csütörtök, június 26, 2014

Missziós létszámok 2014 elején

Idén már foglalkoztam azzal a problémával, hogy a megcélzott ezer fős ambíciószint nehezen lesz tartható, ha a NATO valóban azt fogja tenni amit tervez (a jövőben a belső koherencia, a együttműködés fejlesztése lesz a cél a missziók helyett).

2013 szeptemberében rövid fejszámolgatás után olyan 550 főre lőttem be, hogy mennyi lesz a reális lehetőség Magyarországnak misszókba küldeni katonákat. Ez a kis szám senkinek sem jó. Egyrészt az egyik ki nem mondott ok a 1000 fő mellett, hogy ezzel kompenzáltuk azt, hogy keveset költünk a honvédségre. Ha nincs létszám, nincs kompenzáció.  Ehhez mostanában azért hozzáteszik, hogy az elmúlt évek európai tendenciái után már nem annyira kirívóan alacsony a büdzsénk, mert mások is súlyosan vágtak. Elfogadom, de ettől még mindig sereghajtók vagyunk.

A másik ok, hogy a sereg megtartó képessége pont ott sérül nagyon, ahol a leginkább szükség lenne rá. A legénységi és altiszti állományból súlyos hiányosságok vannak, 2011 vagy 2012-ben valami 4800 ember hiányzott, és ők azok akik a legtöbbet profitáltak a missziókból.

Miért kezdtem el most ezt ismét feszegetni, mert kezembe került egy szakdolgozat, ahol friss adatok vannak a missziós létszámokról. Zárójelben meg kell jegyezzem, hogy valamiféle furcsa, de örvendetes szabály (állítólag) miatt de köztisztviselőknek kötelezően segíteniük kell az felsőoktatási diákokat, ha azok valamilyen szakmai kérdéssel fordulnak hozzájuk. Ezért nem vagyok meglepődve, hogy amikor valaki a missziós létszámokat kérte ki, azt minden további nélkül megadta a HM. Nagyon helyes, ezekben egyébként sincs semmi titkos.
 
 Ez csak a NATO és összesített adatokat tartalmazza. Mint látszik még nincs benne a megnövelt koszovói szerepvállalásunk, amely mintegy 200 főt fog jelenteni (szerintem csak maximum, nem lesz végig ennyi plusz), és amelynek a magját egy második lövész század fogja jelenteni. A koszovói szerepvállalásunk bővítése már azóta napirenden volt, hogy az ISAF csökkentés miatt kellett valamit csinálni. Úgy látszik más országok valóban csökkentették jelenlétüket és a HM sikere volt, hogy ezt magyar katonákkal tudták feltöltetni (nem ismerem a részleteket, ha nem volt más NATO ország érdeklődő az üresedésre, akkor nyilván nem volt siker :)

Ez az új lövész század Novo Selo-ban fog települni, amiről egyelőre lövésem sincs, hogy hol van, kik vannak ott, mit csinálnak stb. De ezt majd egy másik posztban összeszedem.

Nincsenek megjegyzések: