kedd, február 17, 2009

Mi van a képen?

Van valakinek ötlete, hogy a második embernek miért van ilyen fejhallgató a fején? Az első ember hátán gondolom valami műholdas cucc van, de az utána következőnek? A sisakján, meg a hátizsákján is furcsa drótok és dobozokat látok.

A Speciel Warfare magazin legújabb számából vágtam ki. Az újságban, amely úgy látom a különleges erők (egyik?) lapja, két beszámoló is van Afganisztánról. Az egyik egy rajtaütésről, amely sikertelen volt ugyan az afgán-amerikai kommandóknak sikerül túlélni, részletes leírás van. Az afgán katonákról dicshimnuszokat zengenek. Csak megjegyzem, hogy a bevetésre vittek combat camerát, de az az elején találatot kapott.

Túl azon, hogy az esemény leírása milyen érdekes, nem állhatom meg, hogy meg nem jegyezzem a magyar HM-média gyakorlaton való elgondolkodást. Itthon az a policy, hogy a tényen kívül, hogy elmentek a magyar különleges katonák, nem közölnek semmit, kérdésre sem válaszolnak. Omerta van. Nem fogunk olvasni a Regimentben, vagy a Magyar Honvédban ilyen történeteket, cask azt nem tudom miért. Ez a HM szempontjából tényleg "kedvcsináló lenne" a mezei érdeklődők számára, tovább emelhetné a presztizsét a katonáknak, stb.

A probléma az, hogy itthon összekeverjük azt, hogy a műveletek előtt, annak biztonsága érdekében nem lehet beszélni róla, azzal, hogy a műveletek után sem lehet beszélni róla. De miért? Akkor már mit veszélyeztet?

Ha az amerikai cenzorok úgy gondolják, hogy a magazinban közölt történet nem veszélyezteti a katonák biztonságát, akkor szerintem érdemes lenne itthon is elgondolkodni, hogy mi a valódi veszély és mi nem.

Hajrá fiuk!

23 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak egy tipp, de nagyon hasonlit ehhez: http://en.wikipedia.org/wiki/Future_Force_Warrior#Headgear_Subsystem

Valahol még korábban olvastam róla, hogy pár Bagdadban szolgáló katona kisérleti jelleggel kapott valami hasonlót, de túl nehéznek, és kiforratlannak találták. Volt vmi probléma a szoftverrel is ha jól tudom.

Arról, hogy mért nem lehet ilyenekről nálunk olvasni annyit, hogy talán valami régi beidegződés lehet (még lehet, hogy a kommunizmusból). Pedig növelni lehetne a honvédség presztizsét, példaképeket lehetne állitani a fiatalok elé stb. Szóval sok haszna lenne a dolognak. Nem véletelen, hogy Amerikában olyan hatalmas tisztelet övezi a katonaságot.

Névtelen írta...

Hú hát ezt bambultam könnyem csordultáig...
A sisakon elöl az az éjjellátó szemüveg rögzítési pontja lesz, azok a fekete négyszögek talán tépőzárak (?) amivel lehetne még rögzíteni ezt-azt. Sisak tetején szerintem kamera, hátul meg valami izé ami adja-veszi a képet, hangot és egyéb adatokat. Szóval szerintem ilyen "Land warrior" cucc lesz. A szemüvegről innen Budapestről meg nem tudom állapítani hogy sima Rayban vagy HUD-os. A füles nem tudom miért ilyen buci és miért nem jó a sima bedugós, de gyanítom hogy véd a túlnyomástól vagy a túl hangos robbanásoktól, esetleg villanógránátoktól.
Ez persze csak az én amatőr verzióm.

Üdv

Névtelen írta...

vagyis a flashbang "bang" részétől...:D

Névtelen írta...

Sziasztok
Semmi Land warrior cucc nincs rajtuk. Csak ennyivel előrébb járnak felszerelés ügyben.
Sisakon elöl éjjelátó rögzítő adapter, a tetején sisakkamera rögzitője, hátul a sisakkamera memória egysége és a táp. A többi csak velcro. Valszeg POV 1 es sisakkamera szetett használtak. ( Viz sár meg mittudom én mi álló)
A fejhallgatók se különlegesek Vagy Peltor ComTac II es headset-je vagy a Mich-é. Hasonlit a kettő és olyan elterjedt mint nálunk a kanálgép.
A rádió meg valamelyik Harris (hátizsákos) modellje lehet
A különbség a két srác sisakjában van. Az egyiknek zárt sisakja van a másiknak a spec ops vagy hokis sisak ott jobban látszik a teljes fejhallgató. Attól ő ég nem lesz spec ops hogy ilyen sisakja van. Ha haverja a raktáros bármilyen cuccot be tud szerezni- PLd ilyen sisakjuk a szolnoki különlegeseknek is van. Ők legalább megérdemlik. A srác alkatát nézve inkább a raktáros a haverja.
Ha jól sasolom akkor a szemüvegk pedig ESS ( Eye Safe System ) ICE modellje. Semmi HUD csak repeszvédő. ( Rayban már nem menő OAKLEY vagy ESS esetleg WilleyX)

Ha tévedtem volna majd Hamburger helyesbít :)

Üdv
Flashbang ( tőlem nem véd a füles) :)

Névtelen írta...

Ami még érdekes hogy a spec ops sisakos csávó még a régi sivatagi gyakorlót viseli. Ilyet azok az újságírók és egyéb civil szakértők kaptak akiket ilyen -olyan okból beránt az ARMY valami melóra mert kell a szakértelme. A többiek már csak a digitális mintázatúban nyomják.
Szóval érdekes.

Na majd az ISAF ügyeletes sokat tudója is kijavít, vagy helyesel.

Üdv Flashbang.

Névtelen írta...

óooo köszönöm, a gyors hozzászólásokat. De a mezei felhasználó nem lett sokkal okosabb.
Mi a velcro?
Mi az a POV 1-es sisakkamera szett?
Hobbin kívül miért használ valaki sisakkamerát (ne csináljunk úgy mintha ez valami természetes dolog lenne- vagy ebben is le vagyok maradva)?

OK, hogy most már tudom milyen típusú a fejhallgató, de még mindig nem tudom mire használják? Gondolom nem zenét hallgatnak rajta? És ez mindenkinek van? Egymással beszélgetnek?

Flashbang kérlek gondolj az ilyen egyszerű civilekre is :)
üdv
wp

Névtelen írta...

Abból gondolom, hogy a VIO POV1 - Helmet cam system with recording device van a fejükön mert így reklámozzák
... the most preferred helmet camera kit by professional riders and the US Military

A fejhallgatót arra használják, hogy tisztán és érthetően vegyék a parancsokat ahogy a Mich is írja
"Special Ops Headset that
provides the tactical professional with volume controlled
active hearing protection in addition to tactical
communications with either one or two radio systems,
plus full stereo ambient sound transmission - in all, the
most complete tactical comm system on the market!
Compatible with the ICOM IC-F3, MBITR PRC148"
Egy csoporton belül azoknak van ilyen akiknek benne kell lenniük az elsődleges kommunikációban ( vagyis szinte mindenki egy spec ops müveletben)

Névtelen írta...

Na a fele lemaradt.

Velcro ( magyrul tépőzár) Kicsit peszélni matyar lenni soka tavol oshasza :)
Sisak kamera ( tényleg le vagy maradva :)
Miért kell nekik sisak kamera?
No1
The cameras attached to helmets will create a video record of each guard's line of sight which security experts say is better than the dashboard cameras placed in police cars in the United States.
No.2.
"Most of the convoy attacks in Iraq come from the side, and a dashboard camera will never see that,"
No3.
The helmet cameras, which record both audio and video, are advertised as, "Wherever pictures are worth a thousand words,
digital video is PRICELESS."

Cohort, International,..... the company providing the lasers and helmet cameras to the State Department for combat.

Az más kérédés hogy amióta az angolok meg a hollandok felnyomtak a youtube ra néhány jól sikerült sisakkamerás felvételt az amerikai sajtósok megőrülnek érte ( mind a magán média mind a katonai )

De ez a régi sivatagi gyakorló még mindig zavar, ennek nem látom az értelmét és nem találok rá magyarázatot sem. És ha jobban megnézem a képet két mókuson is olyan van míg az előtérben állón már a digitális, De abból is miért a woodland verzió ha többin meg a sivatagi ?
Lehet valami gyakorlaton készült a fotó ?

Flashbang

Névtelen írta...

Hmmm...meg is néztem pár videót.

Ebben amerikai-afgán speciális alakulat bevetése látható.

http://www.youtube.com/watch?v=a7k7JYS3tUU&feature=PlayList&p=BCFF1EEC078184D7&index=9

Itt meg érdekes módon magyar AMD-vel is gyakorlatoznak.
Üdv

http://www.youtube.com/watch?v=9SOUUp79nWg&NR=1

Névtelen írta...

Szia Miért ne gyakorlatoznának
Az az afgán rendőrök felszerelése. Ráadásul az AMD kitünő fegyver ottani körülmények között. Ha updatelik akkor meg egyenesen kiváló


Üdv Flashbang

Névtelen írta...

Tudom, azért mondtam hogy érdekes, mert pont AMD van náluk.
Lehet néha utánpótlás szempontjából jobban is járnak ha AK-táras fegyverrel indulnak.

üdv

J

Névtelen írta...

A fickó balkezes :)

Névtelen írta...

Egyébként az egész szett amit látni az SF team tagjain szvsz az alap konfiguráció a hálózat alapú hadviselés (Network Centric Warfare) című dologhoz. Van egy fogadásom, hogy ez a hangzatos angol izé már ismerősebb.
ha mégse: http://en.wikipedia.org/wiki/Network-centric_warfare

wape írta...

Na akkor remélem ezt a képet (és a blogomat:) valahol fel is fogják használni az oktatásban. hehe
üdv
wp

smalladam írta...

szerintem a kép megfejtéséhez nem ártott volna egyeseknek a képaláírást is megnézni:)

"A TAKING STOCK Members of ODA 3336 survey the Shok Valley, the scene of a six-and-a-half-hour gun battle on April 6, 2008. U.S. Army photo."

magyarán szólva ez egy ODA egység pár embere valamilyen megfigyelési, felmérési feladat közben

Névtelen írta...

Az ODA 3336 az egyik hero egységük mert már harcoltak az afgánok ellen. :)Még az operatőrük is kapott valamilyen kitüntést mert kihúzta a sebesült haverját.
A rádiósról elhiszem,hogy az ODA hoz tartozik de a másik mókus még csak véletlenül se úgy néz ki mint egy Operation Detachment Alpha tagnak kellene.
Ez az ODA feladatköre:
Capabilities of the highly-versatile A-team include: plan and conduct SF operations separately or as part of a larger force; infiltrate and exfiltrate specified operational areas by air, land, or sea; conduct operations in remote areas and hostile environments for extended periods of time with a minimum of external direction and support; develop, organize, equip, train and advise or direct indigenous forces up to battalion size in special operations; train, advise and assist other U.S. and allied forces and agencies; plan and conduct unilateral SF operations; perform other special operations as directed by higher authority.

In the SF company, one of the six A-teams is trained in combat diving and one is trained in military free-fall parachuting. Both are used as methods of infiltration. The detachment can serve as a manpower pool from which SF commanders organize tailored SF teams to perform specific missions.

Üdv

Flashbang

smalladam írta...

akkor biztos valami műszaki ember, akit kiküldtek az irodából:)

Névtelen írta...

Sziasztok,
szerintem is "csak" a rádióhoz csatlakoztatott fülhallgatóról van szó, és mintha a Harrisesen is lenne, vagy legalábbis nagyon hasonló kidudorodás van a sisakja alsó szélénél. Én amit láttam hasonlókat eddig azok ugye csak az egyik fülön voltak, hogy a kéz szabad maradjon.

Névtelen írta...

Szervusztok!

Szerintem elég sok mindent sikerült összehozni a képről. A kamerák ugyebár arra is jók, hogy rögzítsék az akció eredményét. Az SF-nél szerintem ez elég gyakori feladat éppen a célok fontossága miatt. Hasonló (Harris?) rádiót szoktak használni a tűztámogató és megfigyelő szerepkörben szolgáló katonák is.

Ugyan mellékes, de szerintem az elülső katonán nem digitális mintázatú egyenruha van, hanem az ún. "multicam", amit egyelőre nem sokan hordanak, de ahogy elnézem, abban a környezetben is egészen jól rejt. Náhány forrás szerint ez a legújabb "kamoflázs-őrület", bár szerintem már biztosan van még újabb.

smalladam írta...

flashbang

"PLd ilyen sisakjuk a szolnoki különlegeseknek is van"

ha jól tudom, ez az RBR Mach III.

ilyen van a győri rakétásoknak is, bár nekik nemtom miért.

azt nem tudod véletlenül, hogy az elméletileg idén esedékes rohamsisak-cserében milyen modeltt vásárolnak meg?

úgy tudom most van csapatpróbán

Névtelen írta...

Sziasztok

Jól megnézve a képet ( kinagyítva) már jobban látszik, hogy valóban inkább multicam mint szétmosott woodland digital a ruha.

Multicamet eredetileg vadászruhák rejtőszínének gyártották ( ezért nem is szereti egyetlen us parancsnok sem ha az emberei ilyesmiben grasszálnak, de az SF erőknek sok mindent elnéznek :)

Azt hogy a győrieknek miért van azt nem tudom, a szolnokiak támogatásként kapták az M4 mellé.

Azt sajnos nem tudom ki fogja nyerni a sisak tender :)
Egy biztos, bármelyik nyer 2 katonából 1 biztos, hogy elégedetlen lesz vele. :)

Üdv Flashbang

Unknown írta...

A második katonán azért van "régi" sivatagi, mert az új ACU-t csak I See You-nak (látlak)-nak becézik. Nagyon rosszúl rejt, kizárt, hogy normális SF operátor ilyet felvegyen városon kívül.

A régi woodland vastag egyes helyeken. A régi 3 színű sivataginál a fenék és térd részen, illetve a többi megerősített helyen nincsen duplán az anyag, ezért hűvösebb viselet.

Az első csókán multicam van, airsoftos terepszín :))

Névtelen írta...

A második srác sisakján MS-2000 van, a hátizsákján pedig GPS antenna. A többi vezeték a rádió, fülhallgató és PTT közti vezetékek lehetnek.