péntek, február 13, 2009

Biztontonságpolitikai szörfözés

Vagy nevezzem inkább titkos küldetéseknek?

Rátévedtem az ISAF nyitólapjára. Két hírt láttam rajta. Az egyik, hogy Hungary celebrates 10 years in NATO.
On 29-30 January, the Szeged Centre for Security Policy – supported by the Hungarian Ministry for Foreign Affairs and NATO Public Diplomacy Division – organized the first event to commemorate the tenth anniversary of Hungary’s membership in NATO, along with the Alliance’s 60th Anniversary.
Entitled “United in serving peace and security”, the conference gathered political and economic leaders from Bosnia and Herzegovina, Hungary, Ukraine and Serbia; as well as security experts and top industry executives. Participants discussed issues related to the interdependence between security and economic development.


Na, ez valami! És miért nem hallottam róla? Megnézem gyorsan a külügy honlapját, mert a miniszter asszony mondta a nyító beszédet. A Küm honlapján nincs említve a programok között sem itt sem itt.

Jó, akkor nézzük meg a Szeged Centre for Security Policy-t. A honlap sok mindenről szól, közalapítványról van szó tehát örvendetes módon a könyvelését is látni. Azt nem látom viszont, hogy milyen program is volt ez a hóvégi darab, mert arról nincs szó a weboldalon. És csak percekkel később jövök rá, hogy mi olyan furcsa ebben az egész weboldalban. Annak ellenére, hogy milyen kifejezett aktív oktatói, kutatói, tudmoányszervezői tevékenységet folytatnak nem derül ki, hogy kik is dolgoznak az intézetben.

Nem lehet feliratkozni a programjaikra! Nincs hírlevél! Beugrik valami kémsztori, de lyukra futok. EMlékszem egyszer a HVG írt valami szegedi alapítványról, amely az újságírük gyanítása szerint esetleg valami titkosszolgálati hátszelet kapott. De az nem a Szeged Biztonságpolitikai Központ volt, hanem az Esély a Stabilitásra Közalapítvány. Az összefüggés annyi, hogy a cikkben említésre kerül, hogy utóbbi támogatta az előbbit.

Közben kijön a neten a központ ifjúsági tagozata. Kedves fiatalok mosolyognak rám.

Visszatérve a NATO főoldalára ott egy hír, hogy a csehek már megint a helikptereiket ajándékozzák az afgán légierőnek. A NATO TV honlapján kerek 3 perces video bejátszás van, amint a MI-24 helikoptereket kicsomagolnak Kabulban egy tehergép gyomrából. Nem lehet sajnos ide embeddedelni, úgyhogy itt a link.

A csehek többször el tudták játszani ezt a hírt a nemzetközi médiában. Erről jut eszembe, hogy mostanában olvastam az AirPower Blogot (vagy a hozzászólásait?), ahol talán a két Mi-17 modernizálása kapcsán, talán máshol szóba került, hogy magyar Mi-17-esek is esetleg kiküldésre kerülnek Afganisztánba. Erről mostanában nem hallottam semmi újjat, kivéve egy ismerős ismerősét, aki szerint biztos mennek majd helikopterek :)

Még egy percre a helikoptereknáél maradva, Norvégia is megerősíti afganisztáni jelenlétét és így nincs elég helikopter, többek között (vagy leginkább a norvég-orosz határon).

Ez a Barents tenger vidéke, a Petsamo-korridor és Sør-Varanger járás. Voltam ezen a vidéken kétszer vagy háromszor, eszméletlen nyugodt szép, vidék már tiszta tundra. Valahol Vardøban vagy Vadsøban van egy hatalmas NATO radar, a dombok mögött.

Ismét visszattérve a NATO oldalára, illetve a NATO TV weboldalára, vagy egy csomó video amely a Tagab völgyben járőrözö francia egységekről, holland OMLT-ről, finn mission teamről.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Péter!
Nagyon érdekes a blog! Sőt hasznos is, mivel az afganisztáni magyar szerepvállalásról írok szakdolgozatot. Viszont sehol se találom az egy éves mandátum-meghosszabbításról (2009 szept 31-ig))szóló hivatalos döntést. Nem kormányhatározatban kéne kihirdetni? Sehol se találom...
Üdv!

Névtelen írta...

Ja és még az OMLT-s vitához. Mindketten részt vettünk a székesfehérvári BHKK konferencián. Ott Benkő úr a következőket mondta:
OMLT-Észak: Baghlan 45 fő
OMLT-Dél: Tarin Kowt 60 (amcsikkal)
A 2186/2008 (XII.29.) Korm. hat. 16 fős különleges műveleti csoportot enged kiküldeni 2009 febr. 1. és 2010 január 31. között, illetve 28 főt OMLT-"szerepkörbe" aug. 31.
Szóval még mindig nem tiszta nekem...de lehet átsiklottam valami felett.
Üdv

Névtelen írta...

Hello Jimbo,

ezt én sem tudom, hogy hol van. Biztos nem felejtették el, és biztos valami HM-es vagy Küm-ös előadó kapásból megmondja, hogy hol van, vagy mi a száma, csak én még ennek nem jártam utána.

Az OMLT-vel kapcsolatban cáltozás lett, mert déli OMLT nem megy délre, hanem északra megy. Az északi fogja váltani azt ha hazajön hat hónap után. Hivatalosan talán erről annyi jelent meg, hogy valaki bejelentette, hogy csak észak lesz, de a miértekről nem volt egy szó sosem. Talán csak itt a blogon, de az nem hivatalos :)
A különleges műveleti csoport kint van, de erről hivatalosan sosem fognak mondani semmit. Sajnos.
köszi a dicséretet
üdv
Péter

Névtelen írta...

2115/2006 (VI.29.) kormányhatározat

Névtelen írta...

Közben észrevettem, hogy épp a legfontosabb poston suhant át a szemem. Így már érthető. A bercsényisek miatt azért aggódom, mert félek, hogy olyan bevetésre küldik majd őket, ami alacsony prioiritású és veszélyes - vagyis duplán nem éri meg amerikaiakat küldeni. (ha már egyszer ki/továbbképeztek , elláttak minket)

Az idézett határozat a PRT felállításáról szól, nekem csak azért lenne szükségem a +1 éves határozatra, mert a történeti résznél minden feladatot alátámasztottam a vonatkozó határozatokkal.
Találtam több 2007-es határozatot, de az csak az irányítást módosította, viszont este átnyálazok 2 évnyi határozatok tárát hátha...

Köszi és üdv,

Jimbo

Névtelen írta...

a 2190/2007 (X.20.) sz. kormányhatározat módosította a 2115/2006-ot (az eredetiben kétéves volt, a 2190 kimondta, hogy a "kétéves" szövegrész helyébe a "hároméves" szövegrész lép, így a 2006-tól három év =2009). Remélem, tudtam segíteni. Üdv.

Névtelen írta...

Hello Jimbo

Köszönöm. Ehhez nem lett volna türelmem, kikeresni ezt. De most már megvan!
Még egyszer köszi
üdv
Péter

Névtelen írta...

Basszus tényleg...az már rég meg van, csak azt hittem, hogy az a módosítás biztos a TKB-vel kapcsolatos, mivel csak a módosítás volt leírva és az eredetit nem néztem hozzá. Ezer köszönet!

Köszönjük kedves Ismeretlen!