hétfő, április 02, 2007

Kül Világ folyóirat új száma és tárgyalások Iránnal ill. Irakban

Egy kicsit még belefrissítek: Moktada asz-szadr milicíája igazából az amerikai csapatnövelés egyik áldozata. A új biztonsági terv életbelépése óta asz-Szadr eltűnt, az egységek eltüntek vagy jelentősen csökkent az aktivitásuk, számos középvezetőt letartóztattak. Sokak meglepetésére ezeket az eseteket szó nélkül tűrte asz-Szadr, ami az elmúlt évek gyakorlatához képest több mint meglepő. Most a Los Angeles Times nak van egy írása az esetről: Cracks in Sadr's army

Seven weeks into the U.S.-led security crackdown in Baghdad, leaders of the Al Mahdi militia of Shiite Muslim cleric Muqtada Sadr acknowledge that their fighters are chafing under orders to freeze operations, and worry they could lose control of the sprawling organization.

Some members have defected to armed groups that have no intention of calling a cease-fire. Commanders have gone underground, leaving a leadership void as U.S. forces arrest members in raids. Some commanders have fled to Iran and others to southern Iraq. Rumors abound about the location of Sadr.


Tehran Outraged By Latest UN Resolution
Igazából az elmúlt évek egyetlen figyelemreméltó híre a iráni nukleráis kérdésben, az a múlt heti hír volt, miszerint Oroszország fizetési problémákra hivatkozva,megtagadta, hogy feltöltse a busheri erőmű nem tudom milyeit nukleáris fűtőanyaggal. Egészen addig teljesen egyértelmű volt, hogy mindenki másra játszik:
- Irán a kivárásra, időhúzásra
- USA, GB azonnali ENS szankciókra
- Oroszo. és Kína, USA és GB ellen és saját gazdasági érdekei mellett
És ennek megfelelően mindenki nagyon kiszámíthatóan viselkedett az elmúlt 3-4 évben.
Ezek után a múlt heti hír azt jelenti, hogy Moszkva szakított az eddigi logikával és a jelenlegi feltételek mellett nem hajlandó hozzásegíteni barátját egy nukleáris atomerőműhöz.

A kérdés, hogy mit hittek az irániak és hogy hogyan lesz ebből mégis működő erőmű?

A cikket csak betettem fönt. Elég unalmas.

Time for Détente With Iran a Foreign Affairs legfrissebb számából. Ez talán a világ legbefolyásosabb külpolitikai folyóirata, szerintem minden Külügyminisztériumba jár a világon. Néha persze hülyeségek vannak benne, de akkor is odafigyelnek rá. Ray Takeyh tanulmánya mint a címéből is kiderül valamiféle kiegyezést, a realitásokon jobban alapuló politikát javasol:
In order to develop a smarter Iran policy, U.S. leaders must first accept certain distasteful facts -- such as Iran's ascendance as a regional power and the endurance of its regime -- and then ask how these can be accommodated. Despite its incendiary rhetoric and flamboyant claims, the Islamic Republic is not Nazi Germany. It is an opportunistic power seeking to assert predominance in its immediate neighborhood without recourse to war.
Tegnap voltam a Friderikuszban Iránról. Még ninncs fenn a szövege a neten.

Kis elemzés Irakról, talán múlt heti . Mostanában elég keveset hallani az országról, illetve csak annyit, hogy egyre másra történnek a súlyos áldozatokkal járó öngyilkos merényletek. A
Progressing Toward National Reconciliation c. írás Maliki kormányfő próbálkozásait említi. Ismert, hogy a távozó amerikai nagykövet Z. Khalilzad is elismerte, hogy az USA is folytatott megbeszéléseket különböző szunnita ellenálló csoportokkal. Az eredménye egyenlőre várat magára.

Baghdad Plan Shows Progress, But Challenges Persist Ez az utolsó cikk mára. A médiára teljesen jellemző, hogy a hírt, miszerint G. Bush újabb csapatok küld Bagdadba és Anbar tartományba, ízekre szedik, cáfoltatják stb. Majd egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy működött-e a dolog. A bejelentés idején nagy az ellenszenv, amúgy Bush ellenes mindenki, az ötlete is csak szar lehet. De nem érdekel senkit, hogy működött-e a dolog, hol lett a terv elhibázva stb. Mint a fenti címből is kiderül Bagdadban egyenlőre szerények az eredmények, de valahol azt olvastam (talán a cikkben), hogy a teljes csapatlétszám (21000 fő) csak júniusban vagy júliusban lesz kint Irakban.

Itt a Kül-Világ folyóirat új száma. Minden érdeklődő feliratkozhat rá. Cím a weboldalom:
Tisztelt Olvasónk!

Örömmel értesítjük, hogy megjelent a Kül-Világ, a nemzetközi kapcsolatok folyóiratának negyedik évfolyamának első száma, melyet a www.kul-vilag.hu oldalon tekinthet meg.

Az egész szám egyben letölthető erről a linkről.

Jó olvasást kívánva,

A szerkesztők
mail@kul-vilag.hu

Amennyiben bármilyen észrevétele, ötlete van, kérjük ossza meg velünk a mail@kul-vilag.hu címen.

Amennyiben le kíván iratkozni a hírlevélről, kérjük küldjön egy tetszőleges tartalmú (akár üres) elektronikus levelet a lemondas@kul-vilag.hu címre.

Aktuális számunk tartalomjegyzéke:

Az egész szám egyben letölthető erről a linkről.
Wagner Péter:
Szerkesztői előszó

Mátyus Sándor:
Ki áll nyerésre a Tajvani-szorosban? - Tajvan sorsdöntő választások előtt

    A tajvani demokrácia polgárai kritikus döntésekkel fognak szembesülni az idén és jövőre esedékes választások (törvényhozási és elnökválasztás) során. A cikk tanulsága szerint Tajvan útelágazáshoz ért a szorosközi kapcsolatok történetében, aminek jövőjét a szárazfölddel folytatott konfrontáció vagy a konszenzuskeresés politikája fogja meghatározni.

Nehéz Győző:
A jelenkori amerikai politika a progresszív sajtó tükrében

    A tanulmány a 2001. szeptember 11-i eseményekkel kapcsolatos amerikai rendszerkritikai válaszok, magyarázatok rendszerezett bemutatására vállalkozik. Bepillantást enged a téma szempontjából meghatározó lapokba, és igyekszik bemutatni ezen szellemi műhelyek által képviselt nézeteket, politikai állásfoglalásokat.

Csige Zoltán:
Esély a tárgyalásos rendezésre vagy újabb kudarcra ítélt kezdeményezés? - az egyoldalú lépések politikájának felülvizsgálata Izraelben

    2006 utolsó két hónapja nem várt felpezsdülést hozott a palesztin-izraeli béke megteremtésére irányuló diplomáciai kísérletek szempontjából. Az ok: Ehud Olmert izraeli kormányfő Szde bokeri beszéde, melyben látszólag elmozdult az Ariel Saron által meghirdetett egyoldalú lépések politikájától. A tanulmány arra keresi a választ, hogy milyen megfontolások vezethettek az ún. elszakadási terv és az unilateralizmuson alapuló megközelítés felülvizsgálatához.

40 éves a SIPRI
Interjú Alyson J. K. Bailes igazgatóasszonnyal

Gazdik Gyula:
Fischer Ferenc: A kétpólusú világ, 1945-1989

Nincsenek megjegyzések: