csütörtök, december 03, 2009

Obama beszéd és az újabb létszámemelés

Tegnap előtt este Barack Obama elmondta azt a beszédet, amit már kb. két hónapja vártak tőle. Mi lesz az USA terve Afganisztánban és mit reagál az elnök az ISAF főparancsnokának javaslataira.

A témáról a legszellemesebb hozzájárulás a blogszférában ez volt. Fricska.

Itt olvasható az én Gyors elemzésem a eseményről és a hátteréről. Az utolsó bekezdés a magyar szerepvállalás jövőjével foglalkozik.

Itt van a Obama-beszédhez olvasandó háttéranyag, amelyben szó van olyan dolgokról, amiket a Gyors elemzésemben hiányoltam.

Itt van Nir Rosen riportja (végigtudósította az iraki konfliktust Falluddzsából) Helmandból. Rendkívül őszinte, rendkívül kritikus cikk arra nézve, hogy működhet-e az Irak kapcsán megírt felkelés elleni stratégia Afganisztánban. Tekintve, hogy Rosennek első kézből levő tapasztalatai vannak Irakból, a válasz több mint elkeserítő.

Annak, aki egyiket sem akarja elolvasni a lényeg a következő. Obama elnök újabb 30000 katonát küld Afganisztánba, akik már 2010 elejére kint lesznek. Az NATO-tól, további 5000-8000-12000 (több szám is elhangzott) katonát vár. Bajnai Washingtonban van, biztos neki is mondanak egy számot. 100? 200? 500?

Az amerikai csapatok kivonása megkezdődik 2011 júniusában, ezt is megmondta Obama. Hogy az egészet vagy csak 30-t az nem tudni, meg azt sem, hogy milyen ütemben és hogy az összeset kivonják-e.

A beszédben kiképzési feladatokról van szó a 30000 katona feladataként, mindenhol máshol Dél- és Kelet-Afganisztánba küldenék őket képezni és harcolni.

Szerintem az 30.000 katona önmagában kevés dolgot fog megoldani, kétséges lesz, mennyire lehet velük felgyorsítani a afgán erők kiképzését és hogy az afgán közigazgatás kiképzését, amelynek át kellene adni az vidéket (ha már végre visszafoglalták az ellenállóktól). Homályban járunk úgy érzem.

Magyar vonatkozások : ott van a cikkem végén.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Full Report

Take a look at my homepage :: foreclosure law
Also see my site :: bankruptcy lawyers in jacksonville fl