csütörtök, december 14, 2006

Tűzszerészek Baghlanban

Egy hír szerint tegnap a baghlani PRT tűzszerészei hatástalanítottak egy IED-t, amely a Kabul-t Kunduzzal összekötő főútvonal mentén volt elrejtve. A jelentés nem írja, hogy magyarok voltak a tűzszerészek, de hát ők a PRT. A eset Baghlan Jadid városban történt a tartomány északi részén. Egy 10 éves kisfiú értesítette a helyi rendőröket reggel 8 körül, hogy gyanús huzalokat lát – hát azt írja a jelentés, hogy – az úton. A rendőrök megvizsgálták a dolgot és egy bombát láttak. Ezek után hívták ki a PRT tűzszerészeit hatástalanítani, akit délután fél háromra végeztek is munkával.

Afganisztánnál maradva Omár molla jelenlegi szövetségese, egykori ős-mudzsahed vezér, G. Hekmatyar nyilatkozott egy pakisztáni újságnak. (ehhez persze tudni kell, hogy az úr is mély illegalitásban él, üldözi mindenféle titkosszolgálat). A cikk címében benne is van a fő mondanivaló: Afghan warlord says insurgent success helped Democrats win U.S. mid-term elections . Egyébként most elolvasva egyáltalán nem érdekes cikk, de most már nem törlöm ki.

A Le Monde diplomatique-ban (angol verzió) van két cikk Iránról. Az egyik jól ábrázolja, hogy a napokban bekövetkező választásokon mi is a tét. A reformerek hogyan próbálják rendezni a soraikat és egy kicsit rávilágít, hogy Ahmadinedzsád mivel foghatta meg a választóit.:
Under Mohammed Khatami’s two presidencies (1997-2005), the upper and middle classes had prospered. A fixed US dollar exchange rate, soaring house prices and civil service pay rises in a country with a bloated public sector all contributed to their prosperity. But inflation shot up to about 20% and the poor grew poorer; as their purchasing power evaporated they were lectured on the merits of a “dialogue of civilisations”. A de facto alliance between the poor and the conservatives coincided with a return to hardline Islam and resulted in the election of Ahmadinejad, who had attacked the rich and promised a better life for the poor.

Ez még fontos:
But the new power structure, in which the Supreme Leader has undisputed authority, is not dissent-free, and the alliance between Khamenei and Ahmadinejad could be challenged at any time. On the nuclear issue, however, there is a consensus between the Supreme Leader, the president, a large segment of the Pasdaran and the conservatives, as well as some of the secular middle classes, despite their opposition to Ahmadinejad.

Itt olvasható Iran’s new power balance Az alábbi cikk pedig a hatalmat részben biztosító Forradalmi Gárdáról, annak gazdasági birodalmáról szól. The Pasdaran’s private empires

Iran students heckle Ahmadinejad. Ahmadinedzsád megválasztása óta nem volt példa arra, hogy hangosan, nyilvánosan tiltakozzanak ellene, ráadásul, úgy hogy ő is jelen van. Az iráni egyetemisták politikailag mindig is aktívak voltak és a Khatamai korszak idején néhányszor túlságosan is kiálltak a reformok mellett nagy demonstrációkat tartva. Akkor bebörtönöztek pár diákvezetőt, egy azt hiszem „el is tűnt”.
A cikk többször idéz a meglepett elnök válasz kijelentéseiből.

Nincsenek megjegyzések: