csütörtök, december 20, 2012

Felderítő rendszer a khilagay-i bázis felett?

Frissítés: Ma megtudtam, hogy a léghajó ott van, csak éppen javították. Ahogy ott vannak az amerikai különelges erők is, mindjárt két A tema van a tartományban, bár arra nem emlékszem, hogy ott vannak-e Khilagayon. A kommentből kiderül, hoyg egyébként a léghajók nincsenek folyamatosan fent, lásd mint épp a karbantartás vagy az időjárás miatt.

A khilagay-i támadással kapcsolatban eszembe jutott még egy dolog. Amikor 2011-ben hazaindultunk Pul-i Khumriból, aznap vagy következő támadás ért egy logisztikai konvojt az  ANA kandak táborához közel. Az amerikai konvojt két vagy három Humvee MRAP biztosította. Az éjszakai támadás ( éjfél körül) annyiban szokásos volt, hogy nem állt másból mint néhány RPG eleresztéséből. Mindegyik lövés célt tévesztett, kivéve az utolsót amely pont a konvoj utolsó járművének, egy Humvee-nek a toronylövészét találta el. Itt van a hír, Pfc. Renee Sinkler hölgy volt Alaszkából.

Utólag elmesélte valaki, akinek rálátása volt a történtekre, hogy az elkövetőket a következő nap, vagy néhány nappal később levadászták az ottani amerikai erők. Egy környékbeli fiatalember volt 8-10 emberrel , amolyan tipikus HMCS (helyi menő csávó), akinek valami nagybátyja volt rendőr a tartományban és lefoglalt fegyverekből jutatott a fiatalembernek. Ez a kis csoport igazából a helyiek nyomorgatásából élt, de pénzért kapható volt bármire. Az akció annak volt köszönhető, hogy a helyi tálibok vagy valami Pakisztánból érkezett pénztáros) pénzt ajánlott nekik bármilyen akcióért, amiben meghal amerikai (vagy bármilyen ISAF gondolom) katona.

Hogy jón ide ez a történet? Úgy hogy az fegyveres megtalálását, azonosítását nagyban megkönnyítette, hogy ebben az időben Khilagay felett már ott lebegett az a léggömb, ami most már valószínűleg nem volt ott.

Ez a fotó nem sokkal a támadás előtt készült. Valahol középen ott sejlik a tábor, jobbra a kép sarkában pedig ott lebeg a tárgy, ami nem is annyira gömb alakú, hanem inkább léghajó.

A képen egyébként az is látszik, hogy milyen a tábor fekvése, miért könnyű lövöldözni rá rakétákkal. A közelben nagy üres tér, oldalt azonban hegyek környékezik, ahol elvileg ideálisan el lehet rejtőzni egy-egy rakéta kilövéséhez.

Amenniyre látom ezt a léghajót és rászerelt kütyüket az amerikaiak PTSD (Persistent Threat Detection System), vagy PTSS-nek (Persistent Ground Surveillance Systems ) hívják attól függően, hogy ki gyártja?

Az intereten vannak anyagok erről a rendszerről, nem is mennék bele az ismertetésükbe. Talán annyi érdekes, hogy amíg Khilagy-on elsősorban védelmi feladatokat látott el azzal, hogy szemmel tartotta a környéket, volt/van olyan alkalmazása is, amikor kifejezetten az ellenség megismerésére szolgál. Például, ha egy olyan FOB-ra telepítik, amely bent van az ellenség területének kellős közepén Kandahárban.

Itt van egy cikk arról, hogy hogyan fejlődik  a technológia, milyen eszközökkel lehet felszerelni, mekkora méretű darabok vannak a különböző igényekhez igazodva.

Visszakanyarodva még egy utolsó gondolathoz a Khilagay-on levő bázishoz. Itt a tábor (egyik?)védelmi rendszere  olyan formán működött, hogy a léghajón olyan kamerák voltak, amely rakétaindítás esetén azonnal rá fordultak a villanásra és bemérték. A táborban (vagy a léghajón) három dimenziós mikrofonok voltak kihelyezve, amelyek a kamerával összedolgozva képesek voltak koordinátákat létrehozni a kilövés valószínű helyéről. Végül bent a táborban automata aknavetők is készenlétben álltak, amelyek teljesen automatizáltan képesek voltak tüzelni a kapott koordinátákra.

Ez már kicsit olyan mint a Kongó című filmben a radaros  gépágyúk, de a történet eredeti forrása az amerikai különleges erők egyik ott táborozó katonája volt. Mert persze azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ez a kütyü nem az afgánoké volt, nem a magyar-amerikai OMLT-é MAT-é, hanem a  tábor egyik szegletében zárkózott SF teamé volt, akik fő munkaidőben a helyi ellenállókból átállt milíciákat állítgatták fel és képezték ki. Nem voltak sokan, ha jól emlékszem, két Humveen elfértek.

Innentől kezdve már csak anniy marad, hogy feltegyük a kérdéseket? Hová tűnt a a léghajó a tábor felett?  Már nincsen ott az amerikai SF a táborban? ott van az SF és a léghajó is, de valamiért nem működik mostanában? Mert ha hónapok óta mennek a belövések a táborba, akkor talán nem az utóbbiról van szó.
 

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A "léggömbök" különböző okok miatt nincsenek folyamatosan fent: Műszaki okok, időjárás, stb. Persze az is meglehet, hogy már elvitték őket, hiszen Khilagay-ról fokozatosan kivonulnak (tak?) az amerikai erők. Az OMLT (inkább már MAT) se biztos, hogy még ott van!
Egyébként a hölgy MRAP-en volt toronylövész és nem Humvee-n! (A cikkben benne van!)

Névtelen írta...

Köszönöm, pontosítok.
wp

Névtelen írta...

And inside course of which analysis, it emerges that many dollar
spent inside the pursuit of your online degree is prone to increase one's lifetime earnings repeatedly
fold. The the fact is, people join MLM opportunities due to who introduced them.
" The company sees innovation as certainly one of its core organizational competencies.

Review my web-site zioła na
blizny