kedd, március 20, 2007

Pakisztáni instabilitás és az al-Kaida újjászerveződése

Már régóta lehet sejteni, hogy Pakisztánnal baj lesz, mert a Musarraf politikája valahol zsákutca, ha nem lesz jelentős változás. Az országban modernizációra van szükség, reformokra, ám a hatalom csak rövid távú dolgokat tart előtérben, pl. a hatalom megtartását. A problémák csak gyűlnek. Lehet a mostani "bíró-válság" valamit kivált, de az is lehet, hogy nem. Mi is történt?
Musarraf felfüggesztette és nem tudni valós vádakkal bíróság elé állította a Legfelsőbb Bíróság elnökét (Pakisztánban nincs alkotmánybíróság, így ez a legmagasabb testület). Az egyébként politikailag megosztott ügyvédek szerte az országban tüntetni kezdtek és jól szétverték őket.
Ez itt Teresita Schaffer rövid elemzése a környezetről. Együtt túráztuk végig tavaly nyáron Afganisztánt a NATO vendégeként Musharraf and the Chief Justice: Will Pakistan Unravel?
A botrány folytatásaként több magas rangú bíró is benyújtotta a lemondását. Six more judges quit.

Ettől önmagában nem lesz változás, de egy szög lehet. A neves újságíró Ahmed Rashid elemzése Pakistan's 'isolated' president ide sorolja, hogy nemrég a főváros központjában egy lebontásra ítélt vallási iskola lebontását akadályozta 3000 kalasnyikovot lóbáló nő, ami egy katonai diktatúrában tényleg elgondolkodtató, hiszen a hatalmat egy ilyen csoport is meghátrálásra kényszerítheti. Az ország jelentős területei estek ki a kormány minimális fennhatósága alól (főleg a Vazirisztáni területek NWFP tartományban és Beludzsisztán egyes részei, Quetta a központ), februárban több öngyilkos robbantás volt az országban, a fővárosban, ami idáig szintén nem volt jellemző az országra.

Az al-Kaida közben a hatalom aszisztálása vagy tehetetlensége folytán, Rasid szerint , újjászervezte magát Észak-Vazirisztánban (mondjuk ezt mások is mondják.) How a battered al-Qa'eda was rebuilt Néhány újdonság:
Last month, US intelligence officials revealed that bin Laden had wanted to die fighting in Tora Bora but they forced him to flee into Pakistan's mountainous tribal areas....

Before the September 11 attacks, senior posts in al-Qa'eda were largely staffed by Saudis and Yemenis. There have been rumors of tensions among the Arabs, but bin Laden has always been weak on organisation and is reported to have accepted Zawahiri's major contribution in al-Qa'eda's revival. ...

While bin Laden remains the spiritual and military inspiration, Zawahiri has fashioned a core group of around 100 Arab trainers - experts in explosives, finances, communications, military training, urban warfare and propaganda.

A cikk gondolatai megtalálhatóak magyarul is a Magyar Rádió honlapján. Hol az al-Kaida manapság?

A helyzet komolyságára talán jellemző a múlt heti hír, miszerint: US sends spies into Pakistan to kill bin Laden: America is stepping up its hunt for Osama bin Laden by dispatching additional CIA operatives and paramilitary officers to Pakistan to kill or capture the al-Qa'eda leader. ...

Satellite photographs and details of communications intercepts were given to President Musharraf of Pakistan last week by Stephen Kappes, deputy director of the CIA, as part of a strategy to persuade him to give US intelligence agencies more assistance.

Közben nyilvánosságra hozták Sejk Halid Mohammed vallomását, akit a al-Kaida harmadik emberének tartanak és 9/11 fő felelősének. Itt fogták Pakisztánban évekkel ezelőtt, most fent a neten első nyilvánosságra hozott vallomásának átirata 26 oldalon.
Amennyiben eltekintek attól, hogy ezt is valami nagy terv érdekében hamisították, beismerését talán tekinthetjük ezt végső bizonyítéknak arra, hogy öngyilkos merénylők vezette repülőgép miatt dőltek össze a tornyok, nem valami CIA/FBI/Bush család/hadiipari lobbi összeesküvés eredményeként.

Az al-Kaida feltételezett búvóhelyén, az Afganisztánnal határos Észak-Nyugati Határtartományban (NWFP) összecsapások voltak múlt héten üzbég al-Kaidások és helyi törzsi fegyveresek között. Al Qaeda Uzbeks, Pakistani tribesmen clash; 3 killed

Egy mai hír szerint ismét összecsapások voltak Dél-Vazirisztánban. Ezúttal az afgán tálibokkal szoros kapcsolatot ápoló törzsi fegyveresek csaptak össze és üzbég al-Kaidásokkal. A áldozatok száma 50 körül van, főként üzbégek. Rival militants clash in Pakistan
Heavy shelling has raged since Monday near Wana in the South Waziristan
tribal area close to Afghanistan.

Tensions between the mostly Uzbek fighters and local militants rose

after an Arab militant was killed on Sunday.

Reports from South Waziristan's main town of Miranshah say the dead in
the latest fighting included 38 foreigners, mostly Uzbeks, and 13 local
militants. Dozens more were wounded.

A NWFP angolul North-West Frontier Province. Ez az ország öt tartományának vagy inkább tagállamának egyike. Ebben van Észak- és Dél-Vazirisztán és még más "törzsi ügynökségek".

Közben az NWFP-n belül egy másik törzsi ügynökségben (Badzsaur ügynökség) is egyezményt kötött a paki szövetségi kormány és a helyi törzsi vezetők. Elders agree Afghan border pact
Ez már a harmadik iylen egyezmény, az előző kettő pont Észak- és Dél-Vazirisztán volt. Lényegükről írtam már itt 2006 szeptemberében: The Peace Agreement in North Waziristan és Declassified Key Judgments of the National Intelligence Estimate
A vád általában az, hogy az egyezmények szerint a helyi törzsek kiszorítják a Talibánt és az al-Kaidát, de a valóságban nem történt semmit. Más vélemények szerint ugyanakkor az eredmény ott jelentkezett, hogy egyik pillanatról a másikra az ügynökségek határának túloldalán Afganisztánban megnőtt a Talibán/al-Kaida tevékenység.



Még egy apró hír: Pakistan steps up security ahead of port opening
Gvadar városban több mint egy évtizede építenek egy mélytengeri kikötőt egy kis halászfaluból, főleg kínai pénzből. A 90-es évek közepén, végén ide tervezték kifutattatni a Közép-Ázsiából induló és Afganisztánon átvezető kőolaj- és földgázvezetéket.

Nincsenek megjegyzések: