vasárnap, május 15, 2011

Honvédség - index forum

Van az index forumon a "Magyar honvédség megsemmisült" című forum. Néha átolvasgatom, mert az olvasók rendkívüli alapossággal gyűjtik a honvédségről szóló linkeket. Tegnap megint visszaolvastam, amíg bírtam és kigyűjtöttem a linkeket. Arra gondoltam most ide is kiteszem, nekem is jó lesz még.

Az egyik csokor hírt az afganisztáni szerepvállalással kapcsolatos anyagok adják.
A PRT-10 négy napos kitelepülést hajtott végre Jelga járásban. A 4 napból végül 3 lett mert: egyéb feladat miatt a negyedik napra tervezett műveleteket nem tudtuk megkezdeni, mert az előretolt bázist fel kellett számolnunk és visszacsoportosítottunk Camp Pannoniába. Itt kezdődhetett a valódi izgalom, de erről már csak a ÖHP értesült :((
Ja és valamiért Őr- és Biztosító század hívják a Force Protection századot. Nem tudom miért. Ez az ÖBSZ teljesen más csinál mint annak idején a koszovói ÖBZ. Legalábbis nekem ahogy idáig magyarázták. Erre a PRT századra mindig mint valahogy manőver erőre, vagy manőver századra, vagy manőver képességgel bíró akármire hivatkoztak.

Hét Rába H14-es teherautó és két, speciális UNIMOG mentőautó (mindkét típus páncélozott) repült el egy AN-124-esen Mazar-i Sharifba. A forumon hosszan rúgoztak azon, hogy milyen AN-124-esek ezek és ki repüli, honnan van, és egyáltalán miért? Pedig csak át kellett volna menni Zord Gábor blogjára: Dolgozik a SALIS program. Ott az index forumosok választ kaptak volna a kérdésükre, elméletek nélkül.
A H-14-esek vezetőfülkéjén nagy púp van, ott van a légkondi? Egyébként arra gondoltam, hogy talán ez a teherautók mennek a Nemzeti Logisztikai Elemhez, hogy végre legyen elegendő teherautójuk.
Itt egy kép az mentőautóról, Hajdúhadház 2010, PRT-9, médianap, fotós a háttérben.


Elindult a következő OMLT váltás. Ebben is mint az előzőben az amerikai erő minimális. "A mintegy ötvenfős csoportban tizenkét amerikai katona teljesít szolgálatot, a kontingens parancsnoka Varga István alezredes, helyettese: Howard B. Pearce alezredes." Nem ismert ennek az oka, de azt hallottam, hogy ez nem az amerikai fél kivonulásának a jele, hanem valami ideiglenes csökkentés nem részletezett okokból. Nem baj majd kiderül.

Végül interjú Benkő tábornok úrral, a cím "Az Afganisztánban szolgálók biztonságáért". A vezérkari főnök úr összefoglalja a kinti katonák érdekében tett lépéseket: a most kiküldött páncélozott mentőautók, az 1151-es Humveek a 1141-esek helyett, az MRAP-ek, kevlár sisakok és az egészségügy csomagok. Ha jól értem, itt olyan csomagokról van szó, amely a katonák egyéni felszereléséhez tartozik? Valaki tudjam miről van szó?

A honvédséggel kapcsolatos többi cikk:
Az ÖHP parancsnoka, Kovács József vezérőrnagy interjút adott a Magyar Hirlapnak. Most beleolvastam, annyit kérdést vet fel, hogy inkább majd még visszatérek rá. Tartalmas interjúnak tűnik, gratu mindkét félnek.

A Rába új kutatás-fejlesztési bázist hozott létre Győrben. A cikkben már "vizsgálati és technológiai bemutató központ"-ról van szó, majd kiderül, hogy mi pontosan. Zavarba ejtő a kommüniké utolsó mondata: Az ünnepélyes szalagátvágást követően a vendégek megtekintették a bemutató központot, ahol a Rába 115 éves történelmének kiemelkedő műszaki alkotásai láthatóak. A csarnok a kormány és az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósult beruházási program keretében született újjá. Akkor ennek a bázisnak vagy egy múzeum szerű része is? Mert 400m2 az egész, tehát olyan sok hely akkor nincs, vagy kevés a kiállított jármű (azt nem tudom elképzelni, mert elég régi a gyár)? Na majd megnézzük saját szemünkkel.

OK, itt egy márciusi cikk ezekről a teherautókról, meg a szerintem a fejlesztőközpontról is. Nagyon tartalmas cikk, értelmet nyer, hogy mit adott át Hende miniszter, milyenek ezek a H-14-esek, és mit finanszírozott az EU.

Ja és még egy info, ami nem derült ki a kommünikéből: A HM milliárdos megrendelés tervez adni a Rábának, ezt is Hende jelentette be a látogatáskor. Az MTI is jó a témában, újabb morzsákkal.

Végül a visegrádi négyek harccsoportot alakítanak (plusz Ukrajna). Ez az utolsó hír. Nem nagyon értették a forumon, hogy mi a halálról van szó, mert két dolgot kell ehhez ismerni: A V4 együttműködés történetét és a EU harccsoport (battle group) koncepciót. Egyikhez sem értek én sem, de talán többet hallottam róluk, mint a forum. Ki a V4? magyar, cseh, szlovák és lengyel fél van benne. Majd erre is visszatérek még.

3 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

"Ha jól értem, itt olyan csomagokról van szó, amely a katonák egyéni felszereléséhez tartozik? Valaki tudjam miről van szó?
"

Erről van szó: http://combatgear.blog.hu/2010/02/28/sds_usmc_ifak_pouch

A kommentek között található egy, ami 2010.05.01.-én született, és aszerint már akkor központilag kiosztott felszerelésről van szó. Képeken látni lehetett. Ez egy éve volt, és erről most nyilatkoznak csak. Amúgy az IFAK neve elég viccesre sikeredett:

"ön és kölcsönös segítség nyújtás egészségügyi ellátási biztosítási csomag"

A honvedelem.hu-n látható volt ez a cikk is :

http://honvedelem.hu/cikk/25766/a-harcteri-eletmento-katona-

Az amerikai hadseregben minden katonánál van IFAK, és kiképzik őket a használatukra.
Vannak speciális beosztású katonák, felcserek vagy combat medicek-ek, akik pedig valahogy így vannak felszerelve :

http://combatgear.blog.hu/2011/04/20/eagle_industries_a_iii_medical_pack

Na most a combat medic-ek tartják a CLS (combat lifesaver) kiképzést katonák számára. A fenti cikkben lehet olvasni ez mit is takar. A CLS képzésben résztvevő katonák szintén az IFAK-ot használják, viszont a combat medic-ek tudás anyagának egy részét is elsajátítják. Tehát gyakorlatilag egy hidat képeznek az alapvető egészségügyi ismeretekkel rendelkező IFAK-os katonák, és a profi, harctéri sebesült ellátásban jártas "combat medic"-ek között. Gyakorlatilag ezt a rendszert veszik át, és ha jól tippelek nem csak missziós keretek között, bár kívülről így tűnik.

Névtelen írta...

Köszi. Ez kímeritő volt.
Kétségek nélkül fejlődik a honvédség :)
wp

Névtelen írta...

Az IFAK valóban nem most jelent meg Afganisztánban. De csak most érték el, hogy minden katonának legyen belőle. Kissé lassan és nem kis kínlódás után.