csütörtök, október 04, 2007

Robbantás Baglanban, biztonsági helyzet Afganisztánban

Annyi érdekes dolog van itt, de most mégi csak a baglani robbantás a hír. Egyelőre nem lehet tudni semmit azon túl, hogy az illető katona felületi sérüléseket szenvedett és tovább dolgozhat. Nem őket célozta a bomba állítólag, ami el is képzelhető. Ennek valószínűsége nagyban függene attól, hogy Baglan melyik részén történt a robbantás, illetve hogy mit is csinált , milyen céllal ment a konvoj. A hírből sem derült ki sokkal több.

Most jelent meg a Honvédelmi Szemlében az egyik PRT-s tanulmányom. (néha idézheti azért magát az ember, nem?), és azt itt írtam a tartomány biztonsági helyzetéről, hogy:

A biztonsági helyzet a tartományban stabil, ami nem azt jelenti, hogy jó, hanem azt, hogy a meglevõ bizonytalanság állandó és az bármelyik irányba változhat. A Kunduz tartománnyal határos Baglán-Dzsadid járásban több-kevesebb rendszerességgel történnek incidensek. Ezek egyik típusa az útszéli robbantások, amely az arra haladó ISAF- és afgán biztonsági erõket célozza. Rendszerint eredménytelenek, vagy még idõben felfedezik õket, és így lehetséges a hatástalanításuk. A konfliktusok másik típusa a fegyveres támadások és robbantások a helyi rendõrség vagy annak épületei ellen. Ezek némelyikérõl nem is lehet igazán eldönteni, hogy a tálib/al-Kaida csoportok mûve, vagy a helyi viszályok eredményeként történnek.14 A már említett négy- fokozatú skálán az ANSO az északi pastuk lakta területek kivételével minden járást az alsó két szint szerinti veszélyességûnek tart.
A nemzetközi médiában nagy visszhangot váltott ki két német újságíró meggyilkolása 2006 októberében. A Deutsche Welle átutazóban levõ munkatársait ismeretlenek kínozták halálra Baglán tartomány egy távoli pontján, közel Bamijánhoz. Az eset Ramadán idején történt, és állítólag több köze volt hozzá a németek helyi szokásokat sértõ viselkedésének, mint bármilyen kormány- vagy külföldellenes csoportnak. Tala Wa Barfak járásban, ahol az eset történt, sem elõtte, sem utána nem történt hasonló jellegû incidens.
Nincsenek információk arról, hogy a magyar PRT járõreit milyen gyakran érik támadások. A Honvédelmi Minisztérium idáig csak két esetrõl tájékoztatott, egyszer 2006 októberében, egyszer 2007 júniusában. Utóbbi esetben ráadásul a Helyreállítási Csoport elszenvedte elsõ sérülését is, amikor az egyik gépjármû mellett egy mûködésbe lépõ házilagos készítésû robbanószerkezet (IED) az alkarján megsebesített egy katonát. 15 Egyéb forrásokat is figyelembe véve, becslésem szerint, a tél végétõl számítva a magyar egységeket havonta minimum kétszer érte támadás útszéli robbantások formájában, és csak az elkövetõk felkészületlenségének, valamint az egység szerencséjének köszönhetõ, hogy idáig súlyosabb – halálesettel járó – incidensre nem került sor...
A tartományban mûködõ hadurakról és milíciáik méretérõl nincs semmilyen nyilvános információ. Ezek a személyek, csakúgy mint a nemzetközi közösség, jelenleg a status quo fenntartásában érdekeltek. Az afgán kormány legitimitását és a nemzetközi erõk jelenlétét mindaddig elfogadják, amíg azok tevékenysége nem sérti súlyosan saját érdekeiket, tevékenységüket, illetve úgy ítélik meg, hogy egy esetleges konfliktus esetén a gyengébb fél pozíciójában alulmaradnának. Tekintve a nemzetközi közösség elkötelezettségét és az Észak-Afganisztánban állomásozó ISAF-erõk katonai erejét, ez az állapot még sokáig fennmaradhat.

Egy robbantástól tudom nem változik meg egészében egy térség biztonsági helyzete. Egy ENSZ jelentés szerint pl. a kunduzi régióban javult az úti biztonság, míg Kabul környéke és Türkmenisztán felé romlott. Dél az ne kérdés természetesen. Az ENSZ jelentés azt is megállapítja, hogy 25 százalékkal nőtt a biztonsági események száma (rossz fordításban)
There were 525 security incidents - attacks by the Taliban and other violent groups, bombings, terrorism of other kinds, and abductions - on average every month during the first half of this year, up from an average of 425 incidents per month in 2006.

525 esemény havonta, sok. Engem meglepett. Még sose hallottam erről a U.N.’s Half-Year Review of the Security Situation in Afghanistan. Semmi nyomát nem lelni, hogy ezek léteznének full-textben is.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

nem tudom, de ezt elég nehéz elképzelni, hogy nem őket célozta a bomba, már múltkor is valami hasonlót mondtak a mi katonáink. véletlenül arra ment két tálib véletlenül otthagyott egy bombát és véletlenül felrobbantották, nem is igazából a HALO ott semmisítette meg a talált taposóaknát

persze az is igaz, hogy sokszor kirakják a cuccot a lakosok, ha találnak valamit, vagy éppen megunják őrizgetni a cuccokat, azzal, hogy majd a rendőrség, PRT, vagy valaki, aki kompetens összeszedi és elviszi.