szerda, február 10, 2016

A holland és német haderő integrációja

Azt elmúlt pár napban sok minden szembejött a holland hadsereggel kapcsolatban. Ami a legérdekesebb és látványosabb volt, hogy itt gyakorlatozott az egyik alakulatuk Magyarorzságon. A végén tartottak egy pazar tájékoztatót és statikus bemutatót, amin nem tudtam ott lenni, de sok fénykép készült róla. A lhsn.hu szerencsére felvette a tájékoztatót is, ami fent a youtube-on.



Ebből kiderül, hogy a fő erőket a 43. gépesített dandár erői tették ki. A dandár egy páncélos és két gépesített zászlóaljjal rendelkezik + a "szokásos" további támogató kiszolgáló alegységekkel. Most Magyarországra a 44. gépesített zászlóalj jött el, a felderítők, ők ketten adták a fő erőt + ha jól emlékszem 8 Leopárd harkocsival a páncélos zászlóalj egy része.

Holland erők egy másik része a 11 Légimozgékonyságú dandár egyik zászlóalja volt, amely - mint el is hangzik -  külön csinálta a saját gyakorlatait.

Szintén elhangzik, hogy a 43. dandár részéről  a hadgyakorlat célja a EU harccsoportba felajánlott holland képesség felkészítése 2016 második félévében. Ez ugyanaz, mint amit a 2016 első felében , jelenleg standby állapotban levő V4 harcsoport, benne a felajánlott magyar erők csináltak meg 2015 őszén. (nem emlékszem, hogy a teljes V4 harccsoport is együtt gyakorlatozott volna, de ez nem jelent semmit)

A videon látni a háttérben futó prezentációt, informatív.

De igazából nem ezért kezdtem el írni a posztot, hanem hogy egy kicsit összeszedjem, a holland haderő integrációjának részleteit a német haderőével. Már amikor a 43. dandárnak néztem utána akkor szembejött, hogy a dandár harckocsizó zászlóalja egy vegyes, holland/német egység. Már a wikipedia is megírja, hogy a 414. zászlóalj valójában egy német zászlóalj, aminek egyik százada holland. Tehát van egy holland gépesített dandárunk, annak egy német páncélos zászlóalja és annak egy holland páncélos százada. (sőt A wiki szerint a 43. dandár 2019 től a 1 német páncélos hadosztályba fog integrálódni).

Annak idején csak szűk szakmai körökben nagy hírt, hogy Hollandia megválik az összes harckocsijától. 2011-ben volt egy jelentősebb haderő reorganizáció (pénzkivonás) amikor számos egyéb haditechnikai eszköz mellett, a Leopárdok eladásáról is döntöttek. Nyilván itthon nagyrészt csak annyit jött át, hogy elveszik a páncélos képesség Hollandiában. Egy két évre rá már lehetett olvasni, hogy a képességet nem akarják elveszíteni, felmerült olyan terv, hogy a holland tankosok német tankokon gyakorolják a képességüket, hogy, ha egyszer megint...
Most, hogy megint találkoztam a hollandokkal, úgy tűnik okosan oldották meg, megmaradt a képesség, és még szorosabbra fűnték az integráció a Bundeswehrrel.

(Hollandia a levetett Leopard 2A6 tankokból 100 db-ot 2014-ben adott el Finnországnak 200 millió euróért (along with logistics package and spare parts sustaining 10 years of operations. Finland is Buying Dutch Leopards for €200 Million).

Most meg azt olvasom ebben a tanulmányban http://www.iai.it/sites/default/files/pma_report.pdf, hogy a már említett 11. Légimozgékonyságú dandár a német Gyorsreagálású hadosztályba fog integrálódni, míg a német tengerészgyalogos erőket a holland tengerészgyalogos erőkbe fognak integrálódni.

Most, hogy írom, gyorsan rákerestem a friss hírekre. Február 4-én a holland EU elnökség honalpjáról: Germany and the Netherlands step up their military cooperation.  Azt írja épp aláírták a 43. dandár integrációját a 1. német páncéloshadosztályba. A hollandok zászlóshajóját (amelyet eredetileg helikopterhordozónak vagy mai szóval "multi purpose fregatt" nak hívtak) közösen fogják üzemeltetni logisztikai ellátóhajóként.

Még kellene ide raknom egy képet egy Leopard harckocsiról is, hogy többen olvassák a posztot, de ehhez már nincs kedvem.

Nincsenek megjegyzések: