vasárnap, október 29, 2017

Egy pakisztáni sorozatgyilkos elfogásának gyakorlati kérdései

Nem tipikus témája ennek a blognak, de nem tudtam máshova megírni.

Múlt héten volt egy hír a magyar sajtóban, arról, hogy az illegális migránsok között Magyarországon elfogtak egy pakisztáni sorozatgyilkost. A hír úgy volt megírva, ahogy az ilyen rendőrségi híreket szokták megírni, még egy utalás sem az operatív előkészületre. Sokszor vannak ezek a kábítószer vagy cigaretta csempészhírek: a határon gyanús lett egy jármű, alaposan átvizsgálták és néé, 100.000 doboz cigit találtak. Biztos van olyan, hogy éles szemű vámos szúrja ki, de biztos van olyan, hogy füles volt. Na ez nem szokott benne lenni a hírekben.

Erre gondoltam én is, amikor a pakisztáni hírben, hogy itt nagyon kilóg a lóláb, itt nagyon sok az elhallgatás, és a maguk a körülmények, a hírben mégis leírt részletek szinte kiáltanak a figyelemért. 

De mi is volt a hírben:
-          Osztrák nyomozók informátorokra támaszkodva kiderítették, hogy a szóban forgó személy embercsempészek segítségével Ausztriába akart jutni
-          a magyar hatóságok a Baranya megyei Bólynál lévő erdőségben a horvát-szerb-magyar hármas határ mentén elfogtak 42 illegális bevándorlót, s köztük rejtőzött a nemzetközi elfogatóparancs alapján körözött gyilkossággal gyanúsított pakisztáni férfi is.

És az figyelmet altató, megszokott mondatok: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére megerősítette … a rendőrök egy migráns csoportot ellenőriztek. … Az intézkedés során kiderült, hogy egyikük, A. Z. 35 éves pakisztáni állampolgár ellen emberölés elkövetése miatt Pakisztán adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. És a hab a tortán, hogy … Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya őrizetbe vette.

Nem tudom, más hogy van vele, nekem először az jutott eszembe, hogy valahogy úgy történt, hogy a határvádászok, vagy katonák vagy rendőrök egy mélységi ellenőrzés során találtak egy nagyobb csoportot, elkezdték ellenőrizni őket, aztán megtalálták a pakisztáni tömeggyilkost. Nem? Nem egy hangzik a hír? Aztán egyik este eszembe jutott az a két részlet, hogy bolyi erdőben és 42 migráns.
Erről meg az jutott eszembe, hogy ha osztrák tipp alapján készültek ennek a pakisztáni embernek az elfogására, akkor vajon hogyan történhetett a valóságban. És itt elereszthetem a fantáziám a sok olvasmány és régi történet kapcsán 😊

Tegyük fel (feltettem), hogy a csoportot már azóta figyelték, hogy átjöttek a határon, így relatíve pontosan tudták, hogy hányan jönnek, talán észrevétlenül követték is őket egy drónnal, hőkamerákkal. Mivel ez egy piszkos „háború”, az is eszembe jutott mi van a szerb embercsempészekkel (vagy aki áthozta őket a határon), tekintettel az ügy súlyára, már előre felvette a kapcsolatot valaki, hogy hova is, milyen irányba vezesse majd a csoportját.

Az is érdekes részlet volt nekem, hogy „osztrák nyomozók informátorokra támaszkodva kiderítették”. Mesélt magáról a csoporban a pakisztáni? Dicsekedett, aztán az egyik migránsnak a csoportban megvolt az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BK) telefonszáma? Vagy a balkáni útvonalon járnak-kelnek az informátorok? De ha az embercsempész (valamelyik a balkáni útvonalon) ad infot a BK-nak vagy másnak, ő vajon honnan tudhatta, hogy ki ez a pakisztáni? Azzal az útlevéllel, dokumentummal jött, amivel még elindult Pakisztánból (még ha az hamis is volt), és Iszlamabad feltöltötte valami adatbázisba? Életszerűtlen. Biometrikus adatai is megvoltak és valahogy, valakik az út során begyűjtötték? Ezt sem tudom elképzelni. Itt még ötletem sincs, a BKA informátoraira.
Tovább lépek, mert mégiscsak a bolyi erdő volt, ami figyelmet keltett bennem. Azon gondolkodtam, hogy egy rendőr vagy katonai parancsnok miként tervezné meg 42 migráns elfogását. Mindig a legrosszabbra kell készülni, szóval a túlerő fontos. Hány rendőr/katona/TEK-es várhatta a 42 migránst? 80? 100? 150? Beleszámítva, minden egyéb biztosítót, eü-st, BTR-t mikrobuszt.

Micsoda masszív felvonulás lehetett ott. Ráadásul valószínűleg éjjel, hiszen az embercsempészek nem hoznak át nappal embereket. Micsoda káosz lehetett ott? Mégiscsak egy 70+-szeres bérgyilkost (ha jól értem) kellett elfogni. Ilyeneket nálunk a TEK szokott elfogni. De hogyan találjuk meg a 42 közöl az emberünket.

Ez a mondat: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya őrizetbe vette… különösen nem adja vissza mi történhetett. Ez úgy hangzik mintha rákiáltottak a sötét tömegre az erdőben, hogy Állj, kezeket fel, mindenki feküdjön a földre! ma felszólították a pakisztáni férfit (egy helybe vitt urdu tolmáccsal), hogy XY adja meg magát, álljon fel! nem ezt adja vissza, ez az őrizetbe vette? Csak semmi kapkodás?

Hogyan csinálnak egy ilyen tömeges őrizetbe vételt? A káoszt el kell kerülni, a fölösleges erőszakot is. Még megsérül valaki. De látni kell, nem? Ezért gondoltam, hogy szépen odavitették a bolyi erdő egy pontjára a 42 migránst az embercsempésszel (tényleg, ők benne sincsenek a hírekben, semmi letartóztatás vagy ilyesmi), ahol várta őket adrenalinnal jól felpumpált hatósági, előre felszerelt reflektorokkal, lehetőleg közel valami úthoz, ahol hátrahagyhatták a járműveket.
Hány jármű kell, kisbusz kell 100 ember kiszállításához, és még mennyi további a 41 migráns elszállításához? Vagy persze lehet gyalog kísérték vissza őket a határhoz. De hányan? 100-an? Nem? Minimum kell két ember egy migránsra.


Kár, hogy nem tudunk meg többet erről az akcióról. Látványos és masszív lehetett. De elúszott a napi sodrában.

Nincsenek megjegyzések: