szombat, szeptember 13, 2008

Ujabb magyar támadás

Elég sovány a magyar konvojt ért támadásról szóló hírcsokor, HM is szűkszavú volt, MTI sem írt semmit, nekem sem írt senki semmit. A híradókat sem láttam csak az M1-ét. Nem tudom a szerkesztő, vagy a műsorvezető D. Tóth Kriszta szüleménye volt a felkonferáló szöveg, de az utolsó mondat egy igazi értelmetlen (vagy magyartalan) mondat volt, valahogy így:

A magyar katonák viszonozták a tüzet, de nem sérültek meg.

Attól, hogy lőttek? Mintha ha a tüzet viszonozok, a legnagyobb veszély, hogy magamat lövöm meg?

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

A másik fórumon is megemlítettem, hogy érdekes támadók lehettek, hogy még egy járművet sem találtak el (persze ennek örülünk mindannyian, de akkor mi is történt valójában?)

A honvédelem.hu ezzel a címmel hozta le az anyagot, ami nekem kicsit nosztalgikus:

"Katonáink megfutamították a támadókat"

Névtelen írta...

A tűzszerészek halála után megszaporodtak a hírek a tűzszerék munkájáról itthon. Mindenhol találni véltek (vagy találtak is) bombákat. Úgy hallottam (melyet megerősíteni nem tudtam), hogy van olyan, amiről eddig is tudtak, de most be kellett vetni a köztudatba, hogy javítsák a tűzszerészek "renoméját".

Az ilyen támadás meg vagy az ÉK-i tálib eszkalációt vagy semmit sem jelent, inkább csak egy jó kis hír, amit be lehetett dobni.

Névtelen írta...

Engem pl. érdekelt volna, hogy milyen járművekkel voltak úton a magyarok. Ha Bagram volt a cél, akkor nem lehetetlen, hogy az új Humveekon ültek. Az amerikaiak állítólag ragaszkodnak hozzá, hogy a magyarok ne fessék át a kölcsönbe kapott járgányokat. Az eddig látott képeken csak az ékes felségjeleleket lehet látni az ajtókon, más megkülönböztető jelzést nem. Ehhez képest a saját járműveink kész "mozgó hírdetőtáblák" helyi nyelven írt feliratokkal, hogy magyarok vagyunk.

A kinti srácok szerettek volna a Humveekra valamilyen jellegzetes magyar festést - én mondtam nekik, hogy fessék az egészet piros-fehér-zöldre! :)) - de nem kaptak rá engedélyt. (Mint mondottam: állítólag amerikai kérésre!)

Sokak szerint ennek nincs jelentősége, de tapasztalva az ellenállók többségének felkészültségét, én nem hanyagolnám el ezt a kérdést. Azon persze lehet vitatkozni, hogy az amerikai katonák mennyivel népszerűtlenebbek, mint a magyarok. Az sem mindegy, hogy hol is történt a támadás. A Salangtól északra, vagy délre?

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

Szia Mo katonái!

A rajtaütések többsége - szerencsére! - még mindig a "lőni és elfutni" elvek alapján működik. Komolyabb csetepatékra eddig - az én infóim alapján - csak délen és került sor. Látva az afgán rendőrök lőkészségét nem kell meglepődni, hogy nem találtak el minket. A megtámadottnak meg célszerű ilyenkor a leggyorsabban kivonnia magát a tűzhatás alól. (padlógáz!) A viszonozott tűz ezáltal inkább csak zavaró tűznek fogható fel, mint pontos tűzvezetésnek!

Lippai Péter

Névtelen írta...

Te voltál kint, én nem, ettől függetlenül az a véleményem egy hasonlattal élve, hogy ha a tanár EL AKAR KAPNI amikor puskázol, akkor el is fog.

Névtelen írta...

Egyetértek Veled. Csak idő kérdése, hogy hány magyar katona és milyen körülmények között fog még meghalni. Ezt megelőzni nem, csak megúszni lehet! A történésekre nekünk csak nagyon korlátozott ráhatásunk van, ami nem jelentheti azt, hogy ne tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a katonáink épségben haza is jussanak!

LP

Névtelen írta...

Ez a Bagram melyik Bagram? A Szalang hago tuloldalan levo Bagram?
udv
p

Névtelen írta...

Szervusz P!

Ez a Bagram, ahol az amerikaiak által használt nagy légitámaszpont is található. Ha jól emlékszek, akkor a Humveekat is onnan kaptuk. Gondolom, hogy a szervizelésük is ott fog történni. Egyébként a Salangtól délre már a Dress Code is magasabb, mint Baghlan tartományban.

LP

Névtelen írta...

http://en.wikipedia.org/wiki/Bagram_Air_Base

LP

Névtelen írta...

Tehat akkor A Bagramról volt szó, arról amit "mindenki" ismer. Lattam mar olyat, hogy Afganisztanban ugy hivnak egy kis falut mint az orszag masik feleben egy nagyobb varost. Es mivel az volt a hir, hoy a magyar tabor kozeleben volt a tamadas, ezert azt hittem van Baghlanban is egy Bagram nevu telepules.

üdv
P

Névtelen írta...

és ki az aki el is tudja olvasni, mi van apró betűkkel a humveekra írva? humvee=amcsik alaphelyzetben. talán ha binladen képet festünk rá, jó nagyot azt észreveszik :-)

Névtelen írta...

A HMMWV ket nem lehet átfesteni mert csak kölcsön vannak adva nem örökbe. A lengyeleknek is feltünt korábban hogy csak akkor támadják nem támadják be őket ha bazi nagy lengyel zászlókat aggatnak a HMMWV re. Egyébként a konvojban volt HMMWV is de voltak más kocsik is de a HMMWV -t lőtték. Maga a HMMWV olyan hangos belülről, hogy a benne ülők csak akkor kapcsoltak, hogy mi van amikor a toronylövész visszalőtt. Egyébként eltalálták a HMMWV-t csak fogta a páncél.
Flashbang

wape írta...

Köszönjük ezeket az infokat, ilyenekre vártam :)

Névtelen írta...

Üdv Flashbang!

Miért is nem lepődök meg ezeken a híreken? :)

LP

Névtelen írta...

Tiszteletem Uraim! Hiányzik néhány információ. A honvédelem honlapján az szerepel, hogy még nincsenek toronyfegyverekkel fölszerelve a HMMWV-kre. Talán Flashbang-nek vannak más információi, vagy forrása ezzel kapcsolatban. Bár a Magyar Honvéd 9. számában mintha egy HMMWV tűnne fel PKM géppuskával. Csakhogy mintha nem magyar felségjel lenne rajta. Szóval hogy is van ez a toronylövész visszalőtt story. Vagy a toronylövész helyén ülő FP katona a saját gépkarabélyát használta? Egyébként tudja valaki, hogy milyen fegyvereket szeretne a MH toronyfegyverként felszerelni a HMMWV-re. Másik kérdés. Ezeket ugyebár a beharangozásnak megfelelően az OMLT-k használnák. Akkor mi marad a PRT-nak. A jó öreg Mercedesek és a BTR-ek?
Költői kérdés. Egyébként mostanában nagyon szegényes a PRT tevékenységéről megjelent hírek. A PRT-2 óta nagyon visszafogottak a fiúk vagy a nyilvánosságért felelős emberke. Esetleg nem is azzal foglalkoznak amiért kimentek Provincial Reconstruction Team? Áttértek a Provincial Fighting Team munkára? Akkor érthető a hallgatás. Egyébként megjegyzem, hogy segélyek helyett inkább a PRT alapkoncepciójában foglaltakat kellene végezni. Ehhez azonban a civil szférának is aktivizálni kellene magát. Tisztelet a kivételnek (IRM,FVM,EÜM). Hiszen kedves civil magyar emberek ugrasztották bele a honvédséget ebbe a buliba. Mi van a ÖTM, GKM, és egyéb más minisztériumok hirtelen fellángolásával?