kedd, augusztus 25, 2009

Gyorselemzés az afgán választásokról

Megjelent a Külügyi Intézet honlapján az afgán választásokról írott gyorselemzésem. Itt egy rövid részlet:
Már mutatkoztak ugyan a klasszikus kampánytechnikák (televíziós vita, tömeggyűlések szervezése stb.) első jelei, a két legesélyesebb jelölt mégis inkább a háttéralkukra és a társadalmi hálózatokra épített. Hamed Karzainak sikerült maga mögé állítania olyan kétes hírű, egykori hadurakat, akiket az elmúlt években csak nehezen tudott háttérbe szorítani. Mohamed Fahim marsalltól a tádzsik (pándzsíri), Abdul Rashid Dosztumtól pedig az üzbég kisebbség szavazatait remélte; de a pastu közösségből is számos "politikai brókernek" ajánlott hasonló módon, előre pozíciókat. Abdullah Abdullah lehetőségei - formális pozíció híján - természetesen szűkösebbek voltak. Ám azzal, hogy sikerült magának megnyernie Mohamed Attát, Balkh tartomány kormányzóját, egyben Észak-Afganisztán legbefolyásosabb politikusát (és egykori hadurát), legalább az ország egyik felében sokat javultak az esélyei a győzelemre.
Az afgán politikusokon kívül a nemzetközi közösség is készült a választásokra. Az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) - az afgán hadsereggel karöltve - egy sor hadműveletet indított az ellenállók által megmételyezett területek stabilizálása érdekében. A Barack Obama elnök beígérte amerikai haderőnövelésnek és a NATO-tagországok által a választásra biztosított extra erőknek köszönhetően Kelet- és Dél-Afganisztánban olyan területekre hatoltak be, ahol évek óta a Tálibán volt az úr. Ezek a - főként tavasszal, kora nyáron indított - hadműveletek nem véletlenül estek egybe a választási előkészületekkel. A cél az volt, hogy e területeken is lehetővé váljon a referendum megtartása, ezzel is növelve annak legitimitását.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

22-en Kunduz jarasban megtamadtak a nemetek egyik, a valasztas okmanyait szallito konvojat. Egy Dingot RPG-vel eltalaltak a motorternel. Sebesultjuk ugyan nem volt, de a Dingot "fel kellett adniuk".