hétfő, december 04, 2006

"The Germans Have to Learn How to Kill"

"The Germans Have to Learn How to Kill" és a második rész
Kicsit régi a cikk, de érdekes különösen a Riga csúcs után.
A Spiegel Online angol verziójában is megjelent egy botrányosan jó, informatív cikk Németország afganisztáni szerepvállalásáról és a NATO-t feszítő belső ellentétekről. A rigai csúcstalálkozón téma lesz, hogy Berlin állítólag két zászlóalj, azaz 1000 katonát küldene valamilyen formába dél-Afganisztánba. A blog szempontjából nem is a németek fontosak, hanem az általam – nem szakszerűen – nemzeti tiltólistának nevezett, angolul national caveats részletes bemutatása. Ez a jelenség vagy fenntartás arról szól, hogy amikor egy ország elküldi csapatait Afganisztánba a NATO keretein belül, előre megmondhatja, hogy milyen speciális esetekben NEM lehet használni az egységet. A cikk szerint 102 ilyen van és egy bizalmas feliratú füzetben tartják számon, Monsban a "Strategic Direction Center”-ben. Mi ez és a national caveats?
This is where all foreign missions are prepared and managed, and where the various responsibilities of units from a wide range of countries are coordinated

The book is marked "Confidential," and it cannot be removed from the room or even photocopied. It contains 102 clauses that regulate the latitude for deployments and movements of the various national troop contingents. British soldiers, for example, are not to be sent to the north, Turkish troops can only be deployed in the Kabul region, and Germans can be sent to the dangerous south and east only under certain conditions -- conditions stipulated by the Bundestag when it approved Germany's participation in the Afghanistan mission

Mikor júniusban végiglátogattuk Brüsszelben, Kabulban és Kandahárban a NATO politikai és katonai vezetőjét (fölfelé a NATO és az ISAF parancsnokaiig) a national caveat-ek mindenhol téma volt és mindenki más nyilatkozott róla. Az összlétszáma a különböző országok által adott megszorításoknak valahol 87 és 134 között változott. Titkos a lista és persze a magyarokéra még az sem emlékezett, aki egyébként hajlandó volt mesélni. De legtöbbször ott is németeket hozták példának.

A cikk szerint a németeknek elég rossz hírük van a NATO-n belül. Mikor az Medúza hadművelet folyt nyáron a Pandzswaji körzetben, Kandahárban és a brit/kanadai csapatok jelentős ellenállásba ütköztek, kellett volna némi támogatás, ám a német parancsnok – elismerve hogy rendelkezik friss erőkkel – csak berlini jóváhagyás függvényében adott volna csapatokat. És ezt kapták a németeka fejükre:
But the damage had been done, and the German parliamentarians were promptly taken to task in Quebec. "Our soldiers are dying while yours are drinking beer," Rainer Stinner, a member of the German parliament and of the Free Democratic Party (FDP) said in summarizing the essence of the accusations.

Nincsenek megjegyzések: