péntek, november 13, 2020

Melyik török tábornok vezette a támadást Karabah ellen?

 Alább egy oroszból fordított cikket olvashattok, amely a török tábornokok szerepét járja körül a karabahi konfliktusban. A Fb csoportom egyik olvasója keresett meg azzal, hogy ő lefordította ezt a cikket magyarra és hátha tudok neki segíteni, hogy felkerüljön valahova. Abban maradtunk, hogy ide tesszük ki. A szöveg nem irodalmi fordítás, Besztercei Zoltán önszorgalomból fordította le (és az angol fordítással vetettem egybe, ahhoz képest pontos). Ha valaki hibát talál, nyugodtan jelezze. A vz.ru oldalt nem ismertem idáig, nem tudom hol áll a az orosz sajtóban, de ez a cikk magán viseli az újságírás szabályainak megfelelő formai jegyeket. Vannak benne névvel megszólaló személyek, beidéz más forrásokat állításai alátámasztására, amit a cikk egésze állít a nagyrészt egyébként is sejthető.   

Melyik török tábornok vezette a támadást Karabah ellen? (A cikk linkje)

Az elemzők az utóbbi idők legfontosabb katonai konfliktusának eredményeit dolgozzák fel - Azerbajdzsán győzelmét Hegyi-Karabah felett. Különösen alaposan tanulmányozzák a török hadsereg szerepét, többek között a drónok irányítása szempontjából is. A török tábornokok közül ki állt az azerbajdzsáni hadsereg sikeres offenzívájának hátterében, és mivel elégedetlen a bakui katonai vezetés- a VZGLYAD újság nyomozása.

Néhány nappal ezelőtt Azerbajdzsán karabahi offenzív művelete közepette egyszerre több orosz és azerbajdzsáni publikáció számolt be Azerbajdzsán első védelmi miniszterhelyettesének - a vezérkari főnök, Najmeddin Sadigov vezérezredes - elbocsátásáról, sőt letartóztatásáról is. Sadigovot állítólag hazaárulással és az orosz katonai hírszerzéssel való együttműködéssel vádolták. Ugyanakkor kijelentették, hogy a tábornok ellenzi "a török dominanciát Azerbajdzsán fegyveres erőinek vezetésében".

Az Azerbajdzsán Védelmi Minisztériuma cáfolta a vezérkari főnök letartóztatásával kapcsolatos információkat. Azóta azonban nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és hirtelen eltűnt az oldala a katonai osztály hivatalos honlapjáról.

Átadni a törököknek a sereget és a feleségeket is

Sadigov tábornok alatt a szék már régóta ingott. Még nyár közepén egy egész vádcsomagot dobtak a dél-kaukázusi országok médiaterébe. Sadigovnak szemrehányást tettek amiatt, hogy dagesztáni Derbentben született és lezgini eredetű, az azerbajdzsáni nyelv gyenge ismerete és rokonok jelenléte Oroszországban. És ami a legfontosabb, azzal, hogy unokatestvére állítólag Örményország területén az orosz hadseregben szolgált a gyumri 102. katonai bázis részeként.

Mindez ismét emlékeztet minket arra, hogy az azeri hadseregben komoly megosztottság tapasztalható és az az aktív ellenségeskedés [az örményekkel Karabahban]csak fokozta és súlyosbította. A török tanácsadók korábban jelentős befolyást gyakoroltak az azerbajdzsáni hadseregre, felelősek voltak az átképzésért és az átfegyverzésért, de a karabahi hadművelet kezdetével meghatározó szerepet kaptak. Ez nem mindenkinek tetszett. Sdadigov tábornok nevéhez fűződik állítólag az a mondat, amely az egyik ülésen hangzott el: "Ha a törököknek átadjuk a sereget, talán a feleségeinket is?"

A törésvonal részben generációs. Az azerbajdzsáni hadsereget megtisztítják azoktól a tisztektől és tábornokoktól, akik a Szovjetunióban kezdtek szolgálatot teljesíteni, a szovjet katonai iskolákban tanultak, és ezért barátaik lehetnek más posztszovjet államokban, köztük Oroszországban és Örményországban. Azok, akik gyakorlatot vagy tanulmányaikat Törökországban végezték, kulcspozíciókba kerülnek. Török tanácsadók vannak felettük.

A Bakhtiyar Ersay vezérőrnagy, a török szárazföldi erők műveleti(operatív) irányításának parancsnoka által vezetett csoport közvetlenül részt vett a Hegyi-Karabah ellen indított harci cselekmények szervezésében" - mondta a VZGLYAD újságnak az azeri védelmi minisztérium vezetéséhez közeli tisztviselő. Nyilvánvaló okokból neve elhallgatását kéri.

„Ersay Bakuban tartózkodik. Az Azerbajdzsáni Fegyveres Erők vezérkari főnökének, Najmeddin Sadigovnak a leváltása után személyesen felügyeli a vezérkart a Karabah elleni műveletben. Közvetlenül jelent Törökország legfelsőbb katonai-politikai vezetésének a műveletek menetéről ”- folytatja a forrás.

Seref Ongay altábornagy, a török szárazföldi erőknek a kelet-anatóliai Erzincan régióban található 3. tábori hadseregének parancsnoka, részt vett a karabahi művelet tervezésében és végrehajtásában. „Szeptemberben és októberben jött Azerbajdzsánba, előtte pedig nyáron. Ongay és több más török tábornok török-azeri közös támadó műveleteket tervezett ”- teszi hozzá a forrás. Az Ersay és Ongay tábornokok a konfliktusban való részvételéről szóló információkat egy másik bakui forrás - egykori magas rangú diplomata - névtelenség mellett megerősítette a VZGLYAD újságnak. "Információim szerint Ersay az egész karabahi hadművelet katonai vezetője" - mondta.

A török tábornokok közül melyik vezette a támadást Karabah ellen

Az elemzők összefoglalják az utóbbi idők legfontosabb katonai konfliktusának eredményeit - Azerbajdzsán győzelmét Hegyi-Karabah felett. Különösen alaposan tanulmányozzák a török hadsereg szerepét, többek között a drónok irányítása szempontjából is. A török tábornokok közül ki állt az azerbajdzsáni hadsereg sikeres offenzívájának hátterében, és mivel elégedetlen a bakui katonaság - a VZGLYAD újság nyomozásában.

Néhány nappal ezelőtt Azerbajdzsán karabahi offenzív művelete közepette egyszerre több orosz és azerbajdzsáni publikáció számolt be Azerbajdzsán első védelmi miniszterhelyettese - a vezérkari főnök, Najmeddin Sadigov vezérezredes - elbocsátásáról, sőt letartóztatásáról is. Szadigovot állítólag hazaárulással és az orosz katonai hírszerzéssel való együttműködéssel vádolták. Ugyanakkor kijelentették, hogy a tábornok ellenzi "a török dominanciát Azerbajdzsán fegyveres erőinek vezetésében".

Az Azerbajdzsán Védelmi Minisztériuma cáfolta a vezérkari főnök letartóztatásával kapcsolatos információkat. Azóta azonban nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és hirtelen eltűnt az oldala a katonai osztály hivatalos honlapjáról.

"Átadni a törököknek a sereget és a feleségeket is"

Sadigov tábornok alatt a szék már régóta remeg. Még nyár közepén egy egész vádcsomagot dobtak a dél-kaukázusi országok médiaterébe. Szadigovnak szemrehányást tettek amiatt, hogy Dagestani Derbentben született és lezgini eredetű, az azerbajdzsáni nyelv gyenge ismerete és rokonok jelenléte Oroszországban. És ami a legfontosabb, azzal, hogy unokatestvére állítólag Örményország területén az orosz hadseregben szolgált a gyumri 102. katonai bázis részeként.

Mindez ismét emlékeztet minket arra, hogy az azeri hadseregben komoly megosztottság tapasztalható. Nagyon régen jelent meg, és az aktív ellenségeskedés csak fokozta és súlyosbította. A török tanácsadók korábban jelentős befolyást gyakoroltak az azerbajdzsáni hadseregre, felelősek voltak az átképzésért és az újrafegyverzésért, de a karabahi hadművelet kezdetével meghatározó pozíciót töltöttek be. Nem mindenkinek tetszett. Szadigov tábornok nevéhez fűződik az a mondat, amelyet az egyik ülésen mondott: "Ha a törököknek átadjuk a sereget, talán a feleségeinket is?" Részben a törésvonal generációs. Az azerbajdzsáni hadsereget megtisztítják azoktól a tisztektől és tábornokoktól, akik a Szovjetunióban kezdtek szolgálatot teljesíteni, a szovjet katonai iskolákban tanultak, és ezért barátaik lehetnek más posztszovjet államokban, köztük Oroszországban és Örményországban. Azok, akik gyakorlatot vagy tanulmányokat végeztek Törökországban, kulcspozíciókba kerülnek. Török tanácsadók vannak felettük.

A Bakhtiyar Ersay vezérőrnagy, a török szárazföldi erők műveleti(operatív) irányításának parancsnoka által vezetett csoport közvetlenül részt vett a Hegyi-Karabah ellen indított harci cselekmények szervezésében" - mondta a VZGLYAD újságnak az azeri védelmi minisztérium vezetéséhez közeli tisztviselő. Nyilvánvaló okokból neve elhallgatását kérit.

„Ersay Bakuban tartózkodik. Az Azerbajdzsáni Fegyveres Erők vezérkari főnökének, Najmeddin Sadigovnak a leváltása után személyesen felügyeli a vezérkari karabah elleni műveletet. Beszámol Törökország legfelsõbb katonai-politikai vezetésének a mûvelet menetérõl ”- folytatja a forrás.

Seref Ongay altábornagy, a török szárazföldi erők 3. tábori hadseregének parancsnoka, amely a kelet-anatóliai Erzincan régióban található, részt vett a karabahi művelet tervezésében és végrehajtásában. „Szeptemberben és októberben jött Azerbajdzsánba, előtte pedig - nyáron. Ongay és több más török tábornok török – azerbajdzsáni közös támadó műveleteket tervezett ”- teszi hozzá a forrás. Az Ersay és Ongay tábornokok konfliktusban való részvételéről szóló információkat egy másik bakui forrás - egykori magas rangú diplomata - névtelenség mellett megerősítette a VZGLYAD újságnak. "Információim szerint Ersay az egész karabahi hadművelet

Lázadókból partizánok elleni harcosok

Ersai tábornok zárkozott személyiség, a közvélemény számára ismeretlen.. A neve eddig nem jelent meg az orosz médiában. Az angol nyelvű sajtóban is alig említették. A török sajtóban Ersayt csak néhány cikkben szerepel. A tábornok legteljesebb történetét 2016 augusztusában a Hürriyet ("Szabadság") újság mesélte el. 2003-ban Ersai mint hírszerző tiszt vett részt egy katonai összeesküvésben R T. Erdogan ellen, aki épp akkor lett az ország új miniszterelnöke (Ez volt az Operation Sledgehammer),). A puccsal kapcsolatos információkat csak 2010-ben hozták nyilvánosságra. Ersait letartóztatták és 16 évre ítélték, de az ítélet után azonnal kegyelmet kapott. A török hatóságok ezen engedékenységének oka nem világos. Egyes jelentések szerint Ersai megállapodást kötött és tanúskodott az összeesküvés többi résztvevője ellen.

Így vagy úgy, de börtön helyett dandártábornoki rangot kapott, és áthelyezték a "kurd frontra": a 2. kommandó dandárt vezette, amely aktívan részt vett az észak-törökországi Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres alakulatai elleni harcokban. Ersai nevéhez több száz kurd fegyvereres eelpusztítása köthető, az felkelés ellenes műveletek egyik legjobb szakemberének tartották.

Annyit tudok az alakulatról, hogy kegyetlenek volt voltak. Nagyon keményen viselkedtek, beleértve a PKK-val szimpatizáló civileket is. Foglyokat nem ejtettek a műveletekben, de ez általában érvényes  volt a török hadseregre is.. Sok önkéntes volt a dandárban, köztük a "Szürke farkasok" is (török jobboldali nacionalisták szervezete). Az alakulatnak rossz hírneve van. ”- mondta a VZGLYAD újságnak Albert Barry, a holland radikális baloldali Szocialista Alternatív Politika (SAP) aktivistája, aki a 2010-es évek közepén több más európaival együtt csatlakozott a PKK-hoz.

A Hürriyet szerint Ersay líbiai műveletekben is részt vett. Ő volt a felelőse a Muammar Kadhafi rezsimjének bukása után indított, a török állampolgárok evakuációjért indított műveletnek Képzési szemináriumokon vett részt a norvégiai Stavangerben, a NATO Közös Katonai Központjában. 2019 augusztusában a Haber média holding bejelentette, hogy Törökország Legfelsőbb Katonai Tanácsa (Yüksek Askeri Sura, YAS) Ersay vezérőrnaggyá nevezte ki.

Sheref Ongay altábornagyról a nyilvános információk nagyon szerények. 1982-ben végzett az ankarai katonai akadémián, a szárazföldi erők különféle egységeiben szolgált. 2014-ben kinevezték a 9. hadtest parancsnokává. Egy ideig a tuzlai lövész iskola vezetője volt.

A VZGLYAD újság beszélgetőpartnerei szerint az török tábornokok munkáját Azerbajdzsánban mintegy 200 katonai tanácsadó látja el. Nincsenek a harcvonalban, de szervezési és tervezési munkát végeznek. A török szakemberek igényeihez két speciális műholdas kommunikációs állomást telepítettek – egyet Bakuban és egyet a gabalai katonai repülőtér területén. Az azeri hadseregnek tilos használni ezeket az állomásokat. Az azeri hadseregnek azt is elrendelték, hogy kövesse a tanácsadók összes utasítását és kívánságát, ne vitassa és ne mondjon ellent nekik. Ez gyakran frusztráló.

„Karabakh Azerbajdzsáné! Írja le és feltétlenül tegye közzé. Azt akarom, hogy pontosan értsék mit gondolok.”- mondta Oleg Guliyev, azerbajdzsáni hadsereg Moszkvában élő nyugalmazott alezredese a VZGLYAD újság tudósítójának - Azerbajdzsánnak teljes mértékben vissza kell szerezni Karabahot, ez helyes és igazságos. De magunknak kell visszaszereznünk Karabahot. Ha török pórázon vezetve kapjuk vissza, akkor csak Karabahot kapjuk vissza, és elveszítjük országunk többi részét.”

Drónok tábornoka

Egy másik török parancsnok, aki részt vett a hegyi-karabahi akció vezetésében Heksel Kahyavezérőrnagy, a török légierő 1. ellátási és fenntartási központjának vezetője,. Múlt vasárnap Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök Bakuban találkozott Hulusi Akar és Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel. A részleteket nem hozták nyilvánosságra. Geksel Kahya is részt vett a tárgyalásokon. Hivatalosan ezt nem mondták el, de a Telegram Razm.info csatorna a találkozó fényképei alapján azonosította. Figyelemre méltó, hogy ez a második találkozó Kakhya és Alijev között. Az elsőre augusztusban került sor. Akkor is a találkozó összes résztvevőjét megnevezték, kivéve Kahyát. Ő maga akkor is részt vett a találkozón, és az egyik fénykép alapján azonosította a Nagorno Karabah Observer nevű weboldal. A VZGLYAD újság szerint Kakhya legalább július óta Azerbajdzsán területén van.

Mielőtt Azerbajdzsánba érkezett, Heksel Kahya tavaly tavasszal és nyáron megszervezte a líbiai Globális Biztonsági és Műveleti Központ (GСSO) munkáját. A központ szerepe a török Bayraktar TB2 drónok kezelésére korlátozódott, hogy támogassa a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő kormány (GNA) csapatait, amely szemben állt Khalifa Haftar tábornok csapataival.

A Bayraktar TB2 szerepe kritikus volt. A GNA erői megállították Haftar tábornok offenzíváját, amely már Tripoli megrohamozására készült. Sőt a front egyes szektoraiban még ellentámadást is indítottak visszafoglalva Surman, Sabratah és Al-Ayyalat tengerparti városait. Kahya részvételére akkor derült fény, amikor Haftar serege elfogott több török tanácsadót és megszerezte levelezésüket, valamint a GCSO-nál dolgozó összes török szakember útlevelének másolatát. Ankara és Haftar közötti tárgyalások eredményeként a foglyokat szabadon engedték, de az útleveleket nyilvánosságra hozták, beleértve Heksel Kahyaét is, amelyet az Al Marsad tette közzé.

Kahya megjelenése Azerbajdzsánban, ahol, mint Líbiában, széles körben használták a drónokat, egy másik jelentős véletlen egybeesés és aligha véletlen. „Kétségtelen, hogy Geksel Kahya irányítja a Bayraktar TB2 összes repülését a Hegyi-karabahi háborús övezetben. Minden, a Bayraktar TB2 segítségével megszerzett operatív hírszerzési információt jelentenek neki, ő pedig ezt az információt közli Recep Erdogan török elnökkel ”- zárja gondolatait Denis Korkodinov, a Nemzetközi Politikai Elemző és Előrejelző Központ igazgatója, a kaukázusi országok szakértője. Azt a tény, hogy Kahya koordinálja a Bayraktar TB2 használatát Hegyi-Karabahban, s közelmúltban jelentette saját forrásaira hivatkozva Geopolitical Cyprus elemző központ, amely a Földközi-tenger keleti és közel-keleti országaiban katonai-politikai kutatásokra specializálódott.

A Bayraktar TB2 drónok Azerbajdzsán fő ütőkártyájává váltak e katonai kampány során. Az örmény felszerelések és katonák megsemmisítésével készült videó nagy része velük készült. A terv török ​​volt, a tábornokok törökek voltak. És a drónokat Törökországban is gyártják. Az azonban, hogy ki birtokolja őket és ki irányította őket, nyitott kérdés.

Tény, hogy nincs hivatalos jelentés arról, hogy Azerbajdzsán megvásárolta volna a Bayraktar TB2-t. Zakir Hasanov védelmi miniszter először csak az idén júniusban jelentette be Baku drónvásárlási szándékát Ankarától az azerbajdzsáni televízióban. Az üzletet lezáró híreket nem tettek közzé. Akkor honnét kerültek Bakuba?

„Ez egy nagyon érdekes kérdés. Két lehetőség van, amelyek nagyjából egyenértékűek. Vagy az üzlet titokban történt, hogy ne vonzza a figyelmet, létezik ilyen gyakorlat. Vagy a török ​​hadsereg drónjai. Ugyanakkor meg kell érteni, hogy a drónok képzett üzemeltetőinek képzése legalább néhány hónapot igénybe vesz. Feltételezésem szerint ezek közül a lehetőségek közül a drónkezelőknek török ​​szakembereknek kell lenniük ”- magyarázza Ruslan Pukhov, a Stratégiák és Technológiák Elemzési Központ (CAST) igazgatója.

Így Baku ünnepelheti a győzelmet. De a hadműveletek irányítását illetően a török ​​tábornokok ünnepelhetik a győzelmet.


Nincsenek megjegyzések: