szombat, október 31, 2009

Megse lesz valasztas

Nem talalom a kerdojelet.

Az osszes valasztasi hercehurca utan most lehet meg se lesz valaszta. Abdullah Abdullah ot kovetelst tett es csak ezek eseteben hajlnado indulni a valasztasokon. Ezek kovetelesek mind azzal vannak osszefuggesben, hogy a masodik firduloban a szervezoknek minnel kevesebb lehetoseguk legyen a csalasra.

Karzai nem hajlando bele menni ebbe, ugyhogy egyelore Abdullah nem all kotelnek.

Nem is tudok mire gonodlni, hogy Karzai elindul es nem lesz ellenjeloltje. Mi lesz kerdojel

Nem tudom, hogy veletlen egybeeses-e, de az amerikai sajto most szellozteti meg, hogy Karzai tesoja Kandaharban milyen szoros kapcsolatban van a CIA-vel. ezt mindenki sejtette, az uj az, hogy a cikk ezt ugy allitja be minha Karzai a ceg fizetett ugynoket lenne. Ez igy nem igaz.

A eset arra azwert ramutat, hogy mikozben a usa es az isaf celja jelenleg a kabszer kereskedok elleni kuzdelem, a CIA celjai itt szembe mennek velul. Wali Karzai sok tekintetben kulcsszeereplo Kandaharban es nelkule sokkal gyengebb lenne az ISAF ott. Ez hat igy egy jelentos dilemma. A rovid tavu erdekek a tamogatasat mondjak, a hosszutavuak pedig, hogy valamit kell vele is kezdeni.

3 megjegyzés:

J. írta...

Üdv!

Én láttam a napokban egy interjút a CNN-en Zal Khalilzad-dal, aki azt mondta, hogy lehet lesz így is második forduló, csak Abdullah Abdullah helyett a harmadik helyezett lépne előre.

Khalilzad azt is mondta, hogy szte az egyik oka Abdullah tartózkodásának, hogy elfogyott a pénze. Másrészt pedig szégyen lenne számára, ha a második fordulóban kevesebb szavazatot kapna, mint az elsőben.

Akárhogy is, de érdekes lesz a dolog.

Üdv.:

J.

J. írta...

Üdv!

Nézelődtem, és a CNN csak idézi az interjút. Íme:

"I think there will be power-sharing," Khalilzad said. "Both want power-sharing. The difference is that Karzai wanted to be first declared the winner or win the election and then offer something from a position of strength, while Abdullah Abdullah wanted to go to a second round but have a power-sharing agreement without the vote."

But Khalilzad also said Abdullah "may not stay in the race."

"First, he doesn't have much money left," he said. "Second, I think that he thinks that, given the situation, he's likely to lose, and maybe he'll get less votes than he did in the first round, so that would be embarrassing."

http://www.cnn.com/2009/WORLD/asiapcf/10/30/afghanistan.election/

Üdv.:

J.

Mirwais Janan írta...

President Karzai's spokesman Waheed Omar said the withdrawal was "very unfortunate", but the election should go ahead as planned.

szóval lesz választás, de Abdullah pár perce tényleg bejelentette, hogy nem indul.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/8336388.stm