szerda, december 26, 2007

Magyar források a PRT-ról

Megtaláltam a neten a tavalyi bizottsági meghallgatását a magyar PRT-ban résztvevő első csoportnak. Ami érdekes benne, hogy megszólal Busztin György nagykövet az első magyar politikai tanácsadó, illetve Mátyus Sándor kabuli nagykövetünk. A külügy ezzel a két személlyel képviselteti magát Afganisztánban. Munkájukról sajnos nagyon keveset lehet hallani, ami már csak azért is fontos lenne, hogy lássuk nem csak katonai misszió zajlik Afganisztánban, Baglanban, hanem nagyon fontos diplomáciai és fejlesztési tevékenységet is végrehajtanak a magyarok. Itt van az átirat, érdemes elolvasni, hogy kicsit belássunk, miről is tudnak kérdezni a képviselők, melyek azok a problémák, amelyek őket foglalkoztatják az afganisztáni misszió keretében.

Ami nekem újdonság az állítólagos Egyesült Arab Emirátusi és kazah érdeklődés. Utóbbit majd egy évvel később egy diplomata is szóba hozta nekem nagy meglepetésemre.

A másik érdekes olvasmány nem konkrétan a PRT-hez kötődik, de fontos lehet azoknak akiket a KüM fejlesztési tevékenysége érdekel. Ez is egy meghallgatás tavaly őszéről. Tomaj Dénes NEFE főosztályvezető ill. azÖkumenikusk és a Baptisták képviselője nyilatkozik benne a a fejlesztésről általában és kicsit Afganisztánról/a PRTról. Különöse az adatok tekintetében és a skét szervezet megismertetése miatt érdemes elolvasni.

Végül reklámozom a Magyar Külügyi Intézet kötelékében Marton Péter barátommal megjelent hírlevelünket, amely az uruzgáni holland és bagláni magyar PRT tapasztalataival foglalkozik. Péteré hosszabb és adatgazdagabb, az enyém inkább policy jellegű mivel korábbi tanulmányaimban már nagyrészt megírtam azokat, amiket Péter most a holland jelenlét kapcsán. Innen tölthető le PDF formátumban.

Nincsenek megjegyzések: