szerda, január 30, 2008

Honvédségi megítélés

Említettem valamelyik korábbi posztomban, hogy kisebb vitába keveredtem egy HM Kommunikációval. A dolog teljesen európai módon ért véget, meghívtak egy beszélgetésre és ami nyilvános doku volt, abból adtak egy másolatot (Szekeres miniszter korábban nyilatkozott a Honvédség megítélésről a magyar társadalomban - felmérés -, úgyhogy nem volt kérdés a nyilvánosság). Majd valamelyik tanulmányba beleírom a részleteket, most legyen elég annyi, hogy a 3000-es reprezentatív mintán elkészített felmérés szerint a lakosság a Honvédség legfontosabb feladatának az árvízvédelmet/katasztrófaelhárítást tekint (100-ból 92 válaszadó). Ami minket érdekel igazán az a terrorizmus elleni fellépés (100-ból 82 válaszadó) és más NATO országokkal együtt béketámogató külföldi missziók (100ból 72 válaszadó).

Az érdekes az, hogy a terrorizmus elleni küzdelem itthoni viszonylatban számomra nem értelmezhető, nem tudom egyszerűen elképzelni mire gondolhattak a válaszadók. Hajlamos vagyok (elfogultan) úgy értelmezni ezt, mint az afganisztáni részvétel indikátorát, hiszen még ez a jelenlétünk az, ahol a honvédségnek köze lehet az általában vett terrorizmus elleni fellépéshez.

Így - remélve, hogy nem erőszakoltam meg nagyon a gondolatmenetemet - ez 82 százalék jelzi köbö, hogy jelenleg milyen arányban lehetnek az afgán misszió támogatói. Nem, nem tudok elképzelni ilyen magas arányt a külpol iránt indifferens magyar lakosságból. Vagy pont azért lehet, hogy támogatják, mert nem tudják mit támogatnak? Kezdek belezavarodni.

Mindenesetre jó lenne, megrendelni egy felmérést az afganisztáni magyar szerepvállalás percepciójáról. Az sem bánom ha titokban, és nem tudok róla egyelőre :)

Nincsenek megjegyzések: