szombat, november 17, 2007

Lengyel katonák túlkapása

Churchill (Kanada,) Khartoum (Szudán) szervusztok. Ez a két pont ami feltűnően új nekem a térképen mióta utoljára ránéztem. Biztos vannak mások. Úgy látom negyedszerre is el kell menjek Nordkappra, hogy onnan kattintsak egyet magamra. Ennyit a magamról.

Lengyeleknél kisebb probléma adódott, mintha néhány katona elvesztette volna a cérnát, ráadásul a tisztjeik is. A Népszabadság szerint az eset előtt két nappal meghalt egy lengyel katona (az első) egy útszéli robbantásban és a hír szerint: Augusztus 16-án a lengyel katonai kontingens C harci harccsoportjának első rohamszakasza azért érkezett a helyszínre, hogy segítséget nyújtson egy aknára futott másik lengyel alegységnek. A lengyel katonák először azt állították, hogy a tálibok a szomszéd faluba menekültek, és ezért lőtték a települést. Az ügyészek szerint azonban fegyvereseknek már nyoma sem volt, a lengyelek aknavetővel és gépfegyverrel hat civilt, köztük gyerekeket öltek meg. Később bementek a faluba és mobiltelefonnal levideózták a halottakat. (Más információk szerint a felvételeket a tábori csendőrök készítették.)

Kicsit zavaros persze, de engem az zavar, hogy az ISAF állítólag simán kiadta közleményben a katonák eredeti verzióját: A HVG szerint:
A lengyelek viszonozták a tüzet, s a civilek e tűzharc véletlen áldozataiként haltak meg az akkori ISAF-közlemény szerint. Csakhogy a hét lengyel katona bevallotta lengyelországi kihallgatásán, hogy ez nem igaz, csak kitalálták ezt a verziót az ottani katonai hatóságok számára. Valójában nem érte őket semmilyen támadás, nem fenyegette őket semmilyen közvetlen veszély - áll a lengyel államügyészség szerdai közleményében

Az eset az IHT szerint Nangarkhel faluban (Paktika) történt: Frankowski said the seven had been sent to the village "several hours" after a Polish patrol struck a roadside bomb.

Lengyelország jelenleg 1200 katonával van jelen az országban. 2007 márciusától vannak kint ilyen nagy számban, a kontingens nemzeti megkötések nélkül használható, egy óriási dolog, gondolom értékelik is a NATO-ban. Lehet egyszer még a ők mennek le délre, ha a Kanada kiesik. Persze tudom nem ugyanaz az erő, de sok kiegészítéssel, némi amerikai megtámogatással, végszükség esetén, akár lehet is.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

"harci harccsoport"

küldték volna inkább a béke harccsoportot :D
(népszabinál angoltudás kifejezetten hátrány?)

"Persze tudom nem ugyanaz az erő, de sok kiegészítéssel, némi amerikai megtámogatással, végszükség esetén, akár lehet is."

Azon lehet vitatkozni, hogy a lengyelek túl jók, vagy a kanadaiak túl gyengégk, de jelenleg a két sereg között nincs olyan nagy különbség.
Kanada majdnem minden modern felszerelése pont a dél-afgán kiruccanásuk miatt lett beszerezve.
Harckocsik szempontjápól rosszabbul állnak(lengyeleknek Leo2A4-el felszerelt zászlóaljuk van, kanadaiak most cserélik le az ősöreg Leo1-eseket).
Légierő szempontjából is hasonló a helyzet. Lenygyel oldalon ott vannak a "zsír új" F-16-osok, van egy rakás Mi-24-esük, saját gyártású könnyű szállítók(PZL W-3), ez mind aranyat ér odaát.
Kanada harci gépet nem dobott át, szállítógépekkel meg igen rosszul állnak.