hétfő, augusztus 15, 2011

Népszabi és Magyar Nemzet a honvédségről

Milyen emglepő és kellemes érzés, hogy a két vezető napilap is foglalkozik a honvédséggel. Nem tudom mi lehetett az aktualitás, de mondjuk ezt a gyakorlatot havonta egyszer megismételhetnék. Mondjuk nagyobb pontossággal.

A MN már régóta foglalkozik a honvédséggel, ez dicséretes, a Népszabadság részéről csak azóta érzek ilyen aktivitást mióta nem Szekeres vezeti. Ne úgy legyen.

A Magyar Nemzet cikke ("A katonai missziók nehéz éve", mincs fent a neten) általában az afganisztáni tevékenységük áttekintéséről szól, hogy a PRT-ról átkerült a hangsúly a kiképzési, mentorálás tevékenységek felé. Ez egy nagyon fontos hangsúlyváltás, amely nem feltétlenül kevésbé veszélyes, viszont ez a jövő az ISAF-nál. A szerző ír arról, hogy már kiment egy szállítóhelikopter mentorcsoport is, és hogy két különleges műveleti csoport van kint. Én ezekről nem tudtam, vagy a szerző téved, vagy én aludtam el. Bár lehet, hogy arra gondol, amit az előző posztban írtam, hogy talán most lesz a szállítómentorok kiküldése, csak neki azt mondták már hogy kint vannak? Lehet. De KMCS-ből szinte biztos hogy csak egy van kint. A cikk vége az honvédsgésg missziós jelenlétével foglalkozik, a létszámokkal. Ez ok, csak a valami régi HM-es információt kaphatott, mert a koszovói Pec-ből már eljött a 209 ember.

A Népszabadság "Operetthadsereg vagy ütőképes csapat" címen írt egészoldalas cikket. Tényleg kár, hogy csak most vették elő ezt a pikírt stílust (operetthadsereg). A fő cikk egy rövid kritika majd egy hosszabb rész, ami egy, Benkő Tibor vezérkari főnökkel készített, interjúra épül (ha jól értem). Ebben a VKF elismeri, hogy bizony az elvonások miatt a fejlesztésekre nem sok pénz marad. Mint mondta, cél lenne a BTR modernizáció és a szállítóhelikopterek üzemidejének meghosszabítására (két hét múlva érkezik két finn MI-17-es helikopter Ferihegyre).

Nekem a legérdekesebb a létszámhiány volt: 930 tiszt, 1318 tiszthelyettes, 1028 szerződéses. Ez több mint 3000 ember, de őket érszben a pénzek hiánya miatt nem tudják felvenni. Nem azért mert nincs elég jelentkező!

Van egy kis keretes az árvizekről. A 2010-es árviznél 4560 katona, 344 szállítóeszköz, és négy helikopter segítette a védekezést. Mondjuk ide idetehettek volna egy elismerő vagy dicsérő jelzőt. Ez a tény biztos válasz arra, hogy ha nemis ütőképes sereg, de nem is operetthadsereg.

Van 4560 katona, kb 1000 van misszióban, 3000 hiányzik és elvileg még van ezer aki felkészül a missziókra és ezer aki pihen a misszió után.

Akkor a csapatok létszáma vagy 8500 körül volt minimum (a kétszer ezer főt nem küldték ki), vagy 10850 fő volt minimum. Így vagy úgy a honvédség fele legalább kint volt a gátakon. Meg is írom az újságírónak, hogy ha lehet, akkor helyszíni riportban foglalkozzon a honvédséggel a következő árvíz alkalmával :)

Összeségében (ha túl sok lett volna a kritika) inkább örülök, jó hogy a sajtó foglalkozik a honvédséggel.

2 megjegyzés:

Mihályi Attila írta...

Péter, Te már rutinos róka vagy, nem hiszem, hogy átejtenek, arról van csak szó, hogy oda-vissza alázzák egymást különböző témák mögé bújtatva. Népszabi a jobboldalt, MN a baloldalt. Ez a cikk (népszabis) csak látszólag szól a honvédségről, inkább a Hende-féle minisztériumot (áttételesen pedig a Fideszt) "gyomrozza". Amúgy meg szokás szerint (2-3 szakújságírót kivéve) nagy ívben tojik mindenki a seregre. Ennyi.

Névtelen írta...

Szia Attila

Rég nem "láttalak". Ha ennyire sematikusan szemlélném a dolokat, nem lenne értelme foglalkozni az egésszel. Ez is benne van természetesen, de mivel egy oldalt meg kell tölteni betűkkel, néha információk is vannak.
üdv
wp