kedd, június 17, 2008

Fejlesztési projektek Baglánban

A párizsi donorkonferenciára még egyszer visszatérve, megjelent egy nagyon jó esszé az Informed Comment blogon. A szerző nem csak a problémákat és az ellentmondásokat sorolja (ez különösen tetszett: A timid voice could have for example, but most probably didn’t, remind everyone that the last time they met in London, the outcome document known as the Afghanistan Compact had 77 measurable benchmarks for the Afghan government but none for donors), hanem van néhány javaslata is, hogy mi a teendő ha ezzela fejlesztési segélyezéssel sikert is akarunk elérni.

De mi helyzet itthon a segélyekkel. Mint említettem csak azt az 500 milliót ajánlottuk fel, ami kormányhatározatban döntöttünk el. Az idei 500 millió forint elköltésre már folyamatban van, 210 millió sorsáról tudunk valamit, a többiét mély titok övezi (vagy rajtam kívül nem érdekel senkit). Elvileg az utolsó KB ülésen tisztázódott a nyertesek (minisztériumok) neve és az összegeket. Majd megkérdezem, hátha nyilvános, csak nem jutott eszébe senkinek nyilvánosságra hozni.

210 millió sorsáról annyit tudni, hogy a Küm, a tavalyi évhez hasonlóan idén is NGO-knak kiírt pályázaton keresztül kívánja felhasználni. Itt a felhívás linkje (néha nem találom), itt meg maga a pályázat. Ami kiderül belőle, hogy az önrész 10 százalék, a minimum pályázható összeg 50 millió. Öt terület: mezőgazdaság, oktatás, egészségügy, infrastruktúra, és önkormányzatiság fejlesztése. Egy pályázó csak egy projektet adhat be. Ja és van fejlesztési tanácsadó (DEVAD) is a PRT-ban! Nem tudom ki az, de majd ezt is megpróbáljuk kideríteni. A DEVAD jelenléte szerintem már nagyon időszerű volt. Egyre több pénz, egyre több projekt, a POLAD meg közben ugyanolyan leterhelt marad a politikai feladatok tekintetében. Pályázati beadás: 2008. június 30.

Szóval kicsi csúszást érzek. Még tavaly is korábban végeztek a pályáztatással.

Egyébként a Küm volt kint leellenőrizni a projekteket valamikor júni elején.

AZ IRM tavalyi rendőrképző projektje (100 millió) befejeződött. Kis színes itt.

Az FVM tavalyi projektjéről (75 millió) némi info (sajtgyár környéke) itt.

A ÖTM tavalyi pénzből (25 millió) levő projektje csak most fog elindulni. Amibe belekezdtek, az egy jelentős tanulási folyamattal járt számukra. Mikor kérdeztem, mil lesz az UE támogatásával indított önkormányzatiság fejlesztő projekt, titkolóztak. Elvileg valahogy jövő héten lesz sajtótájékoztatójuk, hogy az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével beindították a projektjüket. Addig is amíg nagy kegyesen elárulnak valamit, lássuk mit talál az EU fontosnak elmondani a projektjükről: The grant to the Hungarian Interchurch Aid, Hungarian PRT implementing partner, aims to enhance the local administrative institutions through the construction of District Governor’s office in Dahana-I-Ghor and Tala Wa Barak Districts, provision of IT equipment and IT, public administration and English language training to the employees of the 14 District’s Governor’s offices, District Council and line ministries of Baghlan province.

Ezeket a képzések, építkezések, nyelvtanfolyamokat tehát a MöSz fogja levezényelni. AZ ÖTM (ÖM) 25 milliója jelenti a projekt 20 százalékát, ha jól emlékszem, a többit adta az EU Bizottság.

És hogy ne érezzük azt, hogy csak a magyarok tesznek Baglán tartományért, itt egy másik EU finanszírozott projekt, amely a baglan dzsadidi öntöző alrendszer (Kunduz area) helyreállítását célozza.

Nincsenek megjegyzések: