szerda, szeptember 23, 2009

Spanyolok, lengyelek, németek

Marton Péter blogján van néhány gondolat és egy cikk, ami a spanyol misszióról szól. Péter gondolatai és egy video itt, az eredetileg spanyol nyelvű cikk angol google fordítása itt.

Ami nekem tanulság ebből a cikkből:
- A Talibánt nem érdekelte spanyol vagy amerikai volt-e a katona, akire ráment az önygilkos merénylő
- Az újságírók Afganisztán minden részén szóba tudnak állni a Tálibánnal, kivéve Baghlanban. Bár lehet, hogy ez nem a tálibok hibája hanem az újságíróké.
- Az építkezések után 10 százalék adót jár a táliboknak minden projekt után. Azon gondolkodom, hogy ha a spanyolok építettnek valamit, akkor a vállalkozó fog befizetni. Ha ez így van, akkor a magyar PRT-nál is hiába mondja azt a PRT, hogy nincs korrupció, mert ők versenyeztetnek és elszámolnak a pénzzel. A vállalkozó utána korrumpálni fog/korrumpálhat, ha nem is a tálibokat, hanem a helyi erős embereket, hivatalnokokat. Jaaa a cikkben is ez van leírva most látom.

Now the Taliban are thousands in that part of Afghanistan where the bulk of the Spanish. A good example of this growth is the province of Badghis, on which the Spanish have direct responsibility. In 2006, almost no talk of the Taliban in the area. E The place looked remote even for them. In 2007, Spanish intelligence services said there were 200. The following year was 2,000. Now the Afghan intelligence estimates speak of more than 2,500 militants, divided into 85 groups. That is, in Badghis more than five Taliban for each Spanish soldier.

The commanders of the insurgency Badghis conceived as the spearhead of their advance northward. "Badghis is very important to us because we cut the road between Herat and the north and we can connect with Iran. So we can get more support from Iran. Many people support us in Badghis," says Mullah Moshlé.

The Taliban in the province are well armed and they do not need the money They financed the opium is grown in 50% of villages and taxes they charge. "Anyone who wants to undertake a project in the areas where Taliban has reached an agreement with them. If not, is impossible. It's easy, you pay 10% of the total construction budget and let you work," Mashrah explains Abdel Karim, a contractor. Several of the companies hired by the Spanish contingent for projects in the area have had to pay to the Taliban.

Másfél éve már írtam egyszer Badghisrol itt.

Lengyelek.

A német sajtóban találtam ezt a cikket (az is fordítás lengyelből), amiben egy lengyel OMLT, vagy járőrt ér támadás. Hat afgán katona halott ez első pillanatban, a rendőrök szétfutnak, egy mesterlövész célozza a lengyeleket, akik úgy döntenek nem futamodnak meg. Az egység parancsnoka egy százados maga indul a sniper felderítésére, de fejlövést kap és meghal. Három és egy halott a lengyel áldozatok száma (ha jól számolom), sőt egy időre foglyul ejtik a tálibok a halálosan sérült századost (aki még a fogságban belehal sérüléseibe). Káosz.

Itt a cikk német eredetiben és a google fordítása angolra.

A cikkben felvetődik a felszerelés kérdése, kedvenc téma a Magyar Honvédségben is. Túl azon, hogy elhangzanak konkrét bírálatok és ígéretek, mégiscsak a Waldemar Skrzypczak a szárazföldi haderő parancsnokának (ha jól értem) a szavait, idézném a koporsók hazatérésekor:

"Officials can not determine with what equipment we fight, we know better what we can to fight. We had a wish that we were listened to."

„Beamte können nicht bestimmen, mit welcher Ausrüstung wir kämpfen, wir wissen besser, womit man kämpfen kann. Wir wollen, dass man uns Gehör schenkt.“

Végül a németek. A kunduzi légitámadás kapcsán egyre finomabb részletek derülnek ki. "Irigykedve" olvasom a német sajtót (egyébként mint a fenti példák mutatják a lengyel és az spanyol médiában is már a helyzet), amint részletesen beszámol az eseményekről, riportot készít Georg Klein ezredessel, megszólaltat névvel vagy anélkül mindenkit az eset kapcsán, olvashatunk a Bundeswehr és a politikai vezetés közötti feszültségekről stb. Nem az a lapítás ami itthon van.

Egyszer védelmembe vettem Kleint (nem mintha rászorulna), hogy ha a 90 áldozat kétharmada tálib volt, akkor ez egy jó lövés volt. A mostani vizsgálatok szerint nem önmagában a bombázás volt a probléma, hanem hogy Klein a parancs kiadása előtt nem követte a kötelező procedurát (katonásan hogy mondják.)

Amikor a pilózák felajánlották, hogy áthúznak a tankerek felett (show of force), Klein nem kérte. Pedig ez lett volna a kulcs figyelmeztetés a civilek számára. Mikor a pilóták rákérdeztek, hogy troops in contact fennáll-e, azaz a német egységek kapcsolatban (vizuális? tűzharc?) állnak a tálibokkal, Klein erre is megerősítő feleletet adott.

A Spiegel Online cikke (angolul) escalation ladder-t említ, eszkalációs lépcsőt, amelyen végig kell menni ahhoz (és a feltételeknek teljesülni), hogy a végén jogosan legyen elindítható a bomba:
But there are growing indications that Klein may have violated regulations in the process. Investigators are looking into whether Klein properly informed the pilots over the gravity of the situation and whether he may have skipped a level in the escalation ladder.

Németeseknek itt van németül, (kösz J.), ha jól látom ők is a Spiegelből dolgoztak. A Spiegel angol változata nagyon jó, egyébként is és a kunduzi eset kapcsán is, amelyet ebben az öt oldalas cikkben szinte percről percre dolgoznak fel. Olyan finomságok derülnek ki belőle, amire a HM sajtó egyből megtagadná a választ a katonák biztonsága érdekében.

A támadáskor egyetlen informátor biztosította a helyszíni információkat. Az informátoroknak besorolása van (jó valahol logikus), ez a személy C3-as minősítéssel bírt, ami azt jelentette, hogy megbízható, mert korábbi információi, tippjei jó része is megbízhatónak bizonyult.

Klein ezredes egy Rover 3 típusú laptop szerű eszközön követte a a F-15-ökről kapott képet, ami fekete-fehér alacsony felbontású képet ad. Kérelmezték már hónapok óta a modernebb Rover-4-t, színes kép, jobban meg lehetett volna számolni a fegyvereseket a tankereknél stb. de ezt azidáig elutasította a vezetés (mármint a németországi vezetés). A RC(N) német parancsnoka maga is kérte a cuccot, utoljára egy vagy két héttel a robbanás előtt. És itt el is jutottunk a német misszió felszereltségéhez. De erről majd máskor

Nincsenek megjegyzések: