hétfő, május 25, 2009

Bagláni látogatásról újabb hírek

Először is az MTI közölte, hogy nem közli miért vonták vissza hírt. Felmerült a kommentekben, hogy a MTI 20000 amerikai katona tartományba vezényléséről írt, ami nekem fel sem tűnt eredetileg. Ez elég nagy baki. Megnéztem a honvedelem.hu honlapjat, úgy látszik ezt kell figyelni, itt vannak fényképek is.

Afganisztán: átcsoportosításra van szükség, ez a ma reggeli hír. Ebből kiderül, hogy nem a 240 millió átcsoportosításáról szóló rész miatt vonták vissza az előző MTI hírt. Szekeres miniszter ugyanis a mostani hírben bejelentette, hogy következő szerdai kormányülésen kérni fogja a pénz átcsoportosítását. Az érv röviden: A pénz átcsoportosítására azért van szükség, mert az ázsiai országban egyre romlik a biztonsági helyzet, illetve komoly áradások is voltak: a katasztrófában számos ház, közút és hidak semmisültek meg. A helyi vezetők segítséget kértek és jelezték, hogy elsősorban munkagépekre van szükségük a helyreállítás megkezdéséhez.

Nem jutok szóhoz, tegnap írtam már az ötlet lehetetlenségéről. 240 milliót alkalmi helyreállításra. Ennyire meg kell vásárolnunk a biztonságunkat, hogy markolókkal kell lekenyerezni a helyieket? Idézek az egyik kommentből: Mindenki tudja, hogy kb. mikor és hol várható árvíz. Korábban voltak munkagépek is, amelyet vállalkozók üzemeltettek és szerződés alapján árvízvédelmi feladatokra is igénybe lehett venni. Ráadásul van olyan afgán állami hivatal, amelynek a feladata az árvízvédelem is.ű

Az utolsó mondatban van a lényeg. Mi kezeljük az árvizet az afgánok helyett, vagy felkészítjük a osztályt vagy főosztályt, hogy maga is tudja kezelni a árvizeket. Ez az amit M.o. nem értünk. Ez a nemzetközi fejlesztés. Ha a HM arra kérné a 240 milliót, hogy ő 1-2 év alatt felkészíti ezt a főosztályt arra, hogy megbirkózzon az árvizekkel, akkor lelke rajta. De ez nem azt jelenti, hogy bulldozereket adunk nekik meg benzint, meg néhány támfalat. Nem. ez azt jelenti, hogy olyan tehetséges embereket találunk és készítünk fel oda, akik onnantól kezdve, hogy jön az olvadási időszak odáig, hogy levonult az árvíz, mindent képesek elintézni, megszervezni, felkészülni.

Ennek van értelme, a többi pénz kidobás.

Az átcsoportosításról szóló hírhez egyébként vannak jó képek az OMLT-ről. Az MTI hírbe nem teszik bele az eseményt, képeket meg mutatunk róla? Most ez biztonsági kockázat vagy nem, és akkor meg büszkék vagyunk rá? Gondolkodik itt valaki? Fontos itt valakinek az OMLT?
Micsoda modern cuccok és Humwee a háttérben. Átfestették? Az utolsó képeken még szürke volt, vagy keverem?
Dévényi Veronika fotói a honvedelem.hu--ról
Hát azt hiszem mától elkezdődik az árnyékbokszolás a két minisztériumban és a miniszterelnöki hivatalban. 240 millióról senki sem mond le szívesen, gondolom a Külügyminisztérium is ragaszkodni fog hozzá, ameddig csak tud.

Talán még nem hangzott (talán ez a lényeg), de emlékezetem szerint az egésznek erre az évre már semmi jelentősége nincs. Az ezévi keretet már megpályáztatták, a nyertesek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Baptista Szeretetszolgálat, valamilyen keretből (ami lehet a görög pénzek egy része) a Demokratikus Átalakulásért Intézet is nyert.

A következő alkalom a rendszer átalakítására 2010 lesz.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez vicces. A honvédelem.hu cikk ugyan az, leszámítva, hogy:
"jövő heti kormányülésen tesz javaslatot dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter arra, hogy az afganisztáni újjáépítésre szánt pénz mintegy fele ezután közvetlenül a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjához (MH PRT) kerüljön - közölte maga a miniszter az MTI-vel május 24-én, vasárnap az azerbajdzsáni Bakuban." helyett "A következő kormányülésen tesz javaslatot Szekeres Imre honvédelmi miniszter arra, hogy az afganisztáni újjáépítésre szánt pénz mintegy fele ezután közvetlenül a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjához (PRT) kerüljön - közölte maga a tárcavezető vasárnap az azerbajdzsáni Bakuban."

Ez aztán a teljesítmény, pár szóra szinonima keresés.

A Hummerek tudtommal homokszínűek voltak akkor is, amikor a PRT használta őket.

Ádám

Zig Zag írta...

Péter, nézem a képeket amit a Honvédelem.hu-ról jöttek át. Jól látom, hogy aknátvetni tanítjuk a helyi szakembereket? Azt meg minek? -tolul fel bennem ez a provokatív kérdés. AZT eddig is tudtak, talán jobban is, mint a mieink. Talán e helyett lehetnek tanítani őket árvizet védeni, építeni ezt - azt, nem? Most mondjátok meg a frankót, csak nekem jöttek ezek a gondolatok?

Névtelen írta...

Kedves Zig Zag!

Jelen helyzetben az ANA feladatrendszerében még inkább a harc élvez prioritást, bár tény, hogy ha kell, ők is segítenek a katasztrófavédelemben is. Az OMLT nem árvízvédelmi szakemberekből áll és feladatai közé nem tartozik az ilyen jellegű képzés. Arra is megvannak a szakemberek mindkét oldalon.

Sőt, azt is elárulom, hogy a MH árvízvédelmi feladatait is civil szakemberek irányítják, ha a helyzet úgy hozza!

Ádám! Valóban, a Humvee-k homok színűek voltak eddig is. WaPe rosszul emlékezik.

Zig Zag írta...

Kedves Névtelen! Mondom: provokatív kérdés ;-)

wape írta...

Hello Zig Zag

Nem provokáld az olvasó táborom :)))

Indulj ki abból, hogy az amerikaiak is kiképezték a többszázezre iraki hadsereget, tudván, hogy néha hátbsfogják lőn pket. Hátba is lőttek sajnos néhányat, de a végén ez volt a megoldás, a rendezés ára.

Hogy az afgánok tudnak-e aknavetővel, persze, biztos, de célozni is?

üdv és gyere máskor is :)
wape

Névtelen írta...

http://www.hm.gov.hu/hirek/esemenyek/sajtokozlemeny_20090526