kedd, május 10, 2011

Baghlan és IED

Csak gyorsan két hír. Az egyik, hogy Baghlanban a rendőrök lekapcsoltak egy teherautót, benne állítóla ötszáz fegyverrel. Az jó nagy tétel. Kíváncsi honnan hova tartott.

A másik, hogy meghalt egy francia tűzszerész IED hatástalanítás közben. Miért érdekes ez? Mert amióta szegény magyar tűzszerészeknél bedobta ezt a HM hogy vadásztak pont a magyar tűzszerészekre a tálibok, azóta él bennem, hogy valamit ordenáré módon nem értett valaki, vagy szándékosan el akarták túlozni a dolgokat.

A tálibok nem a tűzszerészeknek rakják le a bombákat. Baghlanban azóta is raknak le IED-kat (mint mindenhol máshol), valamint se előtte se azóta nem olvastam olyat a külföldi sajtóban, hogy egy ország úgy próbálta beállítani egy tűzszerésze elvesztését, hogy kifejezetetten reá vadásztak. Persze lehet, hogy figyelmetlen voltam csak?

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Vagy csak ezzel akarták elterelni a dolgokat olyan tényekről, amelyek nem voltak publikusak?

Combat Gear Admin írta...

Úgy tudom hatástalanítás közben robbantottak rájuk egy másik IED-t. Ennek fényében helytálló lehet a megállapítás, hogy "vadásztak" rájuk, mivel kifejezetten az EOD csapat elpusztítására készítették elő a második IED-t.

Mind Irakban mind Afganisztánban voltak olyan esetek amikor csali IED-t raktak ki, és a hatástalanításra érkező tűzszerész járművet, vagy magát a tűzszerészt akarták kiütni ezzel.

Névtelen írta...

A gond ott kezdődik, hogy ez a módszer már akkor is közismert volt a katonáink előtt. Mint ahogy más EOD-sok előtt is. Nálunk mégis ketten vesztették életüket egymás után. Valami nem stimmel.

Névtelen írta...

Tiszteletem!

http://hetkoznapihonvedelem.wordpress.com/2010/09/25/kalman-karoly/

Ebben a videóban érdekes felvetések vannak a két tűzszerész halálával kapcsolatban.

HP84

Névtelen írta...

két teherautó is volt, az egyik helybeli felhasználásra, a másik meg egy tartománnyal északabbra, ahol a kékmecsetvan