de az o irasa!

Névtelen írta...

"Mák helyett gabona Baghlan tartományban"

Biztosan ugyanolyan jól fog fizetni a gabonatermelés i,mint a máktermesztés.

"Szerencsére a tartományban sosem volt jellemző a mák nagy mennyiségű jelenléte, de tény, hogy 2006-ban még 2700 hektáron folyt a kábítószerek alapanyagául szolgáló növény termesztése. Mára viszont sikerült elérni, hogy a tartomány mákmentessé váljon."

Hát persze!!

Az Andarab-völgyben gyakorlatilag mindenki a kábítószertermelésből él.Most is.Nem csak mákot termelnek,hanem vadkendert is,nem keveset.

Nem értem,miért kell olyan dolgokat írni,ami nem fedi a valóságot..

Névtelen írta...

Kedves Névtelen,

Ez egy meglehetősen egyszerű gondolat menet, hogy a legtöbbet a mákfizet a mezőgazdasági termékek körül. Nem, vannak gümölcsök, amelyek még annál is többet fizetnek.

De még ha így is lenne, az általad vélt nagy haszon valahogy ne realizálódik a termelőknél. Nem csak a pénzről szól ez. Ha ez így lenne mindenki mákot termelne. De valahogy mégse, sőt egyre kevesebben. Erre mi a magyarázat szerinted?
üdv
wp

Névtelen írta...

Kedves Péter!

Szerinted mi a magyarázata annak,hogy a legtöbb elzárt területen mákot termelnek gabona helyett??(Andarab-völgy,Dand-e-Ghori)
(Pedig Baghlan tartomány kiemelte jó rizstermő terület,és a termés valóban bőséges,elég csak a Kandahari-öv környéki településekre elmenni aratás idején.)

Az igaz,hogy a termelőknél nem realizálódik óriási haszon.De valamennyi igen.
Azokon a földeken,ahol a mák megterem,ott a gabona nem biztos,hogy megél.
Emellett ha a termelő nem termel mákot/vadkendert-mert az is van az Andarabban bőven-akkor az "illetékes" hadúr hamar megkeseríti az életét.

A cikből áradó pontatlanság-nagyon árnyaltan fogalmaztam-háborít fel.Ne vizionáljunk már olyan sikert,ami nincs.Tonnaszám jön ki a kábítószer az Andarabból,-a khinjan-i rendőrök mesélhetnének-és Dand-e Ghoriban is megtalálhatóak az ültetvények.
Edig is ot voltak,és tehet a NATO bármit,ott is maradnak.

Üdv!

T.

wape írta...

Kedves T,

Ezt az ellentmondást azt hiszem csak úgy tudjuk feloldalni, ha kimegyünk együtt és megmutatod mire gondoltál. Én készen állok útra, beszéljük meg. Azt remélem nem várod, hogy kint odamenjek a rendőrökhöz és a katonákhoz és egy blog kommentre hitvakozva követeljem, hogy mutassák meg a mákmezőket.

Innen a messzirőbl nekem csak az van amit leírnak. Az UNODC, au USAID, az afgán kormány szerint minimálisra csökkent a termelés. Biztos nem szűnt meg, de nem szignifikáns szerintük. A kérdés, hogy amit te láttál az cáfolja-e ezt, vagy vagy láttál mezőket, amelyek az inszignifikáns jelzőt támasztják alá.

Ismétlem, menjünk és nézzük meg. Emailcímem a blog jobb felső sarkában.
üdv
wp