péntek, február 05, 2010

Az isztanbuli NATO csúcs kapcsán kiképzés, ANA, rendőrség és létszámok

A török városban üléseznek ma a NATO miniszterek. régen ez nagy izgalommal töltött el, akkor rújdonság volt, most már ez is alább hagyott. Az egyik fő téma most is Afganisztán, a hadsereg, a biztonsági erők képzése.

Csak az összefoglalás kedvéért, tavaly tavasszal a strassbourg-kehli csúcson jött létre a NTM-A, az NTM-I mintájára, azaz a NATO Training Mission-Afghanistan, azóta a parancsnokság felállt, az EUPOL kivételével elvileg minden kiképzési missziót alárendeltek és most már minden egy kalap alatt megy. Ennél többet nem hallottam.

A mostani hírekben olvasom, hogy még mindig mínusz 21 team hiányzik. Mit jelent ez? F@@ tudja, OMLT-ről beszélnek vagy miről? Gyökér újságírók. A cikk azt is írja, hogy "[NATO] will press allies this week to meet a shortfall of up to 2,400 people to train Afghan security forces"

Most akkor 2400 oszva 21-vel? Vagy a 21 teamen kívül még kell 2400? És mégi mennyiből hiányzik a 21 a 100-ból? A 240-ből? Itt mindenki csak dobálózik a számokkal. és ugyanez a 2400 főre. Mennyiből hiányzik a 2400 fő? A 30000 (USA) +7000 (többi NATO) katonából?

Ne olvasson az ember híreket, mert cask ideges lesz.

Ebből a hírből kiderül hogy, 21 army traninig team és 100 police training team hiányzik. "
Each police training team consists of 20 to 30 trainers." Akkor lehet OMLT-ről és POMLT-ről van szó. Ha szorzok mondjuk a 100-t a 20, akkor kijön a kétezer. Tehát lehet a 2400 fő a 100 POMLT-re vonatkozik?

Közben itt ez az aranyos kis norvég szösszenet 7 odlalon, hogytalán az egész koncepci rossz. Build-up of Afghan security forces ill advised a címe, és a rövid summary ez:
The focus on building the ANSF must be on quality and sustainability rather than quantity. Spreading out an ill-prepared force of semi-literate and abusive policemen and soldiers would do little to convince Afghans that they are better off without the Taliban

A minőség mennyiség kérdéshez passzol ez a remek cikk a NYT-től, amely a kiképzés hétköznapi problémáit veszi elő:

One in five recruits tests positive for drugs, while fewer than one in 10 can read and write — a rate even lower than the Afghan norm of 15 percent literacy. Many cannot even read a license plate number. Taliban infiltration is a constant worry; incompetence an even bigger one.

After eight weeks of training, an average of 5 percent of recruits cannot pass firearms tests — but are given a gun and sent out to duty. Unsurprisingly, the Afghan National Police have the highest casualty rates of all the security forces fighting the Taliban; 646 died last year, compared with 282 Afghan Army soldiers and 388 NATO troops, according to NATO figures.

A fő végrehajtó idági a DynaCorp volt, ám most helyettük is lenne olcsóbb megoldás, ha lenne elég jelentkező:

General Burgio declined to say which countries had yet to contribute. He contended that one of the biggest failings of the training program was the State Department's overreliance on private contractors, whom he described as often over age and undermotivated, and expensive.

"For the cost of 10 DynCorp, I can put 30 Carabinieri trainers in and save money," he said. He warned that if DynCorp won its challenge, it would "set us back six to nine months.

Visszatérve Sztambulhoz kíváncsian várom a részleteket, jutnak-e valamire, lesz e konkrét magyar felajánlás, hiszen a +200 esetén szó volt egy újabb magyar OMLT felajánlásáról.

Na most megyek felkészülni a hétvégi, órámra, a keddi előadásomra és a hétvégi 3 oldalas cikkemre.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article.aspx?id=108069744&source=Newsfeed

csak at nem értem itthon miért ilyen szűkszavúak, amikor a nemzetközi média sokkal többet hozott már le... siralmas