szombat, július 24, 2010

Elemzés Baghlanról

Az elmúlt idők egyik legjobb elemzése Baghlán tartományról itt. Szerintem. Marton Peti vette észre és dolgozta fel mindjárt saját blogján

Fabrizio Foschini Campaign Trail 2010 (2): Baghlan - Divided we Stand c írása a választások előkészületének jegyében született az AAN részéről. Az AAN az egyik legjobb kutatóintézet szerű képződmány csupa olyan kutatóval, újságíróval, akik az elmúlt éveket, évtizedeket (!) Afganisztánban töltötték. Ezért annyira megbízhatóak mint ha egy nyugati intézetből írnának, és néha annyira jól informáltak, mintha helyiek lennének.

Foschini főbb megállapításai:
- A szerző végigveszi (majdnem) a legfontosabb politikai erőcentrumokat és hálózati kapcsolataikat (ha jól értem Péter ezt ábrázolta azzal a sok vonallal a blogon)
- A volt andarabi tádzsik hadurak továbbra is kezükben tartják a helyi politikát gazdaságot. ezt eddig is tudtuk, de ilyen jó példákat kevesen tudtak. Kabir Andarabai (aki jelenleg Logárban rendőrfőnök), rokonait indítja a helyi és országos politikában, ami a szerző szerint nem jellemző
- Új infok az hizbisek kapcsolódásáról a helyi és országos politikához
- Néhány családi kapocs a helyi erőpolitikusok rokoni kapcsolatairól (nem tudom ezzel tisztában vannak-e a magyar katonák, szerintem ne figyelnek rá eléggé)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

friss és forró:
Titkos iratok tízezreiből rajzolódik ki a háború igazi arca

http://index.hu/kulfold/2010/07/26/titkos_iratok_tizezreibol_rajzolodik_ki_a_haboru_igazi_arca/

Zig Zag

Névtelen írta...

itt a link:
http://wikileaks.org/wiki/Afghan_War_Diary,_2004-2010

Névtelen írta...

The Guardian

http://www.guardian.co.uk/world/blog/2010/jul/26/afghanistan-war-logs-wikileaks

Der Spiegel
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,708311,00.html

The New York Times
http://www.nytimes.com/interactive/world/war-logs.html