csütörtök, január 27, 2011

Tálibok Dand-e Ghoriban

Kellene egy jó térkép ennek az ábrázolásához, mert én is csak akkor láttam át igazán, amikor ott voltam, meg néztem a térképen.

Dand-e Ghori Pul-i Khumri járásának a része, az egyik körzete. Főleg pastuk lakják és a ellenállás, elsősorban a tálibok egyre erősebbe fészkelték be ide magukat. Ez volt az egyik olyan vidék, ahova a PRT-nek és az afgán erőknek nem volt bejárásuk 2010-re. Ma már van a korábban emlegetett Op. Jadid miatt, de régen nem volt.

Az itteni ellenállókat látogatta meg egy brit-arab újságíró Ghaith Abdul-Ahab és írt róluk két cikket. Lehet már egyszer írtam róluk, de talán nem voltam elég figyelmes?

Itt van egy kisebb galéria róluk. Az egyik ismerősöm mindjárt mikor meglátta az első képet azt mondta: néé, magyar AMD-65-ösök vannak a kezükben!

Itt elmeséli a szerző, hogy milyen volt, amikor éjjeli kettőkor megtámadták őket a az amerikai különleges erők.

Maga az újságcikk itt található, november 24-i keltezésű, de viszonylag belőhető, hogy mikor volt kint a szerző (annak persze, akinek van hadműveleti naplója): They chatted about the operation of the day before, when one of their comrades attacked a Nato convoy wearing a suicide vest. He had successfully gained martyrdom by killing himself in the operation, they said.

Nem tudni mennyi időt töltött el Abdul-Ahab a tálibokkal. Ami kirajzolódik a cikkből és érdekes lehet a tálibk működését illetően, hogy nem csak pastu etnikum vesz részt a harcokban. Erről már olvasni egy ideje, hogy egyre több üzbég vagy tádzsik csatlakozik az ellenálláshoz, de értelemszerűen a másik oldalról ritkán van megerősítés.

Komoly adminisztráció folyik. Haji Lal szerint mindenről be kell számolni, mindent dokumentálni kell a Pakisztánban levő vezetésnek. A helyi ellenállás úgy tűnik teljese egészében a helyi mecseteken és medreszéken múlott. Az itt tanulók és a molláik voltak azok, akik elkezdték megszervezni az ellenállást, vagy nekik lett először elegük, vagy ők rendelkeztek olyan kapcsolatrendszerrel, amely lehetővé tette a szerveződést. In the first two operations the fighters were just madrassa teachers and students," said Lal Muhammad.

Sajátosan összecseng azzal, amit most hallottam kint, az alábbi rész:
As Lal Muhammad's reputation grew, others came to join him... Eventually blessings arrived from the Taliban leadership in Quetta and two Komissyons – Taliban councils – were established, one civilian and one military. He continued to teach in the local madrassa not far from the village. Nem a pakisztáni vezetés szerepére gondolok, hanem a hierarchizált a szervezetre. Vajon amikor kormányon voltak, miért nem akarták ezt tovább alkalmazni. Az árnyékormányzókról már lehetett hallani, most itt vannak a tanácsok, Baghlanban arról hallottam, hogy vannak a minisztériumokat "modellező" szakterületek szerinti "árnyékhivatal" kezdemények, külön a egészségügy, oktatás. Nincs túl sok, nincs minden, és kettő a legfontosabb, a katonai/rendfenntartói rész és a igazságszolgáltatás. Ez a kulcs, az utóbbi.

Nem derül ki pontosan a cikkből, hogy adóztatás folyik, vagy a helyiek önként járulnak hozzá a ellenállás finanszírozásához (az egyik öngyilkos merénylő részére autót vettek). Egyrészt mondanám, hogy biztos nem maguktól adnak, másrészt rendszeresen vannak olyan hírek, hogy a lakosság véleménye az, hogy inkább az ellenállók, mint a rendőrök. Ha az elzártság fenntartása ennyiből megoldható, akkor talán hihető is.

Számomra meglepően sok külföldi van. Úgy értem nyugati. Az egyik tálib egyébként Norvégiában, meghal a különleges erők támadásában, már készült haza. A másik a londoni taxisofőr, aki hazajön, harcol egy ideig, támogatja a családját, aztán majd visszatér gondolom Londonba és dolgozik tovább. Abszurd.

Említ egy esetet a cikk, amikor a kezdet kezdetén leszereltek egy rendőr egységet és onnan szereztek fegyvereket (talán onnan a magyar AMD-65), és ez megvan videon. Nos nem tudom összesen hány ilyen videóra felvette esett van, de egy fent van a neten, lehet erről van szó. Ez persze egyáltalán nem úgy néz ki, mintha valami harc lett volna. az benne a meglepő, hogy milyen nagy a béke a tálibok és a rendőrök között. Szemmel láthatóan ismerik egymást.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem ez az első eset, amikor a rendőrök szinte önként adják át a fegyvereiket. Augusztus - szeptember környékén, amikor a választások voltak, szinte mindennaposak voltak az ilyen esetek. A rendőr ellenőrző pontokra beüzentek a tálibok, hogy jönnek, mire a rendőrök csapot-papot hátra hagyva egyszerűen elmentek. Később más tartományokból hoztak oda rendőröket, meg katonákat küldtek oda, akik nem paktáltak le (annyira!) a tálibokkal.