szombat, november 18, 2006

rendőrségi reform tanulmány

Afganisztánból ömlenek a hírek. Téma egy új NATO stratégia a délen, a fejlesztések gyorsítása, a korrupció stb. A kábítószerről mostanában valahogy kevesebbet beszélnek.

Elsőnek jöjjön egy tanulmány az amerikai külügy- és hadügyminisztérium közös megbízásából. Egy 8 fős csoport beutazta Afganisztánt, hogy a rendőrség állapotáról, annak reformjáról vizsgálódjon. A 107 oldalas anyag itt található. A key judgementek-ből két pontot emelnék ki:
- The U.S.-funded program to train and equip the Afghan National Police (ANP) is generally
well conceived and well executed. However, long-term U.S. assistance and funding, at least
beyond 2010, is required to institutionalize the police force and establish a self-sustaining
program.
- Nevertheless, ANP’s readiness level to carry out its internal security and conventional police
responsibilities is far from adequate. The obstacles to establish a fully professional ANP are
formidable. Among them are: no effective field training officer (FTO) program, illiterate
recruits, a history of low pay and pervasive corruption, and an insecure environment.


Itt egy cikk az EU szerepéről Afganisztánban EU considers greater role in Afghanistan címmel. A korábbi 5 éves reformfolyamatban (Bonni-folyamat, 2001-2005) több EU tagállam is benne volt (Németország, Olaszország, nagy-Britannia) és saját területükön mind kudarcot vallottak (police reform, rule of law, counternarctics), továbbá az unió 1 milliárd eurót ajánlott fel az ország megsegítésére. Jövő héten találkoznak a külügyminiszterek, hogy megvitassák a megvitatnivalót (öhm, öhm) Afganisztánról. Egy EU tisztviselő szerint "There are studies underway on what the EU might be able to do in terms of the rule of law in Afghanistan,". Reméljük erről a magyar külügyminisztériumban majd további részletekkel szolgálnak.
Jelenleg az EU Bizottságnak van egy 10 millió eurós kerete, amit a tagországok által működtetett PRT-t pályázhatnak meg civil fejlesztési projektekre. (tehát nem a katonai kontingensek támogatására adják a pénzt). Mi is fogunk rá pályázni, elvileg az 500 millió forintos magyar keretből erre is tettek félre. Biztosan azért mert önrészt is kell majd betenni a projektekbe. A hírek szerint főleg infrastruktúra és good governance típusú fejlesztéseket fog preferálni a Bizottság.

A NYT-ban megjelent egy cikk: U.N. Says Somalis Helped Hezbollah Fighters címmel.

Sokat idézek belőle, mert pár nap múlva úgy is fizetős lesz.

UNITED NATIONS, Nov. 14 — More than 700 Islamic militants from Somalia traveled to Lebanon in July to fight alongside Hezbollah in its war against Israel, a United Nations report says. The militia in Lebanon returned the favor by providing training and — through its patrons Iran and Syria — weapons to the Islamic alliance struggling for control of Somalia, it adds. …

The report also says Iran sought to trade arms for uranium from Somalia to further its nuclear ambitions, though it does not say whether Iran succeeded. …

The panel does not say how the information was obtained. But the members had access to information from the intelligence agencies of the Security Council’s 15 current members, including Britain, France, China, Russia and the United States, a United Nations official said….

An official at the Israeli mission to the United Nations said he had not seen the report, and was not aware of any Somali fighters having taken part in the conflict with Hezbollah….


Ami hajmeresztőbb számomra, hogy mi lehet az, amit az ENSZ szakértők kiderítettek, de az izraeliek nem tudtak. Ez a hír Izraelre nézve megalázó, pont nekik nem tűnt volna fel, 700 tök fekete muki, akik erre-arra rohangálnak?

Az egész cikk azt feltételezi, hogy ezek a harcosok az Izrael elleni harcra utaztak Libanonba. Ez két dolgot jelenthet. Már előre megérkeztek, mert a Hezbollah tudta, hogy Izrael lerohanja az országot. A másik verzió szerint látva az eseményeket, a szomáliai iszlamisták vezetője azonnal kiválasztott 720 embert, akik úgy papucsban meg szakadt nadrágban valahogy nagyon gyorsan eljutottak Bejrútba, onnan a frontvonalra, ott nagyon gyorsan megismerkedtek a helyi tereppel és vallásos fanatizmusukat is kiélve védték az iszlám forradalmat.

Nem sugallja a cikk, ami esetleg lehet még, hogy valóban odamentek a szomik kiképz7ésre és ott érte őket a háború és akkor harcolhattak is. De mindezt úgy, hogy az izraelieknek nem tűnt fel? Lehet, hogy nem harcoltak, csak valahol kiképzésen voltak?
A másik furcsaság, hogy egyszerre kiderül Szomáliáról, hogy van uránja. Lehet, hogy csak én vagyok tájékozatlan, de idáig nem jutott eszébe Iránnak? Vagy Szaddámnak?

New Saudi Rules on Succession: Will They Fix the Problem?
Bár az előző szaúdi csak nemrég halt meg, az öröklődés állandó téma Szaúd-Arábiában. Az alapító ibn Szaúd 53-as halála óta fiai uralkodnak, mindig a legidősebb kisebb kivételekkel). Tekintve, hogy az életben levő testvérek a jelenlegi királlyal együtt 23-an vannak, csak az életkoruk az, amit határt szabhat.
A kvázi alkotmány jelenlegi átalakításával egy kicsit bonyolultabb lett az a kiválasztási szisztéma, amiről eddig is alig tudtunk valamit.

Három think-tank közös munkája a Transforming NATO (…again) című 71 oldalas tanulmány. A Norwegian Institute for Defence Studies (IFS), a washingtoni Center for Strategic and International Studies (CSIS) és a holland Clingendael Centre for Strategic Studies (CCSS) közös projetktének célja, ha jól értem abból, amibe beleolvastam, hogy a november 28-29-i Riga NATO csúcstalálkozóra összeszedje mindazokat a kihívásokat, feladatokat stb, amivel a tagországoknak foglalkozni kell. Nekünk kívül állóknak amolyan update, hogy miről is szól napjainkban a NATO
Akinek ötlete sincs, hogy melyek lehetnek ezek a témák, vagy kedvet szeretne kapni az olvasáshoz itt a tartalomjegyzék.
1. NATO’s Summit Agenda: Political Transformation ............................................... 15
Comprehensive Political Guidance............................................................................... 15
NATO Enlargement ...................................................................................................... 17
NATO Partnerships....................................................................................................... 21
A NATO Training Initiative ......................................................................................... 23
2. NATO’s Summit Agenda: Capability Initiatives..................................................... 29
NATO Response Force................................................................................................. 29
NATO Common Assets ................................................................................................ 32
Special Operation Forces .............................................................................................. 36
NATO Ballistic Missile Defense .................................................................................. 39
Stabilization and Reconstruction Initiative (SRI)......................................................... 40
3. NATO’s Summit Agenda: Current Operations........................................................ 47
Afghanistan................................................................................................................... 47
Kosovo .......................................................................................................................... 51
4. Setting the Agenda for NATO’s Next Summit......................................................... 55
EU-NATO Relations..................................................................................................... 55
Transforming for Tomorrow......................................................................................... 57
The NATO-Russia Relationship................................................................................... 63

Ez itt a csúcstalálkozó honlapja

Talán ezzel kellett volna kezdeni a mai blogot. Dutch at odds with NATO Afghan strategy – report Holland kiszivárogtatás szerint, a holland katonai vezetés és a NATO parancsnokság komoly ellentétek vannak a dél-Afganisztáni hadműveletek stratégiai céljait illetően. Természetesen a megkérdezettek igyekeznek kisebbíteni a nézeteltéréseket. A holland álláspont lényege:
… the Dutch chief of staff of the armed forces, Dick Berlijn, had taken a tough stance against his NATO partners. He told NATO allies in September that the mission should not be about eliminating the Taliban but winning the hearts and minds of the Afghan people and maintaining support by the parliaments of NATO member countries …

Ami még érdekes a cikkből, az a következő:
Britain and the Netherlands urged the European Union to take responsibility for training Afghan police to help the embattled NATO peacekeeping force.
Dolgozunk a cikk eredeti holland verziójának fellelésén.

1 megjegyzés:

N. Dzs. írta...

az iráni forradalmi gárdistákról nem tudjátok hogy már előtte odavitték őket? mert 2-3 repülőgépet a háború közben is leküldtek a földre törökországban de azon "csak" rakéták voltak.