csütörtök, szeptember 12, 2013

Magyar járőr Mitrovicában, Koszovóban

Az előző posztban említettem, hogy meglátogattam a KFOR-ban levő magyar kontingest. Hirtelen ötlettől vezérelve és kapva a invitáláson, időlegesen csatlakozhattam (legyszerűsítve) az egyik Mitroviczába tartó járőrhöz. Az ilyen utaknak, legyenek azok Baghlánban, Cipruson vagy itt Koszovóban, mindig az a meglepő tapasztalata számomra, hogy vannak a világnak valószínűtlen távoli de kicsin helyei, amelyet a magyar katonák valószínűtlenül alaposan ismernek. A hangsúly nem a "magyar"-on van, hanem azon, hogy egy ország katonái idegen városokban, völgyekben, falvakban olyan helyismeretet szednek össze, 6-12-18 hónap alatt, amire egyébként soha az életben többet nem lesz szükségük. Ott Mitrovicában is láthatatlan határokról, erővonalakról, vegyesen lakott negyedekről hallok. Amott a festő háza, rajta hagyományos albán motívumokkal, itt a stadion fontos szereppel egy veszélyhelyzet esetén, stb. stb. Ás akkor amit még el sem meséltek. Az alábbi néhány képet a telefonommal készítettem, több a semminél, de nem sokkal.

Ez itt az Ibar folyó, az egyik híd, amely nincs lezárva


A járőr az egyik megfigyelési poszton. Körbenéz, elszívok egy cigit, megyünk tovább.

 Ugyanaz, ugyanott

 Van Mitrovica északi, Ibaron túli részén (ahol főként szerbek laknak) három magas ház. Pontházak mondaná talán Juci néni, az egykori magytudású de kérlelhetetlen földrajztanárnőm. Nem tudok pontosan visszaemlékezni, mintha a szerbek mintha a szerbek itt működtettek volna valamit. És mintha Budapestnek, vagy Budapest vonalnak, vagy Budapest házaknak hívták volna a katonák, de már nem tudom miért

 
Ez itt a szerb oldalon egy tempolon, de nem ezt akartam fényképezni, hanem ami mögötte van, a várost. De az okostelefonommal nem lehetett zoomolni, úgyhogy marad a gyönyörködés a templomban.

3 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Végre sikerült mindkét cikket elolvasni.

Érdekes kis kiruccanás lehetett. Na de ha jó képek kellenek, legközelebb szívesen segítünk ;)

Hogy lehet egy ilyen tanulmány útra menni?

Egyébként a járőr felszerelése az mért ennyire minimalista? Vannak fokozatok, ezzel tisztában vagyok, de nekem úgy rémlik alapból a gépkarabély ott szokott lenni, csak a sisak meg a mellény ugrik.

Névtelen írta...

írj telszámot privátba és megválaszolom, nincs erőm már irogatni :)

Névtelen írta...

mármint az utazast, a többit nem tudom. arra emlékszem a kijáratnál, h a fenyegetettség a legalacsonyabb volt. gépkararbély volt náluk és repeszálló is, de azt nem kellett hordani