csütörtök, május 26, 2011

Baghlani rendőrségi mentorálás - 1-87-esek és a 2-18-asok

Tegnap végre írtam egy kicsit a Shahabuddini csata című tanulmányomat. Nagyon érdekes lesz. Nem emlékeztem, hogy kik mentorálták pontosan a baghlani rendőröket.

Ha jól emlékszem a Police Mentor Team (PMT) első váltását a 10 hegyihadosztály (szándékosan nem fordítom le ennél jobban) 87. ezredének 1. zászlóaljának egy százada adta. Nem tudom kell-e majd ennyire részletesen, de végül katonai folyóiratba tervezem megjelentetni, ott meg talán élvezik az ilyet (én is élvezem). A neten tényleg ők voltak, pl itt és itt.

Mikor januárban kint voltam, akkor vagy nem sokkal utána jött az a hír, hogy a "tízesek" mennek haza és a még híresebb Big Red One, azaz az 1. gyalogos hadosztály valamelyik egysége fog jönni. De melyik? A net szerint ez a 18. gyalogos ezred, 2 zászlóaljának A százada.

Közben megtaláltam! Az előző PMT-t a B század adta Baghlanban. Az 87. zászlóalj Kunduzért és Baghlanért volt felelős. A New York Times újság a new yorki indulástól követte 87-esek tevékenységét. Ez a nyitó oldal interjúkkal, ábrákkal és cikkekkel.

Innen tudom a század nevét, mert egyik tagja, Labbe őrmester Silver Start kapott. Egy szakasznyi erő hátramaradt egy művelet után, és ezt olyan 80-100 főnyi tálib erő meg is támadta délután. Nem írják, de szerintem a Shahabuddin háromszögben. A szakasz végül visszavonul, több órás tűzharc végig, és Labbe többször is bizonyította elhivatottságát.

De vissza az elnevezésekhez. Szóval ezt a PMT-t a magyarok emlegették úgy is mint a Task Force Black Sheep. De ezt az internet nem támasztja alá. Két dolog lehet, vagy ők tudták rosszul, vagy én emlékszem rosszul a névre.

***Frissítés: A kommentekből kiderült, hogy a Black Sheep a 1-87-esek B századának a neve. És nem voltak Task Forceban
A másik, hogy a Big Red One az első gyalogso hadosztály, nem páncélos.
A harmadik, hogy néhány helyesírási hibát is kijavítottam.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nono, a big red one gyalogos és nem páncélos hadosztály.

Üdv.:

J.

Combat Gear Admin írta...

A tanulmány elérhető lesz netről is? Vagy muszáj lesz egy Honvédségi Szemlét keríteni?

smalladam írta...

a big red onera én is úgy emlékszem hogy gyalogosok

Névtelen írta...

Peti,
A század neve black sheep volt, de ők nem voltak részei a TF-nek.
Egy barátod

Névtelen írta...

OK, akkor menjünk sorba,

Big Red One-t elrontottam, tényleg, köszi. ŐK jöttek.
Nem akarom elkiabálni, hogy hol fog megjelenni, de annak van netes verziója. A enyém is elérhető lesz a neten.
Köszi a tisztázást, ha a század neve volt, az mindent megmagyaráz. Ezt is köszönöm, javítom mindjárt, azaz már csak holnap.
wp