hétfő, december 31, 2007

Musa Qala update

A Musa Qalában elért sikerek egy nem várt diplomácia botrányhoz is vezettek. Az afgán kormány kiutasította az EU misszió ideiglenes vezetőjét és az UNAMA egyik főmunkatársát. Eleinte csak annyit lehetett tudni, hogy meglepően barátságtalan lépés oka, hogy a két diplomata állítólag Helmandban tárgyalásokat folytattott a Talibán helyi vezetőivel valamilyen állítólagos megegyezés érdekében. (Murky world of Afghan negotiations)

Michael Semple, the acting head of the European Union mission, and Mervyn Patterson, who is British and is the UN's political affairs officer, were in Helmand province talking to tribal elders.
But despite one arm of the Afghan government knowing about their trip, another arm appeared not to, and they were accused by a provincial official to talking to the Taleban.

Ezt a kérdést, mármint az ellenséggel való tárgyalást és a megegyezés feltételeit, úgy látszik a legszigorúbban a kezében kívánja tartani az afgán kormány. Teszem hozzá valamiben muszály keménynek lennie, mert lássuk be, egy normális állam sok alaptulajdonságával nem rendelkezik a Karzai-kormány. Az adminisztrációnak van saját intézménye ezekre a tárgyalásokra, amelyet Sighabatullah Mojadeddi vezet, aki egyben a felsőház elnöke. Mojadeddi régi harcos, aki a hét szunnita szervezet közül az egyik vezetője és létrehozója volt 1979 után. Modjadeddi családja egyébként az afganisztáni Naksbandi szufik vezetője volt majd 200 éven keresztül, s a család férfitagjainak nagy részét 1978-ban végezte ki a kommunista rezsim. Szóval elvileg ő vezeti a renitens tálibokkal folytatott tárgyalásokat.

A BBC cikk egy rövid gondolat erejéig megemlékezik a brit külügy új stratégiájáról is:
The UK foreign office strategy in the south is to roll out Afghan experts and Pashtu speakers, of which there are very few, to learn a who's who of Helmand - who the tribal leaders are and who might be persuaded to support the new government and turn their backs on the Taleban.

Igen, a hollandok is ezt csinálják.

A Telegraph szerint nemcsak a diplomaták és a szakértők tárgyalnak, hanem az MI6 munkatársai. Méghozzá közvetlenül a tálibokkal (Britain in secret talks with the Taliban):
Agents from MI6 entered secret talks with Taliban leaders despite Gordon Brown's pledge that Britain would not negotiate with terrorists, The Daily Telegraph can disclose. Officers from the Secret Intelligence Service staged discussions, known as "jirgas", with senior insurgents on several occasions over the summer. An intelligence source said: "The SIS officers were understood to have sought peace directly with the Taliban with them coming across as some sort of armed militia. The British would also provide 'mentoring' for the Taliban."...

MI6's meetings with the Taliban took place up to half a dozen times at houses on the outskirts of Lashkah Gah and in villages in the Upper Gereshk valley, to the north-east of Helmand's main town.The compounds were surrounded by a force of British infantry providing a security cordon. To maintain the stance that President Hamid Karzai's government was leading the negotiations the clandestine meetings took place in the presence of Afghan officials. "These meetings were with up to a dozen Taliban or with Taliban who had only recently laid down their arms," an intelligence source said. "The impression was that these were important motivating figures inside the Taliban."

Ennek nem örültek sem az amerikaik sem az afgán kormány, lehet hogy ezzel kapcsolatban volt valami retorzió a két diplomata (egy brit és egy ír) kitoloncolása.

Más hírek szerint UN, EU Envoys Comply With Afghan Expulsion Orders a két diplomata nem tárgyalni ment, hanem felmérni Musa Qalában a helyzetet, beszélni a helyi vezetőkkel, megvizsgálni a humanitárius helyzetet, stb. Így aztánb az EU és az ENSZ nem igazán érti és fogadja el az afgán vádakat. Még dec. 24 tartóztatták le Helmandban és nem sokkal később 48 órát kaptak az ország elhagyására. Mindketten tapasztalt szakemberek voltak és ez azért megnyugtató, különösen az EU esetében, hogy sikerült találni tényleg hozzáértő embereket is: Both Semple and Patterson are known as experienced experts on Afghanistan with broad knowledge of the tribal culture and local languages. The two men have reportedly lived in Afghanistan for more than 10 years, even during Taliban rule.

Nem tudom, hogy a Musa Qalában történtekkel mennyire függ össze, de a BBC-n még van egy elképesztő hír. Ilyenről még asszem nem olvastam, hallottam. Omár molla leváltotta Manszúr Dadullah mollát, amiért az nem hajtotta végre az utasításait (
Taleban sack military commander): "Mansoor Dadullah does not obey the rules of the Islamic emirate and violates it. "Therefore it was decided not to appoint any post in the emirate to him," the statement said.

Ahhoz képest, hogy állítólag a Omár közeli munkatársa volt ez elég arcpirító, ha igaz. Ne felejtsük el, hogy ez a társadalom még sokkal többet ad a tiszteletre, a látszatra, a büszkeségre és becsületre (főleg ha pastukról beszélünk), mint a miénk. A nyugati világban is kínos ha leváltanak valakit, de az ritkán jelenti a karrierje végét,a teljes megsemmisülést. Attól félek, Manszúr Dadullah esetében ez sokkal fájdalmasabb lehet ez a leváltás, felsülés, mint egyébként ezt a hírek sugallnák.

Nincsenek megjegyzések: