csütörtök, december 28, 2006

Mogadishu elesett, megjelent a Kül-Világ (még a múlt héten)

Nem tudom valahogy nagyon lebutítottam a blogomat. Sehogy sem tudom visszavarázsolni bal oldalra a linkeket.

Érdemes szemmel tartani a szomáliai eseményeket, mert lám mi történt pár napja? Beavatkozott Etiópia és mára már Mogadishu alatt vannak . Az iszlamista Iszlám Bíróságok Tanácsa már visszavonult Kismayo-ba, hogy ott szervezze meg a végső ellenállást. A Népszabadság szerint meg már egyenesen a főváros néhány körzetében garcolnak. Teljes az összeomlás és a káosz.
A cikk szerzőjének (MTI) valamiért Irak jut eszébe, de szerintem relevánsabb példa Afganisztán.
1. A tálibok pont annyira voltak erősek és felfegyverzettek mint a szomáli milicisták. Amint egy szervezett hadsereggel kerültek szembe, összeomlottak.
2. Kicsit sántít, de a végső külső beavatkozás akkor következett be, amikor a polgárháború káoszában felbukkanó új erő, majd nem egyesítette az egész területet (tudom Puntföld és Szomáliföld még hátra volt), egyszerűen csak azt akarom mondani, hogy az új csoport már nagyon megerősödött és ez a külső szemlélőknek már nem volt ínyükre.

A fő kérdés most az lesz, hogy meddig marad ott Etiópia, hiszen ha kivonul, jön megint a klánok uralma, hogy lesznek képesek az etióp katonák átállni béke kikényszerítésből, békefenntartásra? Meddig tűrik el őket a boldog szomáliak? Mennyire hiteles a külföldön „megválasztott” új kormány, mennyre lesz legitim.
Hajrá

És itt a a Kül-Világ, az ország egyetlen internetes külpolitikai folyóiratának legújabb száma. Csupa egzotikus országgal!!!

Lattmann Tamás - Varga Réka:A Vöröskereszt új emblémája - A megoldás
A Kül-Világ folyóirat 2006/1. számában megjelent, a Vöröskereszt új emblémájáról szóló írás folytatásaként ez a munka az új embléma kérdését fejti ki bővebben. A tanulmány részletesebben mutatja be az új jelvényre vonatkozó szabályokat, tárgyalja az új jelvény elfogadását kísérő problémákat, illetve érinti az emblémákkal kapcsolatos aktuális gondokat is.
tovább a cikkhez...

Selmeczi Anna:Az éhezéselméleti diskurzus alakulása
A tanulmány megkísérli ismertetni az éhezésről való tudományos gondolkodás alakulását. Célja annak bizonyítása, hogy miképpen az éhezésről való elmélkedés, úgy a segélyezési rendszer maga is benne ragadt a modernitás diskurzusában. Az írás konklúziója szerint az éhezéssel kapcsolatos diskurzus szereplői nem akkor járnak el helyesen, amikor megkérdőjelezik a segélyezés létjogosultságát. Sokkal inkább a segélyezés eldönthetetlenségéből fakadó etikai-politikai felelősség integrálására volna szükség.
tovább a cikkhez...

Major István:A Srí-Lanka-i tamil szeparatizmus indiai gyökerei
A tanulmány célja a tamil szeparatizmus fejlődésének folyamatának bemutatása. Az idők folyamán az eredetileg értelmiségi mozgalomként indult kezdeményezés az egész tamil társadalmat mozgósította, átpolitizálta, megtalálva a lehetőséget szinte minden réteg megszólítására. A mozgalom elfajulásában döntö szerepe volt az európai hatásoknak, hiszen annak alapját is a brit misszionáriusok által a bráhmin hegemónia megtörésére kidolgozott dravida fajelmélet képezte.
tovább a cikkhez...

Polonyi Péter (ford.):Yue Jianyong: Békés felemelkedés - realitás vagy vágyálom?
A közkeletű vélekedéssel szemben, amely szerint Kína a nyugati tőkét és technológiát saját fejlődését előremozdítva használja fel, illetve magatartása a békés nemzetközi kapcsolatok erősítését szolgálja, Yue Jianyong ellenvéleményt fogalmaz meg. Szerinte a multinacionális konszernek kínai vegyesvállalatai nem tartják a kezükben a K + F-et, amelynek kezelése az anyavállalatnál marad, ami késlelteti Kína valódi iparosítását, a túlzott exportorientáltság pedig a nyersanyagimport növelésével, illetve a piacokért vívott harccal objektíve nemzetközi feszültséget kelt, ezért helyette nagyobb mértékben kellene a hazai piac bővítésére támaszkodni.
tovább a cikkhez...

Lehoczki Bernadett:Latin-Amerika és Kína kapcsolatrendszere az ezredforduló után
Kína és a latin-amerikai régió közötti kereskedelmi kapcsolatok a XVI. századra nyúlnak vissza, és bár ezek a következő évszázadokban megtartották szórványos jellegüket, a XX. század második felében, különösen az ezredforduló óta, dinamikus növekedésnek indultak. Latin-Amerika számára az egyre erőteljesebb kínai gazdasági- és politikai szerepvállalás komoly lehetőséget jelent az Egyesült Államoktól és Európától való függés csökkentésében.
tovább a cikkhez...

Giber Mátyás:A gyémánt szerepe a Sierra Leone-i polgárháborúban
A tanulmány elsősorban azt vizsgálja, hogy hogyan és miért váltak a “véres gyémántok” - ahogy a szakirodalomban gyakran említik őket - a Sierra Leone-ban zajló polgárháborúban harcoló felek legfőbb finanszírozási forrásává, ezáltal a konfliktus motorjává. Ezenkívül megkísérli bemutatni azokat szereplőket, feltárni azokat a jelenségeket, melyek a probléma hátterében álltak, illetve hozzájárultak annak kialakulásához.
tovább a cikkhez...

Kardos Gábor:Francis Fukuyama: Államépítés. Kormányzás és világrend a 21. században
tovább a cikkhez...

Palanovics Norbert:Umemura Yuko: A Japán-tengertől a Duna-partig. Imaoka Dzsúicsiró életpályája a magyar-japán kapcsolatok tükrében

Nincsenek megjegyzések: