péntek, február 08, 2008

Kommentolás és interjú

Egy katona megbírált egy kissé az egyik korábbi poszt alján. Neki szól ez a pár sor, hátha megint ide néz. Válaszoltam ugyanott és várom az emailjét. Hajrá.

Más. Tegnap hívtak az InfoRádiótól, hogy nyilatkozzak az amerikai hadügyminiszter múltkori és mostani kijelentéséről, Vilniusról, a magyar szerepvállalásról. Rendben nyilatkoztam, majd amikor felsoroltam a magyar vállalás jellegét, a riporter csendben, szinte bocsánatkérően megjegyezte, "de hát ezeket már mind elmondta a miniszter".

Meglepődtem. Ilyen még nem fordult velem elő, hogy hivatalos forrásból minden általam fontosnak ítélt faktuális adat elhangozzon. Ez jó és remélem valaminek a kezdete.

Ott egy pont a HM kommunikációnak.

Nekem meg annyival könnyebb, hogy a 2 percből nem megy el 1.30 a tények ismertetésével, hanem marad két percem, az új vállalások várható jellegéről, ne adj isten általában a ISAF afganisztáni jelenlétéről. Na mindegy, csak furcas érzés volt, hogy már mindent elmondtak előttem, hivatalos forrásból. Nem jellemző.

Legyen akkor már valami Vilniusról is. Itt van néhány hír összegyűjtve. csak a címeket olvasgatva azt látom, hogy Kanada még 1000 katonát akar Kandahár tartományba. Ha jól emlékszem ők olyan 2200 katonával kezdték ott. Eddig valami 700 ejtőernyős déli állomásoztatása vetődött fel, de persze a franciák még csak a tárgyalás tényét ismerték el.

Kanada az egyik legtöbb áldozatot (emberéletben is) vállaló ország Afganisztánban, és otthon erős vita folyik arról, hogy 2009 után - amíg a mostani vállalás tart - milyen formában maradjon az ország az ISAF-ben. Több elképzelés is van, de persze mindenki azt szeretné, ha a harcoló alakulatok maradnának és nem kiképző alakulatok.

Méág egy utolsó hír. Felmerült, hogy Dél-Afganisztánban, és talán máshol is túl rövid a hat hónap kinntartózkodás, és hogy talán hosszabítani kellene a váltásokon: Now the senior U.S. commander on the ground in Afghanistan has elaborated on the theme, saying that six-month deployments such as those undertaken by Canadian soldiers lack the longevity to get the job done American-style.

Nincsenek megjegyzések: