szerda, április 04, 2007

Az üzbégek Vazirisztánban

Az International Crisis Group két anyaggal is kijött egymás után Pakisztánról, az egyik az NWFP-történt eseményekkel foglalkozik, másik pedig az iszlamisták másik fő központjának számító Karacsival, illetve az ott található medreszékkel, vallási iskola központokkal. Ez az egyik: Discord in Pakistan’s Northern Areas. Ez meg a másik: Pakistan: Karachi’s Madrasas and Violent Extremism

Április 4-én is tovább folytatódtak a harcok. Az egyik legjobb pakisztáni angol nyelvű újság tudosítása (Dozens killed as tribesmen attack foreign militants ) szerint: újabb 50-60 üzbég halt meg a harcokban, akikek egy kb. 900 fős törzsi "laskar" üldöz Dél-Vazirisztában, az Ahmadzai Vazir törzs területén. Egy a törzsi egység a pakisztáni hadsereg térségben honos félkatonai alakultaival együtt, azok támogatásával dolgozik, de tőlük függetlenül, nem az irányításuk alatt. Ha jól értem a szöveget, egy törzsi felkelés kezdődött az ott élő üzbégek és az őket támogató pastu törzsi, vagy milicia vezetők ellen. Ez utóbbi idáig nem volt világos. Végre elhangzanak nevek is:
Officials said the tribal Lashkar had entered Kaloosha and encircled the house of pro-Uzbek militant commander Noor Islam, but he was not in the house.

The sources said volunteers of the Lashkar attacked the positions of the Uzkebs and their local supporters in Shin Warsak and Jaghundai early in the morning.

25 Uzbeks were killed in Shin Warsak and 19 in Jaghundai. He said 40 militants from Turkmenistan had laid down their arms before the Lashkar. Their fate was not known.

“Tribesmen are beating war drums to motivate their fighters and encourage people to join the Lashkar,” said eyewitnesses.

The sources said tribal volunteers backed by paramilitary forces had dislodged Uzbeks and their local supporters from bunkers built on top of a hill in Shin Warsak area after a heavy gun-battle.

Other pro-Uzbek commanders from local tribes have also disappeared, fearing attacks from fellow tribesmen. The officials said pro-Uzbek militant commanders were now sending messages to the Lashkar led by Shireen Jan, expressing willingness to surrender, but the tribal force had ignored the offer.


Közben a paki kormánynak megvan maga baja a NWFP letelepedett részein. Ahol a tálibok egyre erősebbek és egyre gyakrabban kedzdik a kormány uralmát.
Another stiff test for Musharraf :Infighting between a segment of the Pakistani Taliban and foreign militants in South Waziristan that broke out last week has in effect turned into a broader battle against Pakistani security forces. Islamabad intervened by sending in troops to try to arrest or kill militant Uzbek leader Tahir Yaldeshiv.

The Pakistani press widely reported Pakistani soldiers being killed in South Waziristan, and the flames of unrest took no time to spread to settled towns of North West Frontier Province (NWFP).

On Wednesday, the Pakistani Taliban mobilized hundreds of men in an attempt to seize control of Tank, the NWFP town nearest South Waziristan. Local police were not able to control the situation, and the Pakistan Army and paramilitary troops were called in. They contained the situation and clamped a curfew on the town, although there are still reports of fighting.


Közben a legnagyobb paki titkosszolgálat, az ISI elvesztette négy emberét a törzsi területeken. Pakistan 'secret agents killed'
Merőben szokatlan, hgy ezt elismerjék, ill. hogy egyáltalán elveszítsenek valakit. Az ISI ugyanis nyugati feltételezések szerint ha nem is irányítja, de kontrolállni képes mind a Tálibán, mind az al-Kaida tevékenységét, és akkor még a számtalan iszlamista csoportot nem is említem. Sokan attól félnek, hogy mi lesz ha már az ISI sem lesz képes hatni ezekre a csoportokra.

A tikosszolgálat kb az 1960-as évek óta folyik bele valamilyen mértékben az iszlamisták tevékenységébe. Elég ha arra gondolunk, hogy az első afgán iszlamisták (A. S. Maszúd és G Hekmatyar) már a 70-es évek elején jártak Pakisztánban kiképző táborokba, az ISI vezényelte le a külföldi segélyek és fegyverek elosztását a afgán polgárháború alatt, ők képezték ki bin Ladent (NEM A CIA), majd nagyot ugorva a tálibokat is ők próbálták mozgatni.

Szóval Hamza őrnagy (the dead included an Inter-Services Intelligence (ISI) assistant director, Mohammad Sadiq, alias Major Hamza) és társai jó ismerősei lehettek támadóiknak, nem katonai kisérettel utaztak, és abban a tudatban halltak meg, hogy itt most valami félreértés történt. Bár a hírekből tudjuk, hogy ezen a területen naponta hallnak pastuk, üzbégek, katonák és rendőrök, négy titkoszolga elvesztése merőben szokatlan és rendkívüli.

Dargai map

Nincsenek megjegyzések: