kedd, május 08, 2007

Iráni vezető rejtélyes letartóztása

Érdekes vagy inkább meglepő hírt olvastam ma a Szabad Európa honlapján: Former Nuclear Negotiator Arrested On Security Charges A szóban forgó tisztviselő Hossein Musavian korábban a Nemzetbiztonsági Tanács (NT) illetve a nukleáris tárgyaló delegáció tagja volt. Előbbi posztját 2005-ig töltötte be, majd az új elnök Ahmadinedzsád alatt lelépett. Nem derült ki, hogy lemondott, eltávolították stb. Jelenleg a hírhedt Evin börtönben van Teheránban (itt őrzik és néha kínozzák a politikai foglyokat).

A Nemzetbiztonsági Tanács a legbefolyásosabb szervezet az iráni külpolitikai tekintetében. Függetlenül attól, hogy Ahmadinedzsád elnök mit mond, vagy mivel lepi meg a külvilágot, a valódi döntések itt születnek. Csak a tisztánlátás kedvéért mondom, hogy minden fontos kérdés a legfelső vallási vezető, Ali Khamenei előzetes vagy utólagos jóváhagyásával születik, nem pedig Ahmadinedzsád előzetes vagy utólagos jóváhagyásával. (ez kicsit szájbarágós volt). Részletesen és jól ír erről az RAND Corporation egyik tanulmánya, illetve annak egyik fejezete Security Decisionmaking in Iran címmel.

Ja, miért tartóztatták le? Semmi konkrétat nem tudni, csak hogy biztonsági okok, kémkedés gyanúja, kapcsolat külföldi hatalamakkal, stb. Musavian hónapokkal korábban nyilvánosan szorgalmazta a nukleáris kérdés, békés, diplomáciai úton történő rendezését. 2005 óta egyébként egy teheráni kutatóintézet munkatársa volt.

Musavian mindenképpen egy magas rangú tisztviselőnek számit és azért ritka mostanság hogy így egymás ellehetetlenítésére hajtsanak a különböző csoportok. Mert az iráni politikai elit nem egységes. Bár mindenki ugyanabban a rendszerben képzeli el a jövőt (iszlám köztársaság) vannak konzervatívok és liberálisok gazdasági (etatista gazdaság vagy magántőke, az állami gondoskodás mértéke) és morális értelemben (nemek szétválasztása, öltözködési kódex, szórakozás, mozik „társadalmi lazaság”hoz való viszony). És mindegyik mögött jelentős ideológiai filozófiai háttér van.

A politikai elit heterogenitásáról a legjobb munkát idáig Wilfried Buchta írta Who Rules Iran címmel. Az egyik fejezet címe: Ideological Factions among Iran’s Leadership Elit, ebben van a lényeg. Van egy Crisisweb tanulmány is, amelyben Buchta is részt vett, de most nem találom. Ezek közül valamelyikben van benne.

Van az iráni rendszernek egy egyszerűbb sematikusabb leírása, amelyet akár a mainstreamnek is nevezhetnék, annyira átvette mindenki. Itt három kategória van csak: fundamentalista, pragmatikus és reformer. Itt van egy egyébként kiváló tanulmány, amely ebben a felosztásban magyarázza meg, hogy ki honnan jött, milyen célokat elveket vall, és persze miért. The Landscape of Factional Politics In Iran

Ha sokat olvasunk Iránról, akkor több ellentmondást is fogunk találni. Buchta az igazi.

Nincsenek megjegyzések: