péntek, december 15, 2006

Felmérés az afgán viszonyokról, ISAF jelenlétről

Egy új felmérés szerint az afgánok még mindig támogatják Hamed Karzai államfőt és a külföldi csapatokat. A teljes felmérés eredménye Afghan Public Opinion Amidst Rising Violence
címmel itt tölthető le. Itt pedig egy cikk az anyagról.

Megnéztem, hogyan is készült a felmérés. Az amerikai közvélemény-kutató cég, egy afgán intézet segítségével, készítette az interjúkat, szám szerint 2,097-t. A 34 tartományból 32-ben jártak és a megkérdezettek reprezentálják a lakosság színes etnikai összetételét, életkorát stb. Szóval ennyit megtettek a hitelességért. Az eredményeket olvasva én alapvetően hihetőnek tartom az végereményt, mondjuk kicsit meglepett, hogy a saját vezetőikkel mennyire elégedettek. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy maguk az afgánok voltak egy kicsit pozitívak a hatalom képviselőivel szemben. Nem tudták, nem bíztak a kérdezőbiztosokban, nem tudják mi az a véleménykutatás. A megkérdezettek fele írástudatlan volt. Lehet az ugrott be ezeknek az egyszerű embereknek, hogy ha eddig valaki megkérdezte a véleményüket, és őszinték voltak, akkor abból baj lett, tehát jobb az óvatosság.
Ezért talán egy kicsit levehetünk a lakosság a hatalom birtokosai felé mutatott elégedettségéből. Tovább folytatva gondolatmenetemet persze ezt akkor ki kell terjeszteni a ISAF csapatokra is.

Azt a felmérés is megjegyezi hogy a pozitív attitűd mértéke (államfő, NATO/ISAF) azért csökkent tavalyhoz képest, de még mindig erős. A fő megállapítások:
Az afgánok alapvetően elégedettek a Karzai államfővel (csökkenő tendencia)
Az afgánok alapvetően elégedettek a NATO csapatok tevékenységével (csökken tendencia)
Az afgánok alapvetően elégedetlenek a helyreállítás sebességével
Az afgánok alapvetően nem számítanak a Tálibok visszatérésére.

A pontos kérdések és arányok a Questionnaire/Methodology dokumentumban találhatóak.

Néhány idézet:
Attitudes toward the international forces in Afghanistan are quite positive, but less so than in 2005. The proportion of Afghans calling NATO troops “very effective” has declined 14 points, from 46 percent to 32 percent.,while those calling them “somewhat effective” has grown from 36 to 45 percent. The percentage labeling them “not very effective” has risen from 10 to 16 percent (not effective at all, 6%). This decreasing sense of effectiveness comes despite widespread support for the troops’ presence. In October, an ABC/BBC poll of Afghans found that 78 percent expressed support for “the presence” of NATO forces “in Afghanistan today,” and the same percentage supported the presence of US forces. p. 5.

A majority of Afghans express dissatisfaction with efforts to rebuild basic infrastructure and services. Nearly six in ten Afghans (58%) said only fair (35%) or poor (23%) progress had been made in the reconstruction of roads, schools, hospitals and water supplies. Only 42 percent considered the progress made to be excellent (10%) or good (32%). p. 5.

Nincsenek megjegyzések: