vasárnap, január 17, 2010

Újabb afgán kabinet - update

Hamed Karzai kormányalakítási kálváriája egyelőre nem ér véget. Korábban beszámoltam róla, hogy az első listából csak hét fő jutott át (24-ből), a második 17 fős (korábban csak 16 főről írtak, valakit hozzáadhattak közben) listából a mostani hírek szerint most megint csak 7 főt hagyott jóvá parlament, másik 10-et visszautasított. Ezúttal is van néhány kulcstárca, ami átment. Pl a külügyminiszter, Karzai korábbi biztonságpolitikai főtanácsadója, vagy a gazdasági miniszter.

Igen érdekes a kábszerügyi miniszter esete, ez nagy pofon a nemzetközi közösségnek. Zarar Ahmad Moqbel korábban a belügyminiszter volt, állítólag rettentő korrupt, akinek az elmozdításáért sokat harcolt a nemzetközi közösség. Amikor Karzai kitette, mindenki fellélegzett, most pedig Karzai megtette egy hasnlóan kényes és fontos erőszakszervezet vezetőjének.

Ez a friss lista a kormány névsor jelenelegi állapotáról.

A 16 jelölt névsora itt. Emitt meg a 16 jelölt legtöbbjéről néhány életrajzi információ. Ez meg itt Thomas Ruttig elemzése az második kabinetről.

Írtam egy Magyar külügyi Intézet honlapjára egy gyorselemzést még hétfőn. Az előző hétvégén szavazott az alsóház a Hamed Karzai 24 fős kabinetjéről. Ciki, de 17-et visszautasított a parlament. Igaz az a 7 aki átment a legfontosabb posztokat tölti be, és a nyugat leginkább elégedett vele. A 3 oldalas elemzés elolvasható itt.

Nincsenek megjegyzések: