csütörtök, május 19, 2011

Hajó a hajón

Éppen egy al-Káidáról szóló cikken dolgozom és megint szóba került a USS Cole elleni ádeni támadás 2000-ben. Megnézetem a wikipediat az áldozatok száma miatt és ott találtam ezt a képet. Láttam ezt már a robbbanást követően, és mindig lenyűgözött ez a fajta mérnöki leleményesség (meg a nagy hajók amúgy is lenyűgöznek).

A USS Cole-on akkora lyuk lett, hogy gondolom nem lehetett csakúgy befoltozni. De erre is volt megoldás. A norvég MV Marlin egy olyan hajó, amelynek csak eleje van meg vége, a hajótest többi része nincs. Képes lemerülni a víz alá, hogy így vegyen a hajótestre (?) bármilyen másik hajót, ami ráfér.

A látvány fenséges (a forrás a wikipedia)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ja és ha Ahmed nem a közepére céloz, hanem az elejére, vagy a végére ahol a lőszerraktárak vannak akkor más lett volna az eredmény.

Simán csak Bálint

Névtelen írta...

'88-ban a USS Samuel B. Roberts-et is így vitték haza, miután aknára futott.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:MightyServantRoberts19882.jpg

Mind a Cole, mind a Roberts esetében sok köszönhető a Damage Control csapatnak.

Air Base blogger

Névtelen írta...

Mikor ez történt,akkor pont a szomszédos Djiboutiban voltam a századommal.A sebesülteket az ottani francia katonai kórházban kezelték.Nagy volt a sürgés akkor arra.Pár hétre rá a rajommal mentem Jemenbe biztosítani a műszakis század pár emberét és gépét akik átmentek egy kis földmunkát végezni egy kikötőben.Ott ettem életem legfinomabb sült cápáját és teknősét.