kedd, január 17, 2012

Baghlan tartomány a PRT-9 alatt

Eszembe jutott, mi lenne ha reklámoznám magam egy kicsit, azaz amit csináltam. Főleg úgy, hogy most nincs nagyon írni időm.

Asszem keveseknek tűnt fel, hogy tavaly ősszel megjelent a Seregszemle folyóiratban egy hosszú kb 16 oldalas interjúm Lippai Péter ezredessel, aki a PRT-10 parancsnoka volt Baghlanban 2010 augusztusa és 2011 március között (remélem pontos voltam).

Az interjú különlegessége - ha mondhatok ilyet - abban állt, hogy a parancsnokot nem elsősorban a PRT katonai részének eredményeiről, érdekes hétköznapjairól kérdeztem, arról úgy is mindig értesülünk :)))

Arról kérdeztem Lippai Pétert elsősorban, hogy mi a franc történt Baglan tartományban azalatt a hat-hét hónap alatt amíg ő volt a PRT vezetője. Kik voltak ellenállók, a helyi afgán partnerek?

Mert rengeteg minden történt, sőt talán inkább elkezdődött és folytatódott. Felfejlődtek a németek, megérkeztek az amerikai kommandósok (bocsánat: különleges műveleti erők vagy hogy), soroztak az Apachok, éjszakai kiemelések, milíciák szervezése, volt harcokban az OMLT és RPG-vel seggbe lőtték a PRT egyik konvoját (tényleg egyszer ezt is meg kellene írnom egy szép esszében). Ez utóbbiról asszem nincs szó a beszélgetésben :)

Szóval ha valakit érdekel a környezet is, amiben a PRT működik, akkor ez a frankó olvasmány.

Seregszemle 2011/3. Ez itt egy nagy PDF fájl, amiben benne van az egész lapszám. Beszélgetés a PRT-ról a címe.

Aki nem tudja letölteni, annak itt van csak az interjú egy új kezdeményezésünk (Modern Magyar Békefenntartás) weboldaláról.

A Seregszemlés cikk annyival jobb, hogy mégis ott jelent meg eredetiben, és ott van egy előszó is, hogy mi a halál ez a MMB projekt.

Ha sikerül, majd készül egy interjú Boldizsár Gáborral is, aki a Lippai Péter előtt volt PRT parancsnok, az ő ideje alatt kezdődtek a műveletek, meg minden.

Sőt ha sikerül minden PRT parancsnokkal készítek ilyen interjút, aki szóba mer állni velem. Vagy még felébredek előtte?

8 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Leültem, hogy beleolvassak aztán itt ragadtam.

Nagyon érdekes interjú lett, és különösen tetszik az a kép, amit egy PRT parancsnok feladatairól, mélységükben, kaptam.

Névtelen írta...

Köszönjük.
wp

Névtelen írta...

Elolvastam, érdekes volt.
Valami hozzáértő mondja már meg nekem, hogy Miért nem használják a BTR-eket kint? Nem IED álló?
Mert BTR-80A 30mm-ese az tekintélyt parancsoló lehetne.

Combat Gear Admin írta...

@Névtelen

A BTR sok tekintetben az MRAP vagy HMMWW alatt teljesít. Mondjuk az egyik ilyen dolog, hogy nem férsz el benne és nem látsz ki belőle, úgy ahogy a fentebb nevezett járművekből. Annyival több védettséget nem ad, ellenben a helyi lakosokban rossz érzéseket kelthet, mivel hasonlókat láthattak már a 80-as években.

Azonban a terepjáró képessége mintha jobb lenne, alacsonyabb és széles is, vagyis nem fej nehéz.

Névtelen írta...

Lehet, hogy én számolok rosszul, de LP nem a kilences parancsnoka volt? A 10-esben egy SZB volt a főnök és most van kint a 11-es váltás RR ezredessel. Egyébként a BTR-k - nagyon meglepően - egyáltalán nem váltanak ki rossz érzéseket az afgánokból. Sőőőőt! Ezt tapasztalatból mondom! Viszont a magyar katonák sokkal kevésbé bíznak benne - érthető módon - mint az amerikai gépekben. Elég abba belegondolni, hogy elég sok elrettentő mementó-BTR fekszik még az utak mentén! De ha valakit érdekel, akkor nyugodtan hasonlítsa össze a technikai adatokat! Az új Humvee-k és a Maxx Pro-k generációval előrébb vannak a legtöbb területen főleg abban a feladatban, amire használják a járműveket. Nem a 30-as hatóerejével van a gond, de az irányzó mechanizmus már elgondolkoztató! (Reakcióidő az esetek többségében 100 m-en belüli tűzharc során biztosan éreztetné a hatását!)

Névtelen írta...

Bocsánat, nem akartam tiszteletlen lenni: a tízesben SZB alezredes volt a parancsnok.

Névtelen írta...

Elszámoltam, tényleg a 9-es, micsoda kapitális baki :)
köszönöm
wp

loislane írta...

wp, néha még Te is tévedhetsz:)
Javaslom RRt (van néhány érdekes dolga) KF-et és ha még "nem volt meg" SZL-t mindenképpen.(De szerintem vele már biztosan interjúztál, asszem kétszer vagy háromszor is ő volt a PK) És ki ne hagyjam a Sándor testvéreket.